Πυρκαγιές την εποχή της κανονικότητας

0

Οι ανεξέλεγκτες φωτιές δεν έχουν τελειωμό. Το γεγονός αυτό δημιουργεί αυτονόητα ερωτήματα για την προετοιμασία και τα προληπτικά μέτρα που είχαν ληφθεί

Τις τελευταίες ημέρες καίγεται όλη η Ελλάδα. Από τα ΜΜΕ είχαμε περισσότερη ενημέρωση για τις φωτιές στην Τουρκία παρά για τις φωτιές στην Αχαΐα και τη Ρόδο. Η φωτιά στη Βαρυμπόμπη δεν μπορούσε φυσικά να κρυφτεί έτσι.

Στη φωτιά που είχε κατακάψει τα Μέγαρα τον Μάιο η επίσημη δικαιολογία της Πολιτείας ήταν ότι βρέθηκε απροετοίμαστη επειδή δεν είχε ξεκινήσει επίσημα η αντιπυρική περίοδος. Τώρα οι ανεξέλεγκτες φωτιές δεν έχουν τελειωμό. Το γεγονός αυτό δημιουργεί αυτονόητα ερωτήματα για την προετοιμασία και τα προληπτικά μέτρα που είχαν ληφθεί ενόψει καλοκαιρού.

Με άνεμο 2 μποφόρ η φωτιά στη Βαρυμπόμπη εξαπλώθηκε ανεξέλεγκτα. Υπήρξαν πολύ σοβαρές καταγγελίες ότι η αντίδραση των κατασβεστικών δυνάμεων ήταν καθυστερημένη και ότι τα προειδοποιητικά μηνύματα του 122 έφτασαν μετά τη φωτιά. Υπάρχει χρόνος να διερευνηθούν αυτά, αλλά δεν ξεχνάμε ότι οι διαχειριστές της κατάστασης είναι οι ίδιοι που ισχυρίζονταν ότι θα εκκένωναν το Μάτι σε 10 λεπτά με 10 μποφόρ αέρα.

Προφανώς η επιτελικότητα του κράτους και των κυβερνήσεων κρίνεται στην πράξη, όχι στα λόγια. Στα λόγια κρίνονται μόνο το πολιτικό ήθος και η πολιτική καπηλεία. Και μιας και το έφερε η κουβέντα, ας σημειώσουμε εδώ την παρέμβαση του περιφερειάρχη Αττικής κ. Πατούλη, που βγήκε στα κανάλια να ξεκαθαρίσει ότι αποκλειστικά υπεύθυνη για τις εκκενώσεις είναι η Πυροσβεστική και όχι η Περιφέρεια. Η χώρα έχει επιστρέψει στην κανονικότητα.

*Το editorial της ΑΥΓΗΣ την Τετάρτη 4 Αυγούστου 2021

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com