Τους ενοχλεί ό,τι ελεύθερο: Αστυνομική εισβολή στο αυτοδιαχειριζόμενο θέατρο «Εμπρός»

0

Η αστυνομία μπήκε στον αυτοδιαχειριζόμενο θεατρικό χώρο που έχει καταληφθεί και λειτουργεί ως χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων εδώ και δέκα χρόνια – Το κτίριο που έσφυζε από ζωή, σφραγίζεται τώρα με τσιμεντόλιθους – «Άλλος ένας χώρος πολιτισμού στοχοποιείται από την α-πολιτισμική κυβέρνηση της ΝΔ», σχολιάζει η Τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Σ. Αναγνωστοπούλου

Από τα ξημερώματα, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις συγκεντρώθηκαν έξω από το θέατρο «Εμπρός» που από το 2011 λειτουργεί ως αυτοδιαχειριζόμενος χώρος πολιτισμού.

Το κτίριο από το 2006 είχε εγκαταλειφθεί και ήταν κλειστό μέχρι που το 2011 με πρωτοβουλία της ομάδας καλλιτεχνών «Κίνηση Μαβίλη» έγινε κατάληψη και άρχισε να λειτουργεί ως αυτοδιαχειριζόμενος χώρος.

«Το ΕΜΠΡΟΣ τσιμεντώνεται»: Το συγκλονιστικό βίντεο των καλλιτεχνών καθώς εκκενώνουν το θέατρο: «Χάνουμε το καλλιτεχνικό μας σπίτι, χάνουμε την ανάσα μας»: Με την ΟΠΚΕ απέξω, με τη σκηνή να έχει μετατραπεί σε γιατπί και τη λάσπη να ετοιμάζεται για το τσιμέντωμα, οι καλλιτέχνες που επί χρόνια δημιουργούσαν στο αυτοδιαχειριζόμενο θέατρο Εμπρός μάζεψαν τα πράγματα τους από το χώρο, μετά την απροειδοπόίητη αστυνομική επέμβαση σήμερα, Τετάρτη 19/5, το πρωί

Να σημειωθεί ότι στο παρελθόν είχαν γίνει δυο απόπειρες της αστυνομίας να σφραγίσει το θέατρο και τελικά τη λειτουργία και διαχείρισή του είχε αναλάβει ανοικτή συνέλευση στην οποία μπορούσε να συμμετάσχει όποιος το επιθυμούσε. Το κτίριο, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι στην κυριότητα του δημοσίου.

Τους ενόχλησε το θέατρο, ο χορός, το παιχνίδι

Φαίνεται πως στο υπ. Προστασίας του Πολίτη και την κυβέρνηση συνολικά, δεν αρέσουν οι αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι, που ανεβαίνουν παραστάσεις, που γίνεται θεατρικό παιχνίδι, μαθήματα χορού, γιόγκα ή που συνεδριάζουν πολιτικές συλλογικότητες, γίνονται προβολές.

Σ. Αναγνωστοπούλου: Άλλος ένας χώρος πολιτισμού  στοχοποιείται από την α-πολιτισμική κυβέρνηση της ΝΔ

Την αστυνομική εισβολή στο Θέατρο «Εμπρός» σχολίασε η Τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Σία Αναγνωστοπούλου, η οποία τόνισε:

«Άλλος ένας χώρος πολιτισμού  στοχοποιείται από την α-πολιτισμική κυβέρνηση της ΝΔ. Το Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός, αυτό το συλλογικό εγχείρημα εναλλακτικής καλλιτεχνικής δημιουργίας, η κατάληψη πολιτισμού στην καρδιά της πόλης της Αθήνας, που γεννήθηκε από τις διαφορετικές  συλλογικότητες των κοινωνικών κινημάτων και που εδώ και μία δεκαετία αποτέλεσε ένα από τα σημεία αναφοράς για καλλιτέχνες και θεατές, εκκενώνεται σήμερα από αστυνομικές δυνάμεις. Στην πιο οδυνηρή περίοδο των τελευταίων χρόνων για τη χώρα μας, η κυβέρνηση συμβολικά και υλικά διαλέγει να βάλει την σφραγίδα της πολιτικής της στον Πολιτισμό και τους εργαζόμενους σ’ αυτόν. Στον παλαιοκομματισμό και τη νεοφιλελεύθερη αγριότητα των ενεργειών της , σήμερα προστίθεται και ένα ακόμη στοιχείο, ο ιδεοληπτικός επαρχιωτισμός απέναντι σε αυτό που νοηματοδοτεί ο χώρος του Εμπρός: την διαφορετική αντίληψη της συνύπαρξης και της συμβίωσης ανθρώπων και τέχνης. Το Υπουργείο Πολιτισμού είναι υπόλογο για αυτή την εξέλιξη».

ΠΗΓΗ: left.gr

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Posting....

Powered by themekiller.com