Αλέξης Τσίπρας: Ντροπή – Μετατρέπετε το εσωκομματικό σας πρόβλημα σε πρόβλημα της δημοκρατίας

0

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον πρωθυπουργό να βάλει εδώ και τώρα τέρμα στο lockdown της Βουλής, στην καραντίνα της δημοκρατίας

Όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα προσέρχονται, με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό, στην Ολομέλεια της Βουλής, ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος εξαπέλυσε σκληρή επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη κατηγορώντας τον ότι κρύβεται και κακοποιεί την Δημοκρατία ενώ οι υπουργοί του δεν λογοδοτούν στη Βουλή. 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να βάλει τέρμα στο lockdown της Βουλής και στην καραντίνα της Δημοκρατίας.

Ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για την συνεπιμέλεια, ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι είναι κακοποίηση της δημοκρατίας ο τρόπος με τον οποίο εδώ και μήνες η Βουλή, με απόλυτη ευθύνη του πρωθυπουργού. Χωρίς φυσική παρουσία των βουλευτών, με ονομαστικές ψηφοφορίες δια της εξουσιοδότησης της ψήφου στους εντεταλμένους των κοινοβουλευτικών ομάδων, με μυστικές ψηφοφορίες που δεν πληρούν τις εγγυήσεις της μυστικότητας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι αποτελεί κακοποίηση της δημοκρατίας η χρήση ενός Κοινοβουλίου σε καταστολή για να περάσουν με διαδικασίες “ψεκάστε – σκουπίστε – τελειώσαμε” κρίσιμα νομοθετήματα, όπως και η καταιγίδα των απευθείας αναθέσεων, που καταργούν κάθε κανόνα χρηστής διαχείρισης. Διερωτήθηκε δε αν η κυβέρνηση έχει σκοπό να διαχειριστεί με τον ίδιο τρόπο «με τη μέθοδο Νικολάου ή με τη μέθοδο Πέτσα» τα χρήματα του Ταμείου ανάκαμψης, ενώ έκανε λόγο για επιστροφή στο πελατειακό κράτος της Δεξιάς που μας οδήγησε στη χρεοκοπία.

Ιδιαίτερα στάθηκε ο Αλ. Τσίπρας στο γεγονός ότι ο πρωθυπουργός κρύβεται, περιφρονεί τη Βουλή και τα κόμματα, και δεν απαντά στα κρίσιμα ερωτήματα που του θέτει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Από πότε έχω ζητήσει τη διεξαγωγή προ ημερησίας διάταξης συζήτησης στη Βουλή για αυτά ακριβώς τα θέματα; Για την κακοποίηση της Δημοκρατίας την περίοδο της πανδημίας. Από τον περασμένο Δεκέμβρη. Αρνείστε να τη διεξάγετε» τόνισε απευθυνόμενος στον Κ. Τασούλα. Παρατήρησε ότι ο πρόεδρος της Βουλής έχει ήδη δεχθεί δύο συζητήσεις που έχει προκαλέσει το ΚΙΝΑΛ, αλλά όχι την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Με βάση το κανονισμό δεν έχετε αυτό το δικαίωμα» υπογράμμισε.

«Είναι κακοποίηση της δημοκρατίας υπουργοί να μη λογοδοτούν για τα έργα τους. Άριστοι να μη λογοδοτούν για τις δηλώσεις και τις πράξεις τους. Έχουμε καταθέσει 14, ούτε μια ούτε δύο, επίκαιρες επερωτήσεις. Και αρνείστε να τις διεξάγετε» συνέχισε. «Αλλά έγνοια σας είναι πώς θα φιμώσετε, πώς θα εξαφανίσετε κάθε φωνή ελέγχου και κριτικής. Και από τα ΜΜΕ, ακόμη και από τη Βουλή» επισήμανε, αναφερόμενος σε μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα όπως το Κέντρο Εκπαίδευσης της ΠΑ στη Καλαμάτα, τον αποκλεισμό του ενός τρίτου των εισακτέων φέτος από την εισαγωγή στα πανεπιστήμια για δοθούν ως πελατεία στα κολέγια εσωτερικού και εξωτερικού.
«Για αυτό και δυο συνεχόμενες βδομάδες ο κος Μητσοτάκης αρνείται να απαντήσει. Τη μία είχε να πάει τριήμερο στη Τήνο. Την άλλη, δεν ξέρω που έχει να πάει τριήμερο με πλοία και ελικόπτερα» σχολίασε.

Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι η κυβέρνηση μετατρέπει την εσωκομματική της αδυναμία να στοιχίσει τους βουλευτές πίσω από τη κομματική γραμμή στις ψηφοφορίες σε αδυναμία της κοινοβουλευτικής λειτουργίας. «Το εσωκομματικό σας πρόβλημα, το μετατρέπετε σε πρόβλημα της Δημοκρατίας» είπε χαρακτηριστικά. Απαρίθμησε δε τα νομοσχέδια της συνεπιμέλειας, της φαρμακευτικής κάνναβης αλλά και την επικύρωση των μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία που αναμένονται το επόμενο διάστημα. «Δεν έχετε τα κότσια να φέρετε τα μνημόνια γιατί φοβάστε την κοινοβουλευτική σας ομάδα» είπε.

Έτσι, ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δεν θα ανεχτεί πλέον αυτή την κατάσταση. «Δεν θα ανεχτούμε να συμμετέχουμε με κανόνες σιωπής σε μια Βουλή των σκιών. Ή σκιώδη Βουλή» ανέφερε. «Είναι αντιδημοκρατικό και απαράδεκτο να έχουν ανοίξει τα καταστήματα, η εστίαση, τα σχολεία, ο τουρισμός, τα νηπιαγωγεία και να παραμένει σε καθεστώς εγκλεισμού το Κοινοβούλιο» πρόσθεσε. 

Όπως είπε, αν πραγματικά ενδιαφέρει την κυβέρνηση η υγεία των βουλευτών, για τη μειοψηφία των βουλευτών που δεν έχουν εμβολιαστεί, θα μπορούσε να ανοίξει και στη Βουλή ένα εμβολιαστικό κέντρο. «Ολοκληρώστε 50-100 εμβολιασμούς να τελειώνουμε» σημείωσε.

Κ. Τασούλας: Η λειτουργία της Βουλής θα συνεχίσει ως έχει

Στο κενό έπεσε ωστόσο το αίτημα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. να τεθεί τέλος στην καραντίνα της Βουλής. Ο Κ. Τασούλας επέμεινε ότι το Κοινοβούλιο θα συνεχίσει να λειτουργεί όπως σήμερα, ισχυριζόμενος ότι η ταυτόχρονη παρουσία των 300 βουλευτών θα ήταν «υγειονομική βόμβα». Ανέφερε δε αόριστα ότι «σύντομα θα αυξηθεί ο αριθμός της ελάχιστης παρουσίας των βουλευτών στην αίθουσα». 

Ο πρόεδρος της Βουλής μάλιστα επιχείρησε να προστατέψει από τα πυρά του Αλ. Τσίπρα τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αναλαμβάνοντας ο ίδιος την ευθύνη για το ότι η Βουλή παραμένει σε καταστολή, παρά το γεγονός ότι έχει ανοίξει μεγάλο μέρος της ζωής στη χώρα.

«Πέρα από το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού θα ήταν χρήσιμο και ένα εμβόλιο κατά της υποκρισίας» σχολίασε σκωπτικά ο Αλ. Τσίπρας για τα όσα υποστήριξε ο πρόεδρος της Βουλής. Υπογράμμισε δε ότι η βούληση της κυβέρνησης να αξιοποιεί μια πολύ δύσκολη συνθήκη για να περιστείλει τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και τη λειτουργία δημοκρατίας θα είναι ένα στίγμα για την ίδια, αλλά και για τον πρόεδρο της Βουλής.

ΠΗΓΗ: avgi.gr

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Posting....

Powered by themekiller.com