Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ: Το Υπ. Εργασίας δείχνει τι εννοεί ο κ. Μητσοτάκης όταν λέει «δεν είμαστε όλοι ίδιοι, ούτε όλοι ίσοι»

0

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στηλιτεύουν την απαράδεκτη επιλογή της Κυβέρνησης Μητσοτάκη να προωθεί επίσημα την παιδική εργασία

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων καλείται να απαντήσει άμεσα σε ερώτηση, της αναπληρώτριας τομεάρχη Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης Θεανούς Φωτίου, της τομεάρχη Εργασίας Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, της τομεάρχη Τουρισμού Κατερίνας Νοτοπούλου, του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη και της Γραμματέως της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Όλγας Γεροβασίλη, την οποία συνυπογράφουν ακόμα 49 βουλευτές του κόμματος, σχετικά με τα σοβαρά θέματα που εγείρονται μετά την ανακοίνωση της συνεργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, για την απασχόληση σε ξενοδοχεία:

παιδιών άνω των 16 ετών, τα οποία διαβιούν σε δομές φροντίδας ανηλίκων

ατόμων με αναπηρία, με κάλυψη του κόστους εργασίας τους από τρέχοντα προγράμματα του ΟΑΕΔ

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στηλιτεύουν την απαράδεκτη επιλογή της Κυβέρνησης Μητσοτάκη να προωθεί επίσημα την παιδική εργασία για τα παιδιά που έχει το κράτος υπό την φροντίδα του, σε κλειστές δομές ανηλίκων, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό τη φθηνή εργασία στον τουριστικό κλάδο. Μετά από δύο και πλέον χρόνια κυβέρνησης Μητσοτάκη, είναι ξεκάθαρο ότι η πολιτική της οξύνει τις ανισότητες, στη βάση της εκφρασμένης άποψης του Πρωθυπουργού ότι «δεν είμαστε όλοι ίδιοι ούτε ίσοι και ούτε πρόκειται να γίνουμε ποτέ».

Ήδη με ανακοίνωσή της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό εκφράζει την έντονη αντίθεσή της στα σχέδια της κυβέρνησης, αναφέροντας χαρακτηριστικά «Δεν θα αφήσουμε να γεμίσουν οι λάντζες των ξενοδοχείων με ανήλικα παιδιά».

Επιπλέον, από την ανακοίνωση του Υπουργείο Εργασίας, προκύπτει ότι η συνέργεια με τους Ξενοδόχους, στοχεύει και στην «κάλυψη υλικών αναγκών των πιο ευάλωτων αλλά και των δομών φροντίδας και φιλοξενίας». Δηλαδή, η υποχρέωση του κράτους ανατίθεται σε ιδιώτες, χωρίς να είναι γνωστοί οι όροι. Η επένδυση που το κράτος οφείλει και εκ του συντάγματος να πραγματοποιήσει στην κοινωνική πρόνοια, αντικαθίσταται από την εταιρική κοινωνική ευθύνη των μεγάλων επιχειρήσεων και από επαίνους για τη φιλάνθρωπη στάση εαυτών και αλλήλων.

Τα ανήλικα παιδιά πρέπει να πηγαίνουν στο σχολείο, γι’ αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία υποστηρίζει ότι, η υποχρεωτική εκπαίδευση πρέπει να περιλαμβάνει και το λύκειο. Ταυτόχρονα, αδήριτη ανάγκη είναι η αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης και της επαγγελματικής κατάρτισης και η βελτίωση των θέσεων εργασίας.

Η αντιμετώπιση αυτή των ανηλίκων παιδιών των κλειστών δομών δεν είναι νέα.. Πρόκειται για αναβίωση του μοντέλου της Βασιλικής Πρόνοιας της Φρειδερίκης. Τότε τα παιδιά των ιδρυμάτων που στην τρίτη γυμνασίου δεν έβγαζαν 17 προωθούνταν στη σχολή της Πάρνηθας ή της Ρόδου για τουριστικά επαγγέλματα (καμαριέρες, γκρούμ κ.λπ.). Και βέβαια στο Γυμνάσιο πήγαιναν τα  10αρια ή και τα 9άρια, οι υπόλοιποι/ες για «τέχνη». Τα παιδιά των φτωχών οικογενειών της υπαίθρου οδηγούνταν από τον φόβο της πείνας στις πόλεις, όπου τα αγόρια μάθαιναν μια τέχνη και ζούσαν στο πατάρι του μαγαζιού και τα κορίτσια γίνονταν «ψυχοκόρες» και ζούσαν στο «δωμάτιο υπηρεσίας». Φυσικά όφειλαν ευγνωμοσύνη στον «ευεργέτη τους», που τα «περιμάζεψε».

Οι βουλευτές της Αξιωματικής αντιπολίτευσης, θεωρούν απαράδεκτο, το κράτος που έχει την ευθύνη των παιδιών σε ιδρύματα να στερεί το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση και να τα χρησιμοποιεί για να μειώσει το μισθολογικό κόστος των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.

Στον αντίποδα αυτού του μοντέλου, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με τον εμβληματικό του νόμο για την αναδοχή και την υιοθεσία είχε ως στόχο μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα να ολοκληρώσει την αποϊδρυματοποίηση ώστε να μην υπάρχει πλέον ανάγκη για ιδρύματα κλειστής φροντίδας για τα παιδιά, στόχος που σήμερα δυστυχώς έχει εγκαταλειφθεί.

Οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τονίζοντας ότι δεν θα επιτρέψουν την επιστροφή  στις σκοτεινές περιόδους της Πρόνοιας και του εργασιακού μεσαίωνα που προδιαγράφει η κυβέρνηση Μητσοτάκη καλούν τον Αρμόδιο Υπουργό να απαντήσει:  

Σε τι συνίσταται ακριβώς η σχεδιαζόμενη συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου σας και του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου σε θέματα κοινωνικής προστασίας; Έχει αποτυπωθεί το σχέδιο σε κάποιο κείμενο;

Έχουν ερωτηθεί και έχουν εκφράσει γνώμη επί των σχεδίων σας οι αρμόδιοι φορείς των δημόσιων δομών φροντίδας ανηλίκων, δηλαδή τα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειών;

Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει και κλειστές δομές φροντίδας Ιδιωτικού Δικαίου;

Θα στερήσετε από τα παιδιά των κλειστών δομών φροντίδας της χώρας τη δυνατότητα να ολοκληρώσουν το Λύκειο;

Με ποιους συγκεκριμένους τρόπους διασφαλίζεται ότι οι ανήλικοι των δομών φιλοξενίας, δεν θα γίνουν έρμαια εργοδοτικής αυθαιρεσίας και δεν θα αποτελέσουν τα “παιδιά για όλες τις δουλειές”;

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com