Υπουργείο Εργασίας: Παγωμένη διετία για τους μισθούς

0

Το υπουργείο Εργασίας εκκινεί τη διαδικασία διαπραγμάτευσης για τον κατώτατο μισθό με στόχο να παραμείνει καθηλωμένος στα 650 ευρώ (μεικτά)

Ακριβά, φαίνεται, θα «πληρώσουν» περίπου 800.000 εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό την αύξηση 11% που έλαβαν τον Φεβρουάριο του 2019.

Παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις του Κ. Μητσοτάκη ότι «ο κατώτατος μισθός θα πρέπει να αυξάνεται με ποσοστό διπλάσιο του ΑΕΠ», το υπουργείο Εργασίας εκκινεί τη διαδικασία διαπραγμάτευσης για τον κατώτατο μισθό με στόχο να παραμείνει «παγωμένος» στα 650 ευρώ (μεικτά) όχι μόνο το 2021 αλλά και το 2022.

Χωρίς τριετίες

Ακόμα χειρότερα, οι βιομήχανοι, κατά τις διαπραγματεύσεις, θα επανέλθουν στο θέμα της κατάργησης των «παγωμένων» τριετιών – που αυξήθηκαν μαζί με τον κατώτατο μισθό το 2019 -, την ώρα που εκκρεμεί και σχετική απόφαση του ΣτΕ έπειτα από προσφυγή του ΣΕΒ. Ουσιαστικά, ο ΣΕΒ ζητεί μείωση των μισθών για τα όρια πάνω από τον κατώτατο μισθό και με αυτή τη θέση θα συμμετάσχει και στις διαπραγματεύσεις.

Αν δικαστικά η απόφαση είναι αρνητική για τους εργαζόμενους, αυτό θα σημαίνει μείωση των μισθών έως και 195 ευρώ τον μήνα για όσους έχουν δύο ή τρεις τριετίες, ενώ αν η απόφαση είναι θετική, τότε οι μισθοί θα συνεχίσουν να καταβάλλονται στο ύψος που διαμόρφωσε η αύξηση του κατώτατου μισθού το 2019.

Ο διακηρυγμένος στόχος του ΣΕΒ είναι να υπάρχει ένας μισθός (με τήρηση των κατώτατων ορίων), απαλλαγμένος όμως από τριετίες και επιδόματα προϋπηρεσίας.

Τα δύο σενάρια

Σύμφωνα και με πληροφορίες από το υπουργείο Εργασίας, το επικρατέστερο σενάριο είναι ο κατώτατος μισθός των 650 ευρώ να παραμείνει «παγωμένος» έως το τέλος του 2021 και τις αρχές (ή και το τέλος του 2022), όταν θα εκκινήσει εκ νέου η ετήσια διαδικασία αναπροσαρμογής του. Σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις, στα μέσα του 2022 μπορεί να γίνει μια αναπροσαρμογή των κατώτατων αμοιβών που δεν θα ξεπερνά τα όρια του 2%, για ψυχολογικούς λόγους, αλλά και για ενίσχυση της αγοράς.

Την ώρα που το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ έχει καταθέσει πρόταση «διπλής» αύξησης του κατώτατου μισθού, στα 783 ευρώ φέτος και στα 809 ευρώ τον επόμενο χρόνο (δηλαδή πρώτη αύξηση κατά 133 ευρώ και δεύτερη που θα τον ανεβάσει συνολικά κατά 159 ευρώ), όλες οι εργοδοτικές οργανώσεις εμφανίζονται με ενιαία θέση ζητώντας να μην δοθούν αυξήσεις τους επόμενους 18 μήνες.

«Τουλάχιστον για όσο διαρκούν οι άμεσες αρνητικές επιδράσεις της πανδημίας, το 2021 δεν κρίνεται σκόπιμο να γίνουν αλλαγές στο επίπεδο του κατώτατου μισθού, ειδικά μεγάλης κλίμακας», αναφέρει ο ΣΕΒ στο υπόμνημά του, προσθέτοντας ότι προτεραιότητα σε αυτή τη φάση είναι η μείωση του μη μισθολογικού κόστους (εισφορές):

«Στο πλαίσιο της ταχύτερης οικονομικής ανάκαμψης που έχει ανάγκη σήμερα η ελληνική οικονομία, και για την υποστήριξη του διαθεσίμου εισοδήματος και της απασχόλησης των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, προτείνεται να δοθεί προτεραιότητα δημιουργίας και αξιοποίησης ενδεχόμενου δημοσιονομικού χώρου για τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους, ειδικά σε σχέση με τη φορολογία της εργασίας και τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, με μέτρα μόνιμης διάρκειας, ώστε να αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημα όσων αμείβονται με τον κατώτατο μισθό».

Προς απεργία

Συλλαλητήριο κατά του εργασιακού νομοσχεδίου πραγματοποιεί αύριο,Τετάρτη, στις 7 το απόγευμα, στα Προπύλαια, η ΑΔΕΔΥ, ενώ το Εργατικό Κέντρο της Αθήνας συνεδριάζει σήμερα προκειμένου να λάβει αποφάσεις για νέα απεργιακή κινητοποίηση. Σήμερα ενδεχομένως να αποφασίσει απεργία και η ΓΣΕΕ, που παραχωρεί συνέντευξη Τύπου για το νομοσχέδιο.

*Ρεπορτάζ του Ανδρέα Πετρόπουλου στην έντυπη ΑΥΓΗ

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Posting....

Powered by themekiller.com