Διονύσης Τεμπονέρας: «Νομοσχέδιο γαλέρας…»

0

«Αυτό το νομοσχέδιο μας γυρίζει σε εποχές όπως οι γαλέρες όπου οι κωπηλάτες της Αρχαίας Ρώμης απλά και μόνο βαρούσαν κουπί με τη μοναδική υποχρέωση των Ρωμαίων να παρέχουν τροφή».

Με αυτά τα λόγια ο δικηγόρος – εργατολόγος, Διονύσης Τεμπονέρας περιέγραψε το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής εκδήλωσης που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία διοργανώνει διαδικτυακή εκδήλωση – συζήτηση με θέμα «Εργασιακό – Νομοθετική απορρύθμιση εργασίας – Συνταξιοδοτικό».

Στο ξεκίνημα της τοποθέτησής του ο κ. Τεμπονέρας μίλησε για την προσπάθεια απονομιμοποίησης της μισθωτής εργασίας λέγοντας πως η μισθωτή εργασία χάνει τα εγγενή χαρακτηριστικά της, που υπάρχουν εδώ και εκατοντάδες χρόνια.

Για το οκτάωρο«Η ρύθμιση αυτή νομοθετεί την απλήρωτη δουλειά. Τώρα θα εφαρμόζεται ως γενικός κανόνας αυτό που ίσχυε σε επιχειρήσεις λίγες μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού. Οι εργαζόμενοι ως αδύναμα μέρη να συμψηφίζουν το χρόνο εργασίας θα πληρώνονται με άδειες και ρεπό.

Οι υπερωρίες γίνονται πολύ φτηνότερες για τις επιχειρήσεις. Οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν πολύ περισσότερες ώρες για πολύ λιγότερα χρήματα.

Κυριακές: «Εργαζόμενοι σε μια σειρά επιχειρήσεων θα είναι  υποχρεωμένοι να δουλεύουν και τις Κυριακές. Ο νέος τύπος εργαζόμενου θα είναι υπό διάθεση για απασχόληση συνεχώς».

Για τη νεολαία«Σε περίπτωση μερικής απασχόλησης πλέον θα μπορούν να τους λένε να δουλεύουν τα απογεύματα με μια μικρή προσαύξηση».

Άδειες: «Θα μεταφέρονται ακόμα και στο επόμενο τρίμηνο του επόμενου έτους. Όλο αυτό το πακέτο δημιουργεί τη νέα συνθήκη. Δεν ξέρει πότε δουλεύει, και πόσα χρήματα θα παίρνει».

Για το Δίκαιο καταγγελίας«Θα έχουμε πλήρη απελευθέρωσης των απολύσεων. Πλέον ο εργοδότης δεν θα έχει την υποχρέωση να πάρει πίσω τον εργαζόμενο που απέλυσε. Μισθοί υπερημερίας θα περιορίζονται αυστηρά μέχρι 24 μισθούς. Οι εργοδότες θα δουλεύουν με ανακύκλωση προσωπικού θα διώξουν δηλαδή τους πιο καλά αμειβόμενους.

Για τον συνδικαλισμό«Έχουμε ξήλωμα του συνδικαλιστικού νόμου που είναι εμβληματικός. Επί της ουσίας η κυβέρνηση βάζει ταφόπλακα στα συνδικάτα. Τις υγιείς συνδικαλιστικές δυνάμεις που δίνουν μάχες στους χώρους δουλειάς. Θα έχουμε το φακέλωμα. Πλήττεται η ίδια η συλλογική αυτονομία. Το κράτος θα είναι ο κηδεμόνας και θα αποφασίσει εάν ένα σωματείο θα κάνει απεργία. Ουσιαστικά τα σωματεία μέσα από το μητρώο μετατρέπονται σε άτυπες ΜΚΟ περίπου διακοσμητικού χαρακτήρα που θα εξαρτώνται από τον κρατικό οργανισμό».

Για την απεργία«Δεν υπάρχει προηγούμενο όπου το δικαίωμα της θίγεται τόσο έντονα στο στενό πυρήνα του. Η κυβέρνηση προσπαθεί να στρέψει την μια κοινωνική ομάδα κατά της άλλης. Πλέον η απεργία για να γίνει θα πρέπει να έχει τόσες πολλές και δύσκολες γραφειοκρατικές διατυπώσεις που ουσιαστικά δεν υπάρχει μια που δεν θα βγαίνει παράνομή η καταχρηστική από τα αρμόδια δικαστήρια».

Ο κ. Τεμπονέρας έφερε ως παράδειγμα την Ευρώπη στην οποία συζητούν για μείωση ωρών εργασίας χωρίς μείωση μισθών ενώ στην Ελλάδα μιλάμε «για το απλήρωτο 10ωρο του κ. Μητσοτάκη».

Είπε επίσης ότι οι εργαζόμενοι που δουλεύουν λιγότερες ώρες είναι πιο συγκεντρωμένοι και πιο παραγωγικοί, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες.

«Η κυβέρνηση κινείται σε ιδεοληπτική λογική που λέει πως αν συμπιέσει το εργατικό κόστος θα γίνει πιο ανταγωνιστική».

Ο κ. Νεκτάριος Κορδής, μέλος Γενικού Συμβουλίου ΑΔΕΔΥ, πρώην αιρετός ΚΥΣΔΕ είπε ότι φέτος είχαμε αύξηση αποχωρήσεων δημοσίων υπαλλήλων γιατί βλέποντας αυτό που έρχεται επιδιώκουν να φύγουν μαζικά από τους εργασιακούς χώρους.

Ο κ. Ζήσης Καπράνας, Ειδικός Γραμματέας στο Δ.Σ. της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος αναφέρθηκε στους εργάτες γης λέγοντας πως η δουλοπαροικία καταργήθηκε το 1923. «Μέχρι τότε οι αγρότες του κάμπου ήταν δουλοπάροικοι του εκάστοτε τσιφλικά. Έδωσαν μάχες για να απελευθερωθούν από τον έλληνα τσιφλικά. Η ερώτηση είναι γιατί το θυμηθήκαμε; Μας θέλουν δουλοπάροικους. Να δουλεύουμε από το πρωί μέχρι το βράδυ. Να μην μπορούμε να φύγουμε από την εργασία και να μην γίνεται να αυξηθεί ο μισθός».

Την δική του άποψη κατέθεσε και ο κ. Γιώργος Γώγος, Οργανωτικός Γραμματέας Εργατικού Κέντρου Πειραιά.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Συντονιστής Γραμματέας της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Λάρισας, Βασίλης Ζωγράφος. Κατά τη διάρκεια του ανέφερε μεταξύ άλλων πως «Το υπουργείο της Εργασίας έχει μετατραπεί σε υπουργείο της εργοδοσίας» αναφέροντας και στατιστικά στοιχεία για την εργασιακή κατάσταση στην Ελλάδα μέσω της ΕΛΣΤΑΤ και της έκθεσης της ΓΣΕΕ.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο αντιπρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ Λάρισας, Γιάννης Τσακνάκης.

Διαβάστε εδώ τη συνέντευξη του Διονύση Τεμπονέρα στη Larissanet.

ΠΗΓΗ: Larissanet.gr

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com