Αλέξης Τσίπρας: Διαλύουν τις εργασιακές σχέσεις προς όφελος κάποιων λίγων επιχειρηματικών ομίλων

0

Συγκρούονται δύο διαφορετικοί κόσμοι ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας κατά τη σημερινή του επίσκεψη στη Χαλκίδα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έκανε λόγο για «δύο διαφορετικούς κόσμους που συγκρούονται» και όχι «απλά δύο διαφορετικές παρατάξεις».

Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, «η κυβέρνηση έχει επιλέξει να διαλύσει τις εργασιακές σχέσεις όπως τις ξέραμε μέχρι σήμερα, προς όφελος κάποιων λίγων επιχειρηματικών ομίλων που θέλουν να αυξήσουν τα κέρδη τους», ενώ κάλεσε σε έναν όχι «εθιμοτυπικού χαρακτήρα» αλλά «ουσιαστικό αγώνα» να ανατραπούν αυτές οι «επιδιώξεις».

«Αυτές τις μέρες υπάρχει ολομέτωπη επίθεση στα δικαιώματα του κόσμου της εργασίας» δήλωσε, ξεκινώντας την παρέμβασή του στο Εργατικό Κέντρο και έκανε λόγο για μια επίθεση που είναι «ενταγμένη» σε μια «στρατηγική» με στόχο να «μεγαλώσουν τα κέρδη μιας ελίτ» εις βάρος όμως της «μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας».

Ο Αλέξης Τσίπρας προειδοποίησε ότι αυτό που συμβαίνει δεν αφορά μονάχα τους εργαζόμενους, αλλά ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, καθώς, όπως είπε, πρόκειται για το «παραγωγικό μοντέλο» που θα έχουμε τα επόμενα χρόνια και έχει να κάνει με το «πλαίσιο» που θα ορίσουμε για την οικονομία και τις εργασιακές σχέσεις.

Αναφερόμενος στο έργο του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία για τα εργασιακά, όταν ήταν κυβέρνηση, επισήμανε, μεταξύ άλλων, την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την ενίσχυση του ΣΕΠΕ, την αύξηση του κατώτατου μισθού και τη θέσπιση του βάσιμου λόγου απόλυσης.

«Όλη μας η έγνοια και η πολιτική, σε μια δύσκολη δημοσιονομική συγκυρία, ήταν να στηριχθούν οι αδύναμοι και να προστατευθεί η εργασία και ο εργαζόμενος» τόνισε, ενώ σημείωσε πως υπήρχαν «αντιδράσεις» από τον ΣΕΒ και τις μεγάλες εργοδοτικές οργανώσεις που είχαν «τελείως διαφορετική στρατηγική» και που «στήριξαν» την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη, προκειμένου να «πάρει πίσω» όλα αυτά και να «κάνει μεγαλύτερες τομές» για την «απορρύθμιση της εργασίας» και τη «διάλυση του θεσμικού πλαισίου προστασίας της».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στην «θερινή ψήφιση, το 2019» τροπολογίας που καταργούσε την αιτιολογημένη απόλυση, την προστασία των εργολαβικών εργαζομένων και αποδομούσε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ότι και τώρα, με το νομοσχέδιο που ετοιμάζει, απειλεί το οκτάωρο, μια «κατάκτηση» που έχει και παγκόσμιο συμβολισμό, αλλά ταυτόχρονα επηρεάζει και τους ανέργους, αφού δεν θα είναι πιθανό να βρουν αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας, καθώς οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να «επεκτείνουν την ελαστική εργασία».

Επίσης, προειδοποίησε ότι θα προκληθεί νέο κύμα «brain drain» νέων «υψηλών προσόντων» και με πτυχία.

Ο Αλέξης Τσίπρας κλείνοντας την παρέμβασή του, κάλεσε σε μια «πλατύτερη συσπείρωση» εκπροσώπων όλης της κοινωνίας προκειμένου να αναγκαστεί η κυβέρνηση να «αφουγκραστεί την αγωνία» τους, να αντιληφθεί το «πολιτικό κόστος» και επομένως, να «ανακρούσει πρύμναν», ενώ υπογράμμισε πως η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι η «υπεράσπιση του κόσμου της εργασίας» ακόμα και εν μέσω «των σκληρότερων μνημονιακών υποχρεώσεων», «πόσω μάλλον τώρα που μπορούμε να σχεδιάζουμε αυτόνομα τη στρατηγική που είναι καλύτερη για την κοινωνική πλειοψηφία».

Αποκάλεσε δε, «εξαίρεση» στο παγκόσμιο πολιτικό πλαίσιο την κυβέρνηση Μητσοτάκη, που έχει βγάλει από τη «ναφθαλίνη» τις πολιτικές «της Θάτσερ και του Ρίγκαν», την ώρα που μετά την πανδημία η «στήριξη του κοινωνικού κράτους και της εργασίας» θεωρείται πως είναι η μόνη που μπορεί να δώσει «προοπτική».

Προανήγγειλε, τέλος, όχι μόνο την «κατάργηση» των νόμων αυτών, εάν ψηφιστούν, σε περίπτωση που επανέλθει στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αλλά τη θεσμοθέτηση νέου πλαισίου που θα λαμβάνει υπόψη τις νέες συνθήκες μετά την πανδημία, με στόχο μια «συμπεριληπτική ανάπτυξη» και όχι έναν «άγονο ανταγωνισμό μείωσης μισθών».

Υπενθυμίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας κατά τον χαιρετισμό του σε εργαζόμενους της Ένωσης Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ τόνισε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεπληρώνει γραμμάτια του ΣΕΒ.

ΠΗΓΗ: avgi.gr

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Posting....

Powered by themekiller.com