Το νομοσχέδιο της ΝΔ για το οικογενειακό δίκαιο είναι ακραία συντηρητικό και διχάζει την ελληνική κοινωνία

0

Σημαντικές επισημάνσεις στο πλαίσιο διαδικτυακής εκδήλωσης των νομαρχιακών επιτροπών Θεσσαλίας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

«Το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την μεταρρύθμιση του οικογενειακού δικαίου και την δικαστική συνεπιμέλεια των τέκνων περιέχει διατάξεις που επί δύο μήνες «πυροβολεί» σύσσωμη η νομική κοινότητα και οι γυναικείες οργανώσεις της χώρας».

Τα παραπάνω τονίστηκαν μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια της πολύ ενδιαφέρουσας διαδικτυακής εκδήλωσης που συνδιοργάνωσαν οι Νομαρχιακές Επιτροπές Θεσσαλίας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με θέμα «Οικογενειακό Δίκαιο: Πρόοδος ή οπισθοδρόμηση».

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής Καρδίτσας, Σπύρος Λάππας, «το οικογενειακό δίκαιο που θεσπίστηκε στη χώρα από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 1983 και το οποίο υπογράφει ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης, Γεώργιος Αλέξανδρος Μαγκάκης, ενώ επικεφαλής της τότε νομοπαρασκευαστικής του επιτροπής υπήρξε ένας νομικός όπως ο Αριστόβουλος Μάνεσης, ήταν ένα από τα δημοκρατικότερα και προοδευτικότερα του είδους του όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο».

Επρόκειτο για ένα οικογενειακό δίκαιο παιδοκεντρικό, τη στιγμή που το σημερινό νομοσχέδιο του Κώστα Τσιάρα επιχειρεί να το μετατρέψει σε γονοκεντρικό.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Δικτύου γυναικείων οργανώσεων, Ιλεάνα Σακκά, το νομοσχέδιο αυτό επαναφέρει στην ελληνική κοινωνία την έννοια της πατριαρχίας, την εξουσία του πατέρα. «Γυρνάμε στη δεκαετία του ’50, στην προίκα και τον πατέρα – αφέντη», τόνισε χαρακτηριστικά.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε επιπλέον αναφορά στο διαδικτυακό φαινόμενο του τελευταίου διαστήματος, ομάδες ανδρών να συμπεριφέρονται ως χούλιγκανς, να προγράφουν δικαστές, ενώ ειπώθηκε ότι εκπρόσωποι αυτών των ομάδων ουσιαστικά υπέβαλαν στην κυβέρνηση τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου.

Οι ομιλητές, επισήμαναν πρόσθετα τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου μεταξύ βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, όπως η Μαριέττα Γιαννάκου και η Όλγα Κεφαλογιάννη.

Εν κατακλείδι, οι ομιλητές τόνισαν ότι το νομοσχέδιο με το όποιο επιχειρείται τάχα η μεταρρύθμιση του ελληνικού οικογενειακού δικαίου, είναι ακραία συντηρητικό, δίνει μόνο δικαιώματα στον πατέρα, χωρίς να εστιάζει στις υποχρεώσεις του, διχάζει την ελληνική κοινωνία σε ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο ζήτησα, όπως η επιμέλεια των τέκνων μετά το διαζύγιο και παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και το σύνταγμα της χώρας.

Στην χθεσινή διαδικτυακή εκδήλωση που παρακολούθησαν εκατοντάδες πολίτες, εκτός των εκπροσώπων των τεσσάρων νομαρχιακών επιτροπών Θεσσαλίας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, έλαβαν μέρος και οι βουλευτές Βασίλης Κόκκαλης, Άννα Βαγενά, Σάκης Παπαδόπουλος, Κατερίνα Παπανάτσιου, καθώς και εκπρόσωποι του νομικού και ιατρικού κόσμου της χώρας.

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Posting....

Powered by themekiller.com