Αλ. Τσίπρας στην «Εφ.Συν.»: Η πατέντα ανήκει στην ανθρώπινη ζωή

0

Δήλωση του Αλέξη Τσίπρα αποκλειστικά στην «Εφ.Συν.», ζητώντας από την κυβέρνηση να πράξει, «έστω και τώρα», ό,τι χλεύαζε εδώ και πέντε μήνες

Μόνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μπορούσε, εν ονόματι της εικόνας του, να υποβαθμίσει ένα κρίσιμο για τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων θέμα, όπως αυτό με τις πατέντες των εμβολίων, τονίζει σε δήλωσή του στην Εφημερίδα των Συντακτών, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Μάλιστα, λέει ο ίδιος, αυτή είναι η «γελοιότητα», όπως έλεγε και ο Γκράουτσο Μαρξ, του «αυτές είναι οι αρχές μου και αν δεν σας αρέσουν, εντάξει, έχω και άλλες».

Στη συνέχεια αναφέρει:

Σε ό,τι με αφορά, δεν έχει κανένα νόημα αυτού του είδους το θέατρο σκιών. Οταν άνθρωποι πεθαίνουν επειδή οι πολυεθνικές του φαρμάκου προτάσσουν τα κέρδη τους, το δίλημμα δεν είναι ποιος είπε πρώτος τι – γνωριζόμαστε εξάλλου καλά όλοι σ’ αυτόν τον τόπο. Αλλά το πώς μπορεί στην πράξη η στάση της κυβέρνησης Μπάιντεν να αξιοποιηθεί για να σωθούν ανθρώπινες ζωές.

Αυτό λοιπόν που κατά τη γνώμη μου πρέπει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση -έστω και τώρα- είναι ακριβώς ό,τι χλεύαζε εδώ και πέντε μήνες. Να πάρει επιτέλους την πρωτοβουλία και να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της για να πάψει η Ευρώπη να κρύβει πίσω από πατέντες την ευθύνη της για τη σημερινή τραγωδία.

Οι συντηρητικοί Ευρωπαίοι ηγέτες, ανάμεσά τους και ο κύριος Μητσοτάκης, οφείλουν να κατανοήσουν πως όταν το νέο προβάλλει επιτακτικά, αυτοί δεν μπορούν να πορεύονται με το παλιό και τις αξίες του. Γιατί κάτι τέτοιο έχει τεράστιο κόστος για τους λαούς.

Η πανδημία αποτελεί ιστορική τομή. Και μια ιστορική τομή είναι η κατάργηση της πνευματικής ιδιοκτησίας για το αγαθό του εμβολίου.

Μια ιστορική τομή που έχουμε χρέος να ακολουθήσουμε. Γιατί, όπως απάντησε ο Τζόνας Σολκ, ο άνθρωπος που ανακάλυψε το εμβόλιο κατά της πολιομυελίτιδας, όταν τον ρώτησαν σε ποιον ανήκει η πατέντα του εμβολίου που ανακάλυψε: «Στους ανθρώπους ανήκει. Δεν υπάρχει πατέντα. Μπορείς να πατεντάρεις τον ήλιο;».

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Posting....

Powered by themekiller.com