Πύρρειος νίκη της κυβέρνησης

0

Ανακοίνωση της Επιτροπής για το Οικογενειακό Δίκαιο και την Συναινετική Συνεπιμέλεια

Το οπισθοδρομικό νομοσχέδιο για την παραμόρφωση του οικογενειακού δικαίου δυστυχώς πέρασε από τη Βουλή και έγινε νόμος του κράτους, ο «Νόμος 4800/2021 – ΦΕΚ 81/Α/21-5-2021», στις 20 Μάιου,. Το κυβερνητικό κόμμα ψήφισε μόνο του το νόμο αυτόν, αφού όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης τον καταψήφισαν. Μαζί, τρεις επίμαχες διατάξεις, καταψήφισαν δυο βουλεύτριες του κυβερνώντος κόμματος, οι κ.κ. Γιαννάκου και Κεφαλογιάννη, που είχαν δώσει τον δικό τους αγώνα μέσα στο κόμμα τους.

Οι γυναικείες και φεμινιστικές οργανώσεις συσπειρωθήκαμε στην αντίστασή μας εναντίον αυτής της οπισθοδρόμησης. Αν και δεν καταφέραμε να αποτρέψουμε την ψήφισή του, καταφέραμε να αναδείξουμε το θέμα σε πολύ ευρύτερα ακροατήρια, κάποια από τα οποία συσπειρώθηκαν εναντίον της «μεταρρύθμισης», σε Ελλάδα και πανευρωπαϊκά

Η πορεία μας από τον Σεπτέμβριο 2020 μέχρι την τελική συζήτηση στην Βουλή, απέδειξε για άλλη μία φορά την δυναμική του φεμινιστικού κινήματος, απέδειξε για άλλη μία φορά ότι μπορεί να σε αγνοούν, μπορεί να σε κοροϊδεύουν, μπορεί να σε πολεμούν, όμως στο τέλος μπορείς να κάνεις την διαφορά, ότι ένας μικρός αριθμός ενημερωμένων και αποφασισμένων ανθρώπων μπορεί να κάνει σοβαρές αλλαγές.

Συμπαρατάχθηκαν με τις απόψεις μας πολιτικά κόμματα και φορείς. Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η Εταιρεία Αστικού Δικαίου, Η Εταιρία Οικογενειακού Δικαίου, Η Παιδοψυχιατρική Ένωση Ελλάδας, η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία, Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, η Περιφερειακή ΄Ένωση Δήμων Αττικής, η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, ο Σύλλογος Εργαζομένων της Γενικής Γραμματείας Ισότητας, η Διεθνής Αμνηστία. Σημαντική ήταν η παρέμβαση της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής. Ειδικό πολιτικό βάρος από την συμπολίτευση, η Μαριέττα Γιαννάκου και η Όλγα Κεφαλογιάννη. Βροντερή απουσία της Γενικής Γραμματείας Ισότητας, Οικογενειακής και Δημογραφικής Πολιτικής. Κρίμα, τέτοιου τύπου απουσία δεν έχει ξανατύχει σε όλη την μεταπολίτευση.

Ο αγώνας συνεχίζεται με την αλληλεγγύη στην πράξη μέχρι την ανατροπή του 4800/2021 του πιο γρήγορου νόμου που δημοσιοποιήθηκε ποτέ στα χρονικά της δημοκρατίας μας. Την μια μέρα ψηφίστηκε και την επομένη δημοσιοποιήθηκε στο ΦΕΚ 81, σαν έτοιμο από καιρό.

Η κυβέρνηση αυτή έχει βαλθεί να ξεθεμελιώσει κατακτήσεις του εργατικού και του φεμινιστικού κινήματος χρόνων, επιστρέφει την πατριαρχία στο νομικό/θεσμικό επίπεδο πίσω ολοταχώς.

Εμείς ως φεμινιστικό κίνημα έχουμε στα χέρια μας τις διεθνείς συμβάσεις. Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης (GREVIO), διεθνής σύμβαση για την εξάλειψη κάθε διάκρισης εναντίον των γυναικών (CEDAW), Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, την πλατφόρμα και τις αποφάσεις του Πεκίνου. Έχουμε την μεγάλη συμμαχία που οικοδομήσαμε και είμαστε αποφασισμένες να εμβαθύνουμε και να διευρύνουμε, πείθοντας το συνδικαλιστικό κίνημα ότι είναι επιτακτική ανάγκη να πορευτούμε μαζί. θα εντείνουμε την αλληλεγγύη μας στα δικαστήρια προς τις γυναίκες που είναι θύματα της ανισότητας και της βίας, μαζί με τα παιδιά τους.

Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για την ανατροπή του νέου, αντιδραστικού και σαθρού νόμου με πίστη στις δυνάμεις μας.

Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για να γίνουν πράξη τα αιτήματά μας:

Α. Οικογενειακά δικαστήρια

Β. Κοινωνικές υπηρεσίες ειδικευμένες σε θέματα οικογένειας (όχι μόνο για τα διαζύγια, αλλά και για περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας, παραμέληση -κακοποίηση παιδιού, υιοθεσίες, κ.α.)

Γ. Νόμος που να προβλέπει την παρακράτηση του ποσού της διατροφής από τον μισθό του υπόχρεου γονέα.

Ο Αγώνας ενάντια στον οπισθοδρομικό νόμο συνεχίζεται.

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Posting....

Powered by themekiller.com