Αλέξης Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης βγάζει από τη ναφθαλίνη τον Ρήγκαν και τη Θάτσερ

0

Ο Αλέξης Τσίπρας συνομίλησε με τον δημοσιογράφο της Καθημερινής Πέτρο Παπακωνσταντίνου για όλα τα ζητήματα της πανδημίας, της οικονομίας και της κοινωνίας

«Η Ελλάδα δεν θα έχει προοπτική με μείωση μισθών αλλά με αύξηση της παραγωγικότητας και επένδυση στην καινοτομία», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών με τον δημοσιογράφο της Καθημερινής, Πέτρο Παπακωνσταντίνου.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. αναφέρθηκε σε όλα ζητήματα της πανδημίας, της οικονομίας και της κοινωνίας, ενώ ιδιαίτερο βάρος έδωσε στο εργασιακό νομοσχέδιο που καταργεί το 8ωρο, θεσμοθετεί τις ατομικές συμβάσεις και μειώνει τον πραγματικό μισθό με απλήρωτες υπερωρίες.

«Η μεγάλη αγωνία, τώρα που σιγά σιγά ξεπερνάμε την αγωνία για το αν θα ζήσουμε, είναι για το πώς θα ζήσουμε, τι κόσμο θα αντικρύσουμε όταν ανοίξουμε την πόρτα», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας ανοίγοντας τη συζήτηση. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επισημαίνοντας ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει, αφού ακόμη υπάρχουν άνθρωποι που χάνουν τη ζωή τους, τόνισε ότι «η αγωνία για την επόμενη μέρα γίνεται κυρίαρχη».

«Η πανδημία αποτελεί μια ιστορική τομή που αναγκάζει τις κυβερνήσεις και τις πολιτικές δυνάμεις να δουν τα πράγματα αλλιώς», σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας, ενώ αναφέρθηκε στην «ιστορική», όπως είπε ομιλία του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν στο Κογκρέσο, με την οποία “βάζει τέλος σ’ έναν 40ετή κύκλο οικονομικού υποδείγματος, του νεοφιλελεύθερου υποδείγματος”.

Ο ίδιος τόνισε τη σημασία αυτής της ομιλίας από έναν «μετριοπαθή πρόεδρο των ΗΠΑ», σημειώνοντας ότι «αξίζει τον κόπο να ρίξουμε βάρος σε αυτά που συμβαίνουν στις ΗΠΑ».

«Αυτό που έχει αξία σήμερα είναι ότι το κυρίαρχο υπόδειγμα της διαρκούς αναπαραγωγής του καπιταλισμού μέσα από κρίσεις που θα διευρύνουν τις ανισότητες, αλλά θα δίνουν τη δυνατότητα διεύρυνσης των κερδών μιας ελίτ που θα μας οδηγήσει στην ευημερία, κλείνει, αποτυγχάνει και αρχίζουμε να σκεφτόμαστε αλλιώς», τόνισε.

Αποτυχημένη η διαχείριση της εμβολιαστικής προσπάθειας από την ΕΕ

Αναφερόμενος στις επιδόσεις της ΕΕ στην πανδημία, ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για αποτυχία διαχείρισης της εμβολιαστικής προσπάθειας. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η Ε.Ε. κινείται μεν προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά βασικό χαρακτηριστικό της είναι ότι «κινείται πολύ αργά και πολύ λίγο», θυμίζοντας ότι ανάλογη ήταν η αποτυχία της και με την κρίση χρέους το 2008 και το 2009, αλλά και το προσφυγικό.

«Η ευρωπαϊκή ηγεσία συνεχίζει να σκέφτεται με όρους τους χθες. Όπως και ο κ. Μητσοτάκης που αντιμετώπισε με χλευασμό μια πρωτοβουλία για τις πατέντες των εμβολίων» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Όπως ανέφερε, η ευρωπαϊκή ηγεσία δεν φαίνεται να έχει συλλάβει ότι η υγειονομική κρίση αποτελεί μία από τις δύο ιστορικές τομές, με τη δεύτερη να είναι η περιβαλλοντική κρίση. Αντίθετα, τόνισε, η ΕΕ προτάσσει τους νόμους του κέρδους πολυεθνικών έναντι της υγειονομικής ασφάλειας.

Μεγάλα λάθη και ανεπάρκειες από την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας και με αφορμή τις ανακοινώσεις για άρση των περισσότερων περιοριστικών μέτρων, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι συνολικά η διαχείριση της υγειονομικής κρίσης είχε πολύ μεγάλα λάθη και μεγάλες ανεπάρκειες.

«Το μοντέλο του lockdown σε τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα είναι αποτυχημένο» επισήμανε, ενώ χαρακτήρισε ασυγχώρητο λάθος της κυβέρνησης τη μη ενίσχυση του ΕΣΥ και τον μη σωστό επιδημιολογικό έλεγχο.  Πρόσθεσε ακόμη ότι πέρα από τις καθυστερήσεις στον εμβολιασμό – τους οποίους όπως είπε δεν χρεώνει στην κυβέρνηση καθώς το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό – επέμεινε λανθασμένα μόνο στο εμβόλιο και όχι στην φαρμακευτική προσέγγιση, με την εισαγωγή θεραπειών όπως τα μονοκλωνικά αντισώματα.

«Είμαστε χειρότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και από τις χώρες με τις χειρότερες απώλειες ανά 100.000 πληθυσμού. Στους 1.000 συμπολίτες μας, ένας έχει χάσει τη ζωή του τους τελευταίους έξι μήνες. Αυτό θα μπορούσε να αποφευχθεί» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Έκανε λόγο δε για συλλογική ευρωπαϊκή ευθύνη στο ζήτημα της καθυστέρησης των εμβολιασμών και μίλησε για αδυναμία της ευρωπαϊκής ηγεσίας να αντιληφθεί ότι η ανθρώπινη ζωή είναι υπέρτατη αξία.

Κίνδυνος να μην είναι ισχυρή και κυρίως συμπεριληπτική η ανάπτυξη

Περνώντας στα ζητήματα της οικονομίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση προφανώς έχει να αντιμετωπίσει μια ιδιαίτερη κρίση, αλλά είναι  η μοναδική που βρήκε όχι καμμένη γη αλλά γεμάτα ταμεία, έχει φθηνό δανεισμό από τη ρύθμιση του χρέους, δεν έχει Σύμφωνο Σταθερότητας και έχει τις δυνατότητες με το Ταμείο Ανάκαμψης. Μέχρι σήμερα ήταν άτολμη και φθάσαμε να έχουμε 8,2% ύφεση, τόνισε.

Όπως είπε, η αναδιάρθρωση του χρέους του 2018 και το μαξιλάρι δίνουν βεβαιότητα έναντι των αγορών. Τόνισε ωστόσο τον κίνδυνο η ανάπτυξη να μην είναι ισχυρή και κυρίως συμπεριληπτική. Ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε ότι ορισμένοι κλάδοι της οικονομίας έχουν χτυπηθεί τόσο ισχυρά, όπως οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που θα έχουν πολύ δύσκολη ανάκαμψη. Επισήμανε δε ότι υπάρχει κίνδυνος αναδιάρθρωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και διόγκωσης της ανεργίας.

Ιδεοληπτική η στάση της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο εργασιακό

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο Χατζηδάκη, που παρουσιάστηκε χθες, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο ιδεοληπτική στάση της κυβέρνησης Μητσοτάκη. «Την ώρα που αλλάζει ο κόσμος, ο Μπάιντεν στηρίζει εργαζόμενους και μεσαία τάξη και φορολογεί μεγάλο πλούτο, ο κ. Μητσοτάκης βγάζει από τη ναφθαλίνη του Ρήγκαν και της Θάτσερ μεταρρυθμίσεις που διαλύουν την εργασία» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

«Δεν λέω ότι θα γίνει σοσιαλισμός στις ΗΠΑ, αλλά ότι την ώρα που κλείνει ο κύκλος νεοφιλελευθερισμού, η κυβέρνηση Μητσοτάκη εφαρμόζει πολιτικές του χθες, την έκθεση Πισσαρίδη που ζητάει τη μείωση του εργασιακού κόστους. Είναι λάθος να ανταγωνιστούμε χώρες στην εξαθλίωση των εργαζομένων.  Η Ελλάδα δεν θα έχει προοπτική με μείωση μισθών αλλά με αύξηση της παραγωγικότητας και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της, επενδύοντας στη γνώση και την καινοτομία, στο ανθρώπινο κεφάλαιο» τόνισε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. επανέλαβε ότι το νομοσχέδιο Χατζηδάκη καταργεί το 8ωρο, θεσμοθετεί τις ατομικές συμβάσεις και μειώνει τον πραγματικό μισθό με απλήρωτες υπερωρίες. Κάνει το 8ωρο δεκάωρο, παρακάμπτει τις συλλογικές συμβάσεις με ατομικές, ενώ η διαπραγματευτική ισχύς του εργαζόμενου έναντι του εργοδότη είναι ανισομερής. «Η αύξηση των υπερωριών με την ταυτόχρονη μείωση της αποζημίωσής τους οδηγούν τους εργαζόμενους να δουλεύουν περισσότερο και να αμείβονται λιγότερο» παρατήρησε.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει στρατηγική στην εξωτερική πολιτική

Τέλος, με αφορμή και την παρουσία του Ζόραν Ζάεφ στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στη Συμφωνία των Πρεσπών και την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης.

«Καταφέραμε μία ιστορική τομή με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Πατριωτική και επωφελής για τη χώρα και την περιοχή. Η συμφωνία αυτή άλλαξε το παιχνίδι στα Βαλκάνια. Άξιζε το πολιτικό κόστος. Έχουμε στα βόρεια σύνορά μας σύμμαχο και αποτρέψαμε τρίτες χώρες και την Τουρκία» τόνισε.

«Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει στρατηγική στην εξωτερική πολιτική. Σέρνεται από τις εσωκομματικές αβαρίες. Η χώρα πρέπει να αξιοποιήσει κάθε ευκαιρία για διάλογο με την Τουρκία, για να ισχυροποιήσει τη θέση της. Η Ελλάδα θα πρέπει να συνδέσει την προοπτική αναθεώρησης της τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας με δύο βασικά ζητήματα:

Την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την προοπτική της Χάγης με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο για την επίλυση της διαφοράς μας σε σχέση με την υφαλοκρηπίδας και την ΑΟΖ» κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.

Διαβάστε αναλυτικά όλα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας

https://www.facebook.com/watch/?v=981112439385263

ΠΗΓΗ: avgi.gr

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Posting....

Powered by themekiller.com