ΣΥΡΙΖΑ: Το σχέδιο αφορά την κοινωνία, όχι τις ελίτ

0

Τζανακόπουλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε προχθές δημόσια πρόταση, στον αντίποδα της αποτυχημένης νεοφιλελεύθερης ιδεοληψίας

Η αξιοποίηση των 32 δισ. ευρώ του ταμείου ανάκαμψης και των επιπλέον 40 δισ. των «παραδοσιακών» ευρωπαϊκών πόρων για την περίοδο 2021 – 2027 συνιστά το πεδίο πολιτικής και ιδεολογικής σύγκρουσης, την επόμενη μέρα της πανδημικής κρίσης.

Σε αντίθεση με την κυβέρνηση, που φέρνει χωρίς διαβούλευση ένα σχέδιο που ακολουθεί την πεπατημένη: κατανομή των πόρων σε ελάχιστες μεγάλες επιχειρήσεις, τις ελίτ, με ελαστικοποίηση της εργασίας και ιδιωτικοποιήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε προχθές ανοιχτά και δημόσια την πρότασή του, που βρίσκεται στον αντίποδα της αποτυχημένης νεοφιλελεύθερης ιδεοληψίας.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, ο Δ. Τζανακόπουλος τόνισε πως η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., σε αντίθεση με τη Ν.Δ., προβλέπει την ανάγκη διάχυσης των πόρων στο σύνολο των παραγωγικών φορέων και των παραγωγικών τάξεων, «έτσι ώστε τα οφέλη να μην αφορούν μόνο την κορυφή της κοινωνικής πυραμίδας, αλλά το σύνολο της κοινωνίας».

«Το στρατηγικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την αξιοποίηση του ταμείου ανάκαμψης αφορά τις πραγματικές ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνει η πανδημία, αλλά και η κρίση που έχει περάσει η χώρα μας την τελευταία δεκαετία», δήλωσε ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Αλέξης Χαρίτσης στον Αθήνα 984.

Δίκαιη πράσινη μετάβαση, όχι μόνο με όρους αγοράς

Αναφερόμενος στις προτεραιότητες της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε τη δίκαιη πράσινη μετάβαση, με αποκέντρωση της παραγωγής ενέργειας, αξιοποίηση των ενεργειακών κοινοτήτων και στήριξη της βιοποιλικότητας και όχι αποκλειστικά με όρους αγοράς και μεγάλων επενδυτικών σχεδίων, όπως προβλέπεται στην κυβερνητική πρόταση. Αλλά και στον ψηφιακό μετασχηματισμό χωρίς αποκλεισμούς, με ειδικές προβλέψεις για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που, ενώ άντεξαν στην προηγούμενη κρίση, αντιμετωπίζουν πια το φάσμα της επιβίωσης.

Απάντηση στο brain drain

Την ανάγκη να υπάρξουν πολύ υψηλές δαπάνες για την έρευνα και την τεχνολογία υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του κόμματος Ν. Ηλιόπουλος, επισημαίνοντας την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για πρόγραμμα εργασίας που αφορά 50.000 νέους επιστήμονες, θα διαρκεί 24 μήνες «και θα είναι η καλύτερη απάντηση στο πρόβλημα του brain drain».

Ανάγκη ελέγχου της διάθεσης των πόρων

Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει τη σύσταση κοινοβουλευτικής επιτροπής που θα παρακολουθεί τη διάθεση των πόρων του ταμείου ανάκαμψης, όπως προανήγγειλε ο Αλ. Τσίπρας. «Οι πόροι του ταμείου δεν αφορούν την τρέχουσα κυβερνητική θητεία αλλά μια πολύ ευρύτερη χρονική περίοδο, συνεπώς χρειάζεται σοβαρή πολιτική και κοινοβουλευτική διαβούλευση για τον τρόπο αξιοποίησής τους», εξήγησε ο Δ. Τζανακόπουλος. Κατηγόρησε μάλιστα την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να δεσμεύσει τους πόρους στην κατεύθυνση ενός σχεδίου επί του οποίου δεν διαβουλεύτηκε με κανέναν. «Η λειτουργία μιας επιτροπής στη Βουλή πάνω σε αυτό το πεδίο θα συμβάλει στο να υπάρχει ένας έλεγχος γύρω από τον τρόπο διάθεσης αυτών των πόρων», πρόσθεσε.

*Ρεπορτάζ του Σπύρου Ραπανάκη στην έντυπη ΑΥΓΗ

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Posting....

Powered by themekiller.com