Ακυρώθηκε το συνέδριο για τη γονιμότητα μετά το σάλο

0

Στην ακύρωση του «1ου Πανελληνίου Συνεδρίου Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας: Όρια και Επιλογές» προχώρησε η οργανωτική επιτροπή του μετά τον σάλο για το σκοταδιστικό περιεχόμενό του και τις πολιτικές διαστάσεις, που αποκάλυψε το Tvxs.gr.

Υπενθυμίζεται πως το σκοταδιστικό συνέδριο έφερε την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας και της Γενικής Γραμματείας Ισότητας Φίλων, με την υποστήριξη υπουργείων – θα συμμετείχαν ως ομιλητές και πολλά κυβερνητικά στελέχη –  και της Περιφέρειας Αττικής

Μετά τη δημοσιοποίηση του σχετικού σποτ που παρουσίαζε τη γυναίκα ως αποτυχημένη αν δεν έχει κάνει παιδιά και οικογένεια και την αποκάλυψη του περιεχομένου του συνεδρίου, στο οποίο θα μιλούσε και πλήθος μητροπολιτών και αρχιεπισκόπων, πολλοί καλλιτέχνες και παρουσιαστές που είχαν κληθεί να συμμετάσχουν, ο ένας μετά τον άλλον, ακύρωναν τη συμμετοχή τους. Το κύμα αντιδράσεων έφερε τελικά και την αποχώρηση της Προέδρου της Δημοκρατίας, που απέσυρε την αιγίδα της, αλλά και της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των φύλων. Επίσης αποσύρθηκαν από χορηγοί επικοινωνίας η ΕΡΤ, το Αθηναϊκό Πρακτορείο και ο Ant1, ενώ τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) «άδειασαν» μεγαλοπρεπώς τον πρόεδρο Αθανάσιο Εξαδάκτυλο, υπογραμμίζοντας πως δεν είχε λάβει έγκριση για να συμμετάσχει ως εκπρόσωπος και να παραχωρήσει την αιγίδα του ΠΙΣ. 

Τα social media πλημμύρισαν με οργισμένες αναρτήσεις και οι διοργανωτές αναγκάστηκαν να κατεβάσουν αρχικά από το σάιτ της διοργάνωσης όλα τα βίντεο στα οποία συμμετείχαν καλλιτέχνες και άλλα δημόσια πρόσωπα και εν συνεχεία να αποσύρουν και το διαφημιστικό σπότ.

Τελικά με ανακοίνωση που αναρτήθηκε νωρίς το πρωί της Δευτέρας στη σελίδα του συνεδρίου στο Facebook, οι διοργανωτές γνωστοποίησαν και την ακύρωση του συνεδρίου, σημειώνοντας πως προχώρησαν στην απόφαση αυτή «λόγω της αρνητικής αντίδρασης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε ένα τηλεοπτικό κοινωνικό σποτ, του οποίου το μήνυμα παρερμηνεύθηκε». Υποστηρίζουν δε πως «το συνέδριο στόχευε στην ανάδειξη των επιστημονικών δεδομένων σχετικά με την επίδραση της ηλικίας στη γυναικεία γονιμότητα, ενός φαινομένου το οποίο δεν είναι γνωστό στο γενικό πληθυσμό, τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς, αλλά και στην παρουσίαση των επιστημονικών τρόπων επίλυσης του προβλήματος αυτού με τη σύγχρονη Αναπαραγωγική Ιατρική.».

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η οργανωτική επιτροπή του «1ου Πανελληνίου Συνεδρίου Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας: Όρια και Επιλογές» αποφάσισε ομόφωνα την ακύρωση του, λόγω της αρνητικής αντίδρασης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε ένα τηλεοπτικό κοινωνικό σποτ, του οποίου το μήνυμα παρερμηνεύθηκε.

Το συνέδριο στόχευε στην ανάδειξη των επιστημονικών δεδομένων σχετικά με την επίδραση της ηλικίας στη γυναικεία γονιμότητα, ενός φαινομένου το οποίο δεν είναι γνωστό στο γενικό πληθυσμό, τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς, αλλά και στην παρουσίαση των επιστημονικών τρόπων επίλυσης του προβλήματος αυτού με τη σύγχρονη Αναπαραγωγική Ιατρική.

Θέλουμε να τονίσουμε ότι το φαινόμενο αυτό είναι τελείως διαφορετικό από την υπογονιμότητα λόγω ιατρικών προβλημάτων της γυναίκας και του άνδρα. 

Ωστόσο, δεν πρόκειται για ένα αμιγώς Ιατρικό Συνέδριο, καθώς συμμετέχουν σε αυτό άτομα και φορείς εκτός του Ιατρικού χώρου, σε μία προσπάθεια ενημέρωσης της κοινωνίας και άμεσης εξεύρεσης λύσεων στα προβλήματα που ταλανίζουν ένα τμήμα του πληθυσμού μας.

Παράλληλα, ζητήθηκε η συμμετοχή πολιτειακών στελεχών ώστε να τους παρουσιασθούν όλα τα δεδομένα του φαινομένου της πεπερασμένης αναπαραγωγικής ικανότητας και να ασκηθεί πίεση στην Πολιτεία, ώστε να συνδράμει με κοινωνικές-οικονομικές παροχές για τις γυναίκες και τα ζευγάρια που θα θελήσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους να τεκνοποιήσουν.

Η παρουσία στο συνέδριο διαφόρων άλλων μη ιατρικών κοινωνικών φορέων, της Ελλάδας και του Εξωτερικού, είχε ως στόχο την ευρύτερη διάδοση του μηνύματος. Το τηλεοπτικό μήνυμα που παρερμηνεύθηκε δεν είχε πρόθεση απαισιόδοξη, ρατσιστική ή σκοταδιστική και είχε λάβει την έγκριση του Ε.Σ.Ρ. και όλων των αρμόδιων φορέων προς χρήση.

Παρουσίαζε την απαράδεκτη πίεση που δέχεται η σύγχρονη γυναίκα, ενώ αποσκοπούσε στην αντιμετώπιση των προβλημάτων γονιμότητας λόγω της αύξησης της ηλικίας με την ενημέρωση του πληθυσμού για τις δυνατότητες που παρέχει σήμερα η επιστήμη, προσφέροντας στη γυναίκα την πλήρη αυτονόμηση και απελευθέρωση της από λανθασμένα στερεότυπα. Πράγματι, σήμερα με την σωστή ενημέρωση και την Αναπαραγωγική Ιατρική, όπως συμβαίνει και σε πολλές αναπτυγμένες χώρες, οι γυναίκες μπορούν να επιλέξουν αν και πότε θα τεκνοποιήσουν, χωρίς να είναι εξαρτημένες από χρονικούς και κοινωνικούς περιορισμούς.

Καθώς λοιπόν δεν κατέστη δυνατή η διεξαγωγή αυτού του σημαντικού συνεδρίου, ζητάμε από την Πολιτεία να αναλάβει την ευθύνη και να φροντίσει την ενημέρωση του πληθυσμού, διαφυλάσσοντας τις ελευθερίες και τις κατακτήσεις των γυναικών, ώστε να επιλέξουν και να επιδιώξουν την τεκνοποίηση όποτε και όπως οι ίδιες το επιθυμούν.

Η Οργανωτική Επιτροπή

– K. Ζηκόπουλος Καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
– Ν. Νικολέττος Καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας Πανεπιστημίου Θράκης
– Κ. Νταφόπουλος Καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας».

ΠΗΓΗ: tvxs.gr

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Posting....

Powered by themekiller.com