BLOCO: Δημοκρατικές συλλογικές και μαζικές διαδικασίες

0

«Να υπερασπιστούμε τη συνδιοίκηση» τονίζει το Bloco Ριζοσπαστικής Αριστεράς σε ανακοίνωσή του σχετικά με τις φοιτητικές εκλογές, καθώς όπως όλα μαρτυρούν δεν θα πραγματοποιηθούν στο τρέχον εξάμηνο

Η πανδημία έχει οδηγήσει τους Φοιτητικούς Συλλόγους στην αναβολή της διεξαγωγής Φοιτητικών Εκλογών εδώ και δύο χρόνια. Τελευταία φορά που πραγματοποιήθηκαν φοιτητικές εκλογές ήταν τον Απρίλη του 2019. Για άλλη μια χρονιά, όπως όλα δείχνουν δεν θα πραγματοποιηθούν εκλογές, γεγονός που απασχολεί τους φοιτητές και τις φοιτήτριες. Όπως αναφέρει το Δίκτυο Σχημάτων Bloco Ριζοσπαστικής Αριστεράς σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα «η συνθήκη της πανδημίας υπήρξε καθοριστικός παράγοντας, καθώς επηρέασε de facto αρνητικά τις συλλογικές μας διαδικασίες».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του BLOCO:

Έχουν συμπληρωθεί ήδη 2 χρόνια από την τελευταία φορά που η συλλογική βούληση των φοιτητών/-τριών εκφράστηκε μέσα από τη διαδικασία των φοιτητικών εκλογών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην έχει ανανεωθεί η εκπροσώπηση στα Διοικητικά Συμβούλια των Φοιτητικών Συλλόγων καθώς δεν έχει αποκρυσταλλωθεί ο νέος συσχετισμός δύναμης που υπάρχει στις σχολές την περίοδο της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Η συνθήκη της πανδημίας υπήρξε καθοριστικός παράγοντας, καθώς επηρέασε de facto αρνητικά τις συλλογικές μας διαδικασίες.

Παράλληλα, παρατηρούμε να εντείνεται περισσότερο από ποτέ η τάση αμφισβήτησης και απονομιμοποίησης των Συλλόγων από αντιδραστικά κομμάτια εντός της ακαδημαϊκής κοινότητας. Αυτό γίνεται εμφανές απ’ το γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις αντιδραστικές διοικήσεις αποκλείουν τους Φοιτητικούς Συλλόγους από τις Συνελεύσεις Τμημάτων ή Σχολών και τις Συγκλήτους. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση της ΝΔ, εργαλειοποιώντας την παράταξή της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και τους κάθε λογής «ανεξάρτητους» στο εσωτερικό των Συλλόγων που μιλούν για Δ.Σ χωρίς νομιμοποίηση και για την αναγκαιότητα διεξαγωγής ηλεκτρονικών ψηφοφοριών, εξήγγειλε διά στόματος της Ν. Κεραμέως ενιαία ψηφοδέλτια και ηλεκτρονικές εκλογές. Ταυτόχρονα, γινόμαστε μάρτυρες της επίθεσης από ομάδες με αναφορά σε συγκεκριμένο πολιτικό χώρο ενάντια στο οργανωμένο φοιτητικό κίνημα και τις δομές του.

Το Φοιτητικό Κίνημα βρίσκεται αυτή τη στιγμή μπροστά σε μία κρίσιμη καμπή. Είναι η στιγμή που καλείται πέρα απ’ το να υπερασπιστεί τα κεκτημένα του, να υπερασπιστεί και τις ίδιες του τις συλλογικές διαδικασίες. Μπροστά στις προκλήσεις που έχουμε ν’ αντιμετωπίσουμε, αναδύεται πιο επιτακτικά από ποτέ η ανάγκη ανασυγκρότησης του Φοιτητικού Κινήματος σε μια δημοκρατική κατεύθυνση.

Όλα παραπάνω καταδεικνύουν την αναγκαιότητα διεξαγωγής φοιτητικών εκλογών, ως τη διαδικασία εκείνη που θα εκφράσει τη συλλογική βούληση των φοιτητών/-τριών και θα ανανεώσει τους Φοιτητικούς μας Συλλόγους. Παρ’ όλ’ αυτά, η διαδικασία αυτή οφείλει να είναι δημοκρατική, συμπεριληπτική και χωρίς αποκλεισμούς. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση κρατά τις σχολές μας για 3ο συνεχόμενο εξάμηνο κλειστές καθιστά κάθε συζήτηση για άμεση διεξαγωγή φοιτητικών εκλογών συζήτηση άνευ περιεχομένου. Εκλογές με τη μεγάλη μερίδα του φοιτητικού κόσμου ν’ απέχει αντικειμενικά από τον κοινωνικό τους χώρο δεν μπορούν να διεξαχθούν. Εκλογές με τα 2 πρώτα έτη να μην έχουν παραβρεθεί ουσιαστικά στη σχολή τους και να μην έχουν έρθει σε επαφή με το Φοιτητικό τους Σύλλογο θ’ αποτελέσουν μια διαδικασία-παρωδία. Εκλογές χωρίς την ομόφωνη συμφωνία και τη συμμετοχή όλων των πολιτικών δυνάμεων δεν μπορούν να διεξαχθούν, καθώς θα χαθεί ο δημοκρατικός χαρακτήρας τους, θα πάψουν ν’ αποτελούν κεντρικό πολιτικό γεγονός και θα γίνουν υπόθεση μόνο μερικών συλλόγων. Αυτό θ’ αποτελέσει βούτυρο στο ψωμί της ΝΔ και της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ για να προωθήσουν τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες και τα ενιαία ψηφοδέλτια, συντελώντας με αυτόν τον τρόπο στην πλήρη αποπολιτικοποίηση και στην αποδιάρθρωση των Φοιτητικών μας Συλλόγων. Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι πρέπει να προχωρήσουν σε Φοιτητικές εκλογές μόλις ανοίξουν οι σχολές σε κοινά αποφασισμένη ημερομηνία με την συμμετοχή όλων των πολιτικών δυνάμεων χωρίς αποκλεισμούς!

Τώρα είναι ο καιρός που θα πρέπει να μιλήσουμε για την επανασύσταση της ΕΦΕΕ! Το τριτοβάθμιο συλλογικό όργανο των φοιτητών που θα εκφράζει και θα εκπροσωπεί τους/τις φοιτητές/-τριες όλης της χώρας με ενιαίο τρόπο. Η ΕΦΕΕ που παραμένει ανενεργή για πάνω από 20 χρόνια, είναι υπεύθυνη για τη διεξαγωγή των φοιτητικών εκλογών με ενιαίο και πανελλαδικό τρόπο, γεγονός που προσδίδει κύρος και νομιμοποίηση στους ίδιους τους Συλλόγους.

Να υπερασπιστούμε την συνδιοίκηση! Το φοιτητικό κίνημα πρέπει να εκλέξει αντιπροσώπους στα όργανα διοίκησης των ΑΕΙ και να απαιτήσουμε αύξηση του ποσοστού συμμετοχής των φοιτητών σε αυτά. Την ώρα που οι αντιδραστικές διοικήσεις μας πετούν εκτός των συζητήσεων που διεξάγονται στα διοικητικά όργανα και η κυβέρνηση ετοιμάζεται να καταργήσει την συνδιοίκηση και να επιβάλει διορισμένες διοικήσεις, εμείς θα πρέπει να δυναμώσουμε τον αγώνα για τον εκδημοκρατισμό του Πανεπιστημίου κόντρα σε όσους δεν αναγνωρίζουν τους Φοιτητικούς Συλλόγους.

Δημοκρατικές συλλογικές και μαζικές διαδικασίες! Να ανοίξει η αναγκαία συζήτηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σύλλογοί μας, ακόμη και πριν την πανδημία, όσον αφορά τις διαδικασίες τους. Οφείλουμε να περιφρουρήσουμε τις συλλογικές διαδικασίες από αντικοινωνικές συμπεριφορές και να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία στο εσωτερικό τους. Μόνο δυναμώνοντας τη δημοκρατία μες στους συλλόγους και τις σχολές μας, θα καταφέρουμε να δυναμώσουμε τον αγώνα μας κόντρα στην κυβερνητική πολιτική, για την ικανοποίηση των αναγκών μας!

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Posting....

Powered by themekiller.com