Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Λάρισας για τον εμβολιασμό και την υποχρεωτικότητα

0

Είναι απολύτως τεκμηριωμένο επιστημονικά και κοινώς παραδεκτό σε όλο τον κόσμο ότι η ριζική απάντηση στην εμφάνιση νέων μεταλλάξεων του κορονοϊού και στις επιδημικές εξάρσεις της covid-19, είναι ο καθολικός εμβολιασμός.

Δεν υπάρχει, πέραν των εμβολίων και των μέτρων ατομικής προστασίας καμιά άλλη αποτελεσματική παρέμβαση πρωτογενούς πρόληψης και αναχαίτισης της πανδημίας. Για τον λόγο αυτόν ο εμβολιασμός είναι πράξη ατομικής προστασίας αλλά ταυτόχρονα κοινωνικής ευθύνης και αλληλεγγύης.

Η υγειονομική στρατηγική όμως κατά της covid-19 απαιτεί, παράλληλα με τον εμβολιασμό, καλή επιδημιολογική επιτήρηση στην κοινότητα, υγειονομικά μέτρα για τους χώρους εργασίας, τις κλειστές δομές, τα σχολεία, τα μέσα μαζικής μεταφοράς κλπ, εκτεταμένο και αξιόπιστο testing, έγκαιρη ανίχνευση-ιχνηλάτηση-απομόνωση των κρουσμάτων, πρόβλεψη των ασθενών που θα νοσήσουν βαρύτερα και θα χρειαστούν νοσηλεία ή φαρμακευτική αγωγή σε πρώιμο στάδιο και, κυρίως, σοβαρή ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας σε όλα τα επίπεδα.

Η κυβέρνηση, χωρίς καμιά συστηματική προσπάθεια αντιμετώπισης της δυσπιστίας και της κρίσης εμπιστοσύνης ενός τμήματος της κοινωνίας απέναντι στην συνολική υγειονομική διαχείριση και στο εμβολιαστικό εγχείρημα, χωρίς να επιχειρήσει καν να ερευνήσει την ανθρωπογεωγραφία των χαμηλών ποσοστών εμβολιασμού και να διασφαλίσει τη συνειδητή επιλογή των πολιτών να εμβολιαστούν, προχώρησε σε μέτρα που δημιουργούν διακρίσεις, ανασφάλεια και διχασμό στην κοινωνία και, το κυριότερο, δεν αντιμετωπίζουν το μείζον πρόβλημα Δημόσιας Υγείας που είναι η γρήγορη επίτευξη «ανοσιακού τείχους» στο γενικό πληθυσμό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είναι υπέρ του να οριστούν συγκεκριμένες δραστηριότητες και υπηρεσίες (νοσηλεία ασθενών, φροντίδα ηλικιωμένων ή ευπαθών ομάδων) που θα εκτελούνται αποκλειστικά από εμβολιασμένο προσωπικό. Αυτό είναι απολύτως θεμιτό με όρους επαγγελματικής ηθικής και δεοντολογίας και, πάνω απ’ όλα, με όρους υγειονομικής ασφάλειας και Δημόσιας Υγείας. Σε καμιά περίπτωση όμως δεν είμαστε υπέρ της γενίκευσης της υποχρεωτικότητας, γιατί αυτό θα πυροδοτήσει ακόμα μεγαλύτερη δυσπιστία και κοινωνική πόλωση.

Η ρύθμιση αυτή οφείλει να συνοδεύεται με τον απόλυτο σεβασμό των θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων του προσωπικού και με πρόνοιες για την επαρκή στελέχωση με έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό όλων των δομών υγείας και κοινωνικής μέριμνας ( δημόσιου και ιδιωτικού τομέα).

Όσον αφορά το δημόσιο τομέα, το κράτος ως εργοδότης δεν μπορεί να στερήσει τον μισθό των δημοσίων υπαλλήλων (μονίμων ή συμβασιούχων) και να τους δημιουργήσει βιοποριστικό πρόβλημα. Η άδεια άνευ αποδοχών δεν είναι αποδεκτή, πολύ περισσότερο όταν δεν προσδιορίζεται η χρονική διάρκεια της.

Όσον αφορά τον ιδιωτικό τομέα, η άδεια άνευ αποδοχών στην πράξη σημαίνει απόλυση. Σύμφωνα πλέον και με το νόμο Χατζηδάκη θα προκληθεί κύμα απολύσεων. Συνεπώς, δεν μπορεί να υπάρξει γενικευμένη εφαρμογή της υποχρεωτικότητας, αλλά αυστηρά περιορισμένη, όπου αυτή είναι απολύτως αναγκαία, όπως σε ιδιωτικές κλινικές, δομές αποκατάστασης, γηροκομεία κλπ , με ασφαλιστικές δικλείδες μη απόλυσης και εναλλακτικής αξιοποίησης των εργαζομένων σε διοικητικά ή άλλα καθήκοντα, χωρίς επαφή με ασθενείς και ευάλωτες ομάδες και πάντα υπό τον όρο των απαραίτητων συχνών διαγνωστικών εξετάσεων.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com