Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ: Με πακέτο φοροαπαλλαγών για τους έχοντες και κατέχοντες ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ

0

«Με την κυβέρνηση Μητσοτάκη έχουμε συνηθίσει τα λεφτόδεντρα να ανθίζουν μόνο για τους έχοντες και κατέχοντες και όχι για την κοινωνική πλειοψηφία», σημείωσε σε ανακοίνωσή του το τμήμα Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, σχετικά με τις εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Στην εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, προχώρησε η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών το μεσημέρι της Δευτέρας. Ο υπ. Οικονομικών έκανε λόγο για «ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας με μέτρα 4 δισ. ευρώ το β’ εξάμηνο του 2021».

«Οι επενδύσεις πολλαπλασιάζονται, οι εξαγωγές ενισχύονται, η ανεργία συρρικνώνεται, επιχειρήσεις εκκινούν οικονομική δραστηριότητα, το οικονομικό κλίμα κινείται σε προ πανδημίας κλίμα, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώνονται, η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας βελτιώνεται», ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο Χρ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε πως: 

 • Επεκτείνεται το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, έως το τέλος του 2021.

 • Επεκτείνεται το πρόγραμμα επιδότησης δόσεων δανείων περίπου 75.000 νοικοκυριών, που επλήγησαν από την πανδημία, για τρεις ακόμη μήνες.

 • Επεκτείνεται το πρόγραμμα επιδότησης 100.000 νέων θέσεων εργασίας, για άλλες 50.000 θέσεις.

 • Μειώνεται το ποσοστό επιστροφής όλων των Επιστρεπτέων Προκαταβολών, ανάλογα με την πτώση των ακαθάριστων εσόδων της επιχείρησης.
  Με βάση τις νέες προβλέψεις, το 28% των επιχειρήσεων θα επιστρέψει το 1/4, το 39% το 1/3, και το 33% το 50%.

 • Επεκτείνεται το πρόγραμμα επιδότησης κενών θέσεων στον πολιτισμό, έως τον Δεκέμβριο του 2021.

 • Χορηγείται αποζημίωση ειδικού σκοπού για επιπλέον δύο μήνες για τους καλλιτέχνες και τους ξεναγούς.

 • Παρέχεται το πρώτο ένσημο

 • Επεκτείνεται, από το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, η χορήγηση στεγαστικού επιδόματος και στους σπουδαστές των δημόσιων ΙΕΚ.

 • Χορηγείται, τον μήνα Δεκέμβριο, διπλή δόση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, συνολικού ύψους πλέον – για εκείνο το μήνα – 130 εκατ. ευρώ

 • Αυξάνεται το ποσό ενίσχυσης για το επίδομα θέρμανσης κατά 20%. Έτσι, το συνολικό επίδομα θέρμανσης ανέρχεται πλέον στα 100 εκατ. ευρώ.

 • Επιδοτείται, τουλάχιστον για το 4ο τρίμηνο του 2021, το σύνολο του πληθυσμού για τις πρώτες 300 kWh, με ποσό 30 €/MWh, αντισταθμίζοντας σχεδόν το σύνολο της αναμενόμενης αύξησης του ρεύματος.

Με βάση τις εξαγγελίες του Κ. Μητσοτάκη, ο υπ. Οικονομικών ανακοίνωσε και τα εξής: 

 • Συνεχίζεται, και για το 2022, η απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης των εισοδημάτων από τον ιδιωτικό τομέα

 • Επεκτείνεται, για το 2022, η μείωση κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών.

 • Μειώνεται περαιτέρω ο φόρος εισοδήματος των επιχειρήσεων – σε μόνιμη βάση – από το 24% στο 22%.

 • Επεκτείνεται η εφαρμογή των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στις μεταφορές, τον καφέ και τα μη αλκοολούχα ποτά, στους κινηματογράφους και το τουριστικό πακέτο, έως τoν Ιούνιο του 2022.

 • Μειώνεται ο συντελεστής ΦΠΑ στα γυμναστήρια και στις σχολές χορού, από το 24% στο 13%, έως τον Ιούνιο του 2022.

 • Επεκτείνεται η αναστολή πληρωμής του τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης, έως τον Ιούνιο του 2022.

 • Καταργείται ο φόρος γονικών παροχών – δωρεών για συγγενείς πρώτου βαθμού, που αφορά αξίες έως 800.000 ευρώ.

 • Μειώνεται το τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας, από 12% έως 20% που κυμαίνεται σήμερα, στο 10% και καταργείται για νέους έως 29 ετών, από την 1η Ιανουαρίου 2022.

 • Μειώνεται, σε μόνιμη βάση, ο ΦΠΑ των ζωοτροφών που προορίζονται για ζωική παραγωγή, από το 13% στο 6%.

 • Τέλος, μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, προχωρούμε στη μείωση των συντελεστών υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, που θα ισχύσει για το 2022.

Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Οι εξαγγελίες Μητσοτάκη δεν δίνουν ουσιαστικές λύσεις

Με τις εξαγγελίες στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός προσπάθησε να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί από την κυβερνητική πολιτική στο πεδίο της οικονομίας, και όχι μόνο, και που εντείνεται με τις επικείμενες αυξήσεις στις τιμές.

Ωστόσο, μόνο χάντρες και καθρεφτάκια για τους πολλούς και από την άλλη φοροελαφρύνσεις και σημαντική αναδιανομή πλούτου προς στους έχοντες και κατέχοντες επιφύλασσε το πακέτο μέτρων του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.

Οι εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη δεν δίνουν ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας. Δεν ενισχύουν το πραγματικό εισόδημα της μεγάλης πλειοψηφίας των μισθωτών του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, των συνταξιούχων και των επισφαλώς εργαζόμενων, ως ασπίδα απέναντι στις ανατιμήσεις των τιμών. Δεν καταπολεμούν ουσιαστικά την ακρίβεια που χτυπάει την πόρτα των νοικοκυριών. Δεν απαντούν στο πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους των πολιτών και των πολύ μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Δεν ενισχύουν τις κοινωνικές δομές και το δημόσιο υγειονομικό σύστημα.

Σε μια περίοδο που έχει γίνει διεθνώς στροφή στην ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και των δημοσίων επενδύσεων, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη επιμένει στη ιδεοληπτική οικονομική πολιτική της μείωσης της φορολογικής επιβάρυνσης για τους λίγους και τις μεγάλες εταιρείες, στις συγχωνεύσεις και στις ιδιωτικοποιήσεις.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ κοστολογούνται σε περίπου 3,4 δις ευρώ για το 2021 και στοχεύουν κυρίως στην ενίσχυση των εχόντων και του μεγάλου πλούτου. Ωστόσο ο κ. Μητσοτάκης δεν μας είπε ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό της φορολογικής διανομής προς τους έχοντες και κατέχοντες.

Αναρωτιόμαστε, αφού λεφτόδεντρα υπάρχουν:

Γιατί δεν εξαγγέλθηκε κανένα ουσιαστικό μέτρο για την μεσαία τάξη, αυτούς που πραγματικά έχουν πληγεί και θα πληγούν ακόμα περισσότερο από την ακρίβεια;

Γιατί δεν εξαγγέλθηκε καμία φοροελάφρυνση στο υγειονομικό προσωπικό, στους ένστολους, στους εκπαιδευτικούς και σε όσους εργάστηκαν στην πρώτη γραμμή της πανδημίας; Από την φοροαπαλλαγή της εισφοράς αλληλεγγύης εξαιρούνται για μία ακόμη φορά οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι. Σε αντίθεση η κυβέρνηση πέρασε από τα χειροκροτήματα στις αναστολές εργασίας. Από τα 3,4 δις, δεν περισσεύει ούτε λεπτό του ευρώ για αυτές τις ομάδες εργαζομένων …

Αναρωτιόμαστε επίσης, μήπως η ασαφής δήλωση για ενσωμάτωση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ στη κύρια κλίμακα μαζί με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών οδηγήσει σε αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ που θα επιβαρύνουν τις μικρές και μεσαίες περιουσίες και σε γενναίες απαλλαγές στην πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Το μόνο που ακούσαμε από τον κ. Μητσοτάκη είναι ότι οι διαθέσιμοι πόροι θα προέλθουν από τη μεγέθυνση του ΑΕΠ. Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για μεγέθυνση του ποσοστού του ΑΕΠ αλλά ξέχασε να πει ότι το επίπεδο του ΑΕΠ έχει καταβαραθρωθεί και το δημόσιο χρέος βρίσκεται στα ύψη. Το 2019 το ΑΕΠ ήταν 185 δις. ευρώ και το 2020 έπεσε στα 166 δις. ευρώ. Ταυτόχρονα το χρέος της γενικής κυβέρνησης (δημόσιο χρέος) αυξήθηκε από 331 δις ευρώ (180% επι του ΑΕΠ) το 2019, στα 341 δις ευρώ (205% επι του ΑΕΠ) το 2020.

Με την κυβέρνηση Μητσοτάκη έχουμε συνηθίσει τα λεφτόδεντρα να ανθίζουν μόνο για τους έχοντες και κατέχοντες και όχι για την κοινωνική πλειοψηφία, μόνο για το μεγάλο κεφάλαιο και όχι για τους εργαζόμενους και την μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα.

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com