Η λήθη να μην ξεπλύνει κανένα περιστατικό έμφυλης βίας και κακοποίησης*

0

Γράφει η Ελένη Σδράλη*

Το να είσαι γυναίκα αποτελεί μια πραγματικότητα που πολλές φορές φαίνεται να δίνει το αυθαίρετο δικαίωμα στους άντρες να νομίζουν ότι μπορούν να σου μιλήσουν ή/και να σου φερθούν όπως θέλουν, χωρίς να υπολογίζουν τίποτα.

Μπορεί η κοινωνία να έχει αρχίσει να δείχνει εγρήγορση σε αυτά τα ζητήματα, ωστόσο οι αρχές εξακολουθούν να τα αντιμετωπίζουν με δυσπιστία και άτυπα να ενθαρρύνουν τέτοιου είδους συμπεριφορές.

Όλα αυτά συμβαίνουν διότι οι βιασμοί και οι παρενοχλήσεις, είναι το αποτέλεσμα μιας βαθιά πατριαρχικής κοινωνίας, η οποία αναπαράγει και εντείνει μια κουλτούρα κατά την οποία τα σώματα των γυναικών ή ανθρώπων που δεν υπερτερούν ως προς το επίπεδο της βίας, αποτελούν ιδιοκτησία συζύγων, συντρόφων, πατεράδων, αδερφών και κάθε άντρα που θέλει κάτι από αυτά. Και κάθε άρνηση απέναντι στην ανδρική θέληση μπορεί να αποτελέσει άλλη μια αφορμή για βία, λεκτική ή σωματική. Οι κακοποιητικές συμπεριφορές και η συγκάλυψή τους δεν μας ξαφνιάζουν, το ίδιο και η τακτική των δικαστικών/αστυνομικών αρχών, οι οποίες τις ενθαρρύνουν με τον απαράδεκτο τρόπο που τις αντιμετωπίζουν.

Οι πατριαρχικές πτυχές των κοινωνικών σχέσεων που μας θέλουν κλεισμένες στο σπίτι και ταυτισμένες με τον αναπαραγωγικό ρόλο προκαλούν ασφυξία. Ο ηθικός πόλεμος για την πειθάρχηση των γυναικών αποτελεί μια διάρθρωση με καθαρά πολιτικό διακύβευμα η οποία δεν υποβαθμίζει μόνο τη ζωή μιας γυναίκας σε ατομικό επίπεδο, αλλά χρησιμοποιεί τις γυναίκες ως προπομπούς μια ακραίας υποταγής σε συντηρητικά ιδεολογήματα, μιας επιστροφής στην πυρηνική οικογένεια και την εθνική ομοιογένεια.

Το δικό μας στοίχημα είναι να μην αφήσουμε να συμπαρασύρει η λήθη και να ξεπλύνει κανένα περιστατικό έμφυλης βίας και κακοποίησης. Γνωρίζουμε πως σε αυτό τον πόλεμο οι μάχες δίνονται καθημερινά. Το χρέος μας είναι να στεκόμαστε αλληλέγγυα και υποστηρικτικά στις καταγγελίες δίνοντας χώρο και δύναμη σε κάθε επόμενη φωνή που αποφασίζει να σπάσει τη σιωπή. Γιατί  κανένας βιασμός, καμιά γυναικοκτονία, καμία κακοποίηση δεν παραγράφεται.

Στο έμφυλο ζήτημα δεν υπάρχει ενδιάμεση στάση.

*Η Ελένη Σδράλη είναι μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

** Το άρθρο αναρτήθηκε αρχικά στη larissanet.gr

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Posting....

Powered by themekiller.com