«Αυτά που θέλω να σου πω» του Κώστα Τσαντίλη στο ΔΩΛ

0

Το βιβλίο του πολιτικού μηχανικού Κώστα Τσαντίλη «Αυτά που θέλω να σου πω» θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου στις 20:00 στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, με την αιγίδα της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο γιατρός και ιστοριοδίφης Νίκος Παπαθεοδώρου και ο δημοσιογράφος Ανδρέας Γιουρμετάκης.

Το καινούργιο βιβλίο του Κώστα Τσαντίλη είναι ένα βιβλίο μνήμης, μια προσωπική μαρτυρία για γεγονότα και καταστάσεις που εκτυλίχθηκαν από τη δεκαετία του ’40 μέχρι την εμφάνιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Ουσιαστικά είναι ένα βιβλίο ιστορίας.

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

Η Κεντρική πλατεία με τα παραδοσιακά καφενεία, τα ζαχαροπλαστεία και το «νυφοπάζαρο», η πλατεία Ταχυδρομείου, ο εμβληματικός «Ερμής», ο «Ορφέας», το «μικράκι» με τον πάγκο των εφημερίδων, τα «παλιά δικαστήρια», το Πρακτορείο Αθηνών-Λάρισας-Τρικάλων, τα αμαξάκια, ο «Πανουργιάς», τα βιβλιοχαρτοπωλεία έκαναν την οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου με τους παράπλευρους δρόμους την πιο συναρπαστική και ανήσυχη γειτονιά της Λάρισας εκείνων των χρόνων.

Οι λαϊκοί της άνθρωποι πάλευαν να εξασφαλίσουν το μεροκάματο κάνοντας δουλειές του ποδαριού που λίγα χρόνια αργότερα εξαφανίστηκαν, λούστροι, αμαξάδες, περιφερόμενοι εφημεριδοπώλες, μεταφορείς με καροτσάκια, παγοπώλες, παγωτατζήδες κ.ά.

Η Θεσσαλονίκη τη δεκαετία του ’60 με τα δύο πρόσωπά της, «το μεγάλο φοιτητικό χωριό» της, η Πολυτεχνική Σχολή, το 15% για την παιδεία, το 1-1- 4, οι κινηματογράφοι με τα δύο έργα, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας, η «Επιθεώρηση Τέχνης», η νεολαία Λαμπράκη, η μουσική του Μίκη, του Μάνου και των σπουδαίων επιγόνων τους, τα ταβερνάκια, οι διαδηλώσεις, ο ολισθηρός δρόμος προς τη δικτατορία διαμόρφωναν τη σκέψη, τον πολιτισμό, την πολιτική, τον τρόπο που μάθαινες τον κόσμο.

…Οι περιπέτειες της οικογένειας, οι φίλοι, το ενδιαφέρον για τη γενέθλια πόλη, η πίστη σε μια χειραφετημένη από τα πολιτικά κόμματα αυτοδιοίκηση, η Αριστερά, των οραμάτων και των απογοητεύσεων, τα χρόνια της Μεταπολίτευσης, το βιβλιοπωλείο «Κέραμος», το περιοδικό «Αυτό», η δημοτική κίνηση «ΛΑΡΙΣΑ-ανεξάρτητη αυτοδιοίκηση», οι δημοτικές μάχες, η «επιδίωξη της αξιοβίωτης πόλης», τα βιβλία, οι συζητήσεις, τα συνέδρια, τα ταξίδια και η μνήμη που δεν σβήνει.

*Στην εκδήλωση θα τηρηθούν όλα τα μέτρα προστασίας σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Η είσοδος είναι ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας και θα επιτρέπεται σε άτομα που διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης.

Η προσέλευση του κοινού θα ξεκινήσει μία ώρα νωρίτερα προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός.

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Posting....

Powered by themekiller.com