«Χρήσιμη μεταρρύθμιση» για τον Μητσοτάκη η διάλυση των εργασιακών σχέσεων

0

«Είμαστε υπέρμαχοι των μεταρρυθμίσεων, μας αρέσουν αυτές που υλοποιούμε, τις εξηγούμε στους Έλληνες, είναι χρήσιμες» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ένα ακόμα νεοφιλελεύθερο λογύδριο, λίγο πριν κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο που έγραψε ο ΣΕΒ για λογαριασμό της κυβέρνησης της ΝΔ

Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για το αντεργατικό έκτρωμα με το οποίο μεταξύ άλλων καταργείται το οκτάωρο και οι πληρωμένες υπερωρίες επιχείρησε ο πρωθυπουργός, λίγες ώρες πριν την 24ωρη απεργία.

Μιλώντας στο πλαίσιο του ψηφιακού συνεδρίου The Global Boardroom που διοργανώνουν οι Financial Times ο Κυρ. Μητσοτάκης ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση θέλει να προσαρμόσει την αγορά εργασίας στον 21ο αιώνα – παρά το γεγονός ότι συνιστά επιστροφή στον μεσαίωνα – ενώ χαρακτήρισε «χρήσιμη μεταρρύθμιση» το αντεργατικό έκτρωμα.

«Δεν υλοποιούμε μεταρρυθμίσεις επειδή κάποιος μας το ζήτησε, αυτή ήταν η νοοτροπία επί δέκα χρόνια και νομίζω ότι λαθέψαμε σε αυτό» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε:

«Για παράδειγμα, προωθούμε τώρα μεταρρύθμιση στα εργασιακά, κάποιοι ενδέχεται να πουν ότι ίσως επιφέρει πολιτικό κόστος στην κυβέρνηση. Εγώ δεν το βλέπω με αυτόν τον τρόπο. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η αγορά εργασίας μας είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες του 21ου αιώνα. Να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους ώστε οι εργοδότες τους να μην μπορούν να τους στείλουν email ανά πάσα στιγμή μέσα στην ημέρα. Να έχουν το δικαίωμα να αποσυνδέσουν τις συσκευές τους. Πρέπει να τους δώσουμε, με προϋπόθεση ότι γίνεται κατόπιν συνεννόησης, μεγαλύτερη ευελιξία στην κατανομή του χρόνου τους και στο να βρουν καλύτερη ισορροπία μεταξύ εργασίας και ιδιωτικής ζωής».

«Πιστεύω», συνέχισε ο πρωθυπουργός, «ότι ο όρος “μεταρρύθμιση” έχει συνδεθεί με κάποιες αρνητικές έννοιες, αλλά εφαρμόζουμε μεταρρυθμίσεις καθότι, εν τέλει, είναι για το καλό και για το καλό των πολιτών μας. Έγιναν πολλές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης. Κάποιες επιβλήθηκαν, αλλά δεν πρέπει να συγχέουμε τις μεταρρυθμίσεις με τη λιτότητα, πρόκειται για δύο διαφορετικά πράγματα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι «η λιτότητα είναι πάντοτε επίπονη, οι μεταρρυθμίσεις ενδέχεται να είναι επίπονες για κάποιους, συνήθως για ομάδες ειδικών συμφερόντων, που έχουν ευνοημένη θέση μέσα στο σύστημα, αλλά σε γενικές γραμμές οι μεταρρυθμίσεις είναι ευεργετικές για τους πολλούς. Συνήθως είναι ευεργετικές για τους ανέργους εάν δημιουργούν θέσεις εργασίας, εάν οπλίζουμε τους χαμηλόμισθους με περισσότερη ασφάλεια και διαπραγματευτική δύναμη έναντι των εργοδοτών τους».

«Επομένως, οι μεταρρυθμίσεις και η λιτότητα είναι ξεκάθαρα διακριτά πράγματα. Δεν βρισκόμαστε πια σε φάση λιτότητας αλλά θα συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις, είμαστε υπέρμαχοι των μεταρρυθμίσεων, μας αρέσουν αυτές που υλοποιούμε, τις εξηγούμε στους Έλληνες, είναι χρήσιμες. Έως τώρα αυτό δεν έχει μειώσει το ποσοστό αποδοχής της κυβέρνησης. Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις είμαστε πιο λαοφιλείς τώρα από ό,τι ήμασταν πριν από μία διετία, όταν αναλάβαμε την εξουσία» κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΠΗΓΗ: left.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Posting....

Powered by themekiller.com