Ερώτηση 35 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για «τα τείχη της ντροπής»

0

Με ερώτησή τους 35 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ φέρνουν στην Βουλή, με πρωτοβουλία του Γ. Ψυχογιού, βουλευτή Κορινθίας και Τομεάρχη Μεταναστευτικής Πολιτικής, το ζήτημα της μετατροπής των ανοιχτών δομών σε κέντρα κράτησης

Με πρωτοβουλία του βουλευτή Κορινθίας και τομεάρχη Μεταναστευτικής Πολιτικής και τις υπογραφές 34 ακόμα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατατέθηκε Ερώτηση προς τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου με θέμα: «Τα τείχη της ντροπής που μετατρέπουν τις ανοικτές δομές σε κέντρα κράτησης και κοστίζουν εκατομμύρια».

Αναλυτικά η ερώτηση των 35 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ:

Την ίδια στιγμή που κάνετε βαρύγδουπες ανακοινώσεις για την επανεκκίνηση της κοινωνικής ένταξης, την ίδια στιγμή που μόνο ελάχιστα παιδιά από τις δομές όλης της χώρας πήγαν στο σχολείο, μετατρέπετε τις ανοικτές δομές σε φυλακές καταδικάζοντας τους φιλοξενούμενους να ζουν σε κατάσταση απομόνωσης.

Η κατασκευή τσιμεντένιας περίφραξης μεγάλου ύψους στις δομές Μαλακάσας, Διαβατών, Νέας Καβάλας, Ριτσώνας και άλλων, είναι το τελευταίο κατόρθωμα της Κυβέρνησης. Η ρητορική περί έργου που διασφαλίζει την ανάγκη των προσφύγων και μεταναστών να νιώθουν ασφαλείς δεν πείθει ούτε τα ίδια τα στελέχη σας. Είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για ένα έργο με συγκεκριμένο συμβολισμό που θέλει να «κρύψει» τους διαμένοντες από τις τοπικές κοινωνίες, να τους κάνει ουσιαστικά αόρατους, να δηλητηριάσει τις τοπικές κοινωνίες και που εκθέτει για άλλη μια φορά τη χώρα.

Αφού εγκαταλείψατε τα σχέδια σας για την κατασκευή περίφραξης νατοϊκού τύπου, αποφασίσατε να ορθώσετε τείχος και μάλιστα σε ύψος παρόμοιο με αυτό των φυλακών, έτσι ώστε να μην έχουν καμία οπτική με το φυσικό περιβάλλον εκτός της δομής ή με άλλους ανθρώπους στη λογική πάντα που εκφράζεται δημόσια από στελέχη σας περί «εθνικής απειλής», «υγειονομικής βόμβας» κλπ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας wearesolomon.com στελέχη του Υπουργείου ερωτώμενα για το ζήτημα απάντησαν πως «εμείς το λέμε εκσυγχρονισμό». Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει αν η κατασκευή της περίφραξης πληροί τα πρότυπα υποδοχής της Ε.Ε. χωρίς όμως να αναφέρει ποια είναι η γνώμη της.

Το χρηματικό ποσό που δαπανάται για ένα έργο που δεν υπηρετεί καμία απολύτως ουσιαστική σκοπιμότητα, πέραν του να λειτουργήσει στο γενικό δόγμα αποτροπής, θα μπορούσε να έχει κατευθυνθεί σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ουσιαστικές πολιτικές στον αντίποδα, όπως είναι η διεύρυνση του ΕΣΤΙΑ ή των προγραμμάτων κοινωνικής ένταξης, οι προσλήψεις προσωπικού σε δομές και Υπηρεσίες, η υγειονομική θωράκιση διαμενόντων και προσωπικού σε ανοιχτές και κλειστές δομές, κλπ.

Επιπλέον με την με Α.Π. 521 (09/11/2020) απάντηση σε σχετική Ερώτηση σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε που σας είχαμε απευθύνει, μας είχατε απαντήσει σχετικά με την Συμφωνία Πλαίσιο ύψους 6,2 εκατομμυρίων για παροχή τεχνικής συμβουλευτικής, πως θα αξιοποιηθεί για τις παρεμβάσεις στις υποδομές των δομών φιλοξενίας και προοδευτικά θα εξοικονομήσει χρήματα, καθώς, όπως επισημάνατε, αυτό είναι ένα από τα πλεονεκτήματα της συμφωνίας πλαίσιο ως εργαλείου έναντι των χωριστών προκηρύξεων.

Ωστόσο, παρακολουθούμε να συμβαίνει μάλλον το αντίθετο και σίγουρα πρέπει να δώσετε πλήρη στοιχεία για τις μελέτες, τις αναθέσεις και τις χρηματοδοτήσεις που σχετίζονται με τα εν λόγω έργα.

Επειδή, η Πολιτεία έχει την υποχρέωση να παρέχει αξιοπρεπείς συνθήκες υποδοχής στους αιτούντες άσυλο και να μην αντιμετωπίζει όσους βρίσκονται στη χώρα και έχουν αιτηθεί προστασίας ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας, ως παρίες ή αόρατους.

Επειδή, με τις μέχρι σήμερα πολιτικές σας, επιλέγετε να ορθώνετε τείχη και όχι να δομείτε γέφυρες.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Για ποιο λόγο επιλέχθηκε η κατασκευή τσιμεντένιου τείχους περίφραξης τριών μέτρων για τις εν λόγω δομές φιλοξενίας, μετατρέποντάς τες σε άτυπες φυλακές;

  2. Υπήρξε γνωμοδότηση των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου για το έργο και αν ναι ποια είναι;

  3. Υπάρχει γνώμη της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατασκευή της περίφραξης;

  4. Ποιο είναι το συνολικό κόστος για την κατασκευή των τειχών στις αναφερόμενες δομές και έχετε στο σχεδιασμό σας την επέκταση τους σε άλλες δομές;

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Posting....

Powered by themekiller.com