Αναρμόδιος ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών για την παραλιακή οδό του Δήμου Αγιάς

0

Απάντηση έλαβε τη Δευτέρα 24/05/21 στην ερώτηση που είχε καταθέσει στις 16/04/21 προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Λάρισας Άννα Βαγενά σχετικά με τον σοβαρό κίνδυνο να κοπεί στα δύο η παραλιακή οδός του Δήμου Αγιάς λόγω της διένεξης που έχει προκύψει ανάμεσα στον Δήμο και σε ιδιοκτήτρια οικοπέδου, από το οποίο διέρχεται τμήμα της παραλιακής οδού.

Στην απάντησή του ο υπουργός δηλώνει αναρμόδιος επί του θέματος, επισημαίνει πως οι αρμοδιότητες για την αναφερόμενη στην ερώτηση οδό ασκούνται κατά περίπτωση από τους ΟΤΑ Α’ ή Β’ Βαθμού και κλείνει σημειώνοντας ότι «Σε ό,τι αφορά το θέμα της παρέμβασης του Δημοσίου για την αποτροπή της ευδοκίμησης των αγωγών που άσκησαν οι ιδιώτες για τον χαρακτηρισμό του ως ιδιωτικό δρόμο, επισημαίνουμε ότι η αναίρεση εκ μέρους του Δημοσίου ενώπιον του Αρείου Πάγου ασκήθηκε από τον Δήμο Αγιάς και την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Η εν λόγω αναίρεση ασκήθηκε διά του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ), το οποίο αποτελεί τον νομικό παραστάτη του Δημοσίου σε αυτές τις περιπτώσεις, και για τον λόγο αυτό δεν νοείται ιδιαίτερη άσκηση παρέμβασης εκ μέρους του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών».

Μόνο που τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Η αρμοδιότητα όλων των δρόμων, πλην των επαρχιακών και των εθνικών, ανήκει πράγματι στην Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού, δηλαδή οι δημοτικοί δρόμοι υπάγονται στους δήμους και οι επαρχιακοί στις Περιφέρειες. Η παραλιακή οδός του Δήμου Αγιάς, όμως, αποτελεί εναλλακτικό εθνικό οδικό δίκτυο και επίσημα κομμάτι του επαρχιακού δικτύου του νομού Λάρισας. Όταν, λοιπόν, τίθενται τα πράγματα επί τον τύπον των ήλων ο υπουργός πετάει την αρμοδιότητα αλλού.

Επιπλέον, ποτέ η υπόθεση δεν παραπέμφθηκε στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Η αναίρεση ασκήθηκε από τον Δήμο Αγιάς και από την Περιφέρεια με τον νομικό σύμβουλο της Περιφέρειας, ο οποίος δεν ανήκει στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Και η Άννα Βαγενά δεν ζήτησε ποτέ παρέμβαση στα δικαστήρια ή στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, ζήτησε την παρέμβαση του υπουργείου για ένα πολύ σοβαρό θέμα, που αφορά ένα μείζονος σημασίας οδικό δίκτυο, προκειμένου να βρεθεί μία άμεση λύση διοικητικά.

Από αναρμόδιο σε αναρμόδιο, ο Δήμος Αγιάς δεν μπορεί πλέον να κάνει τίποτε άλλο κι έτσι απ’ ότι φαίνεται το πρόβλημα με την παραλιακή οδό δυστυχώς θα παραμείνει άλυτο και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Posting....

Powered by themekiller.com