Εστίαση: Δεν άνοιξε ένα στα πέντε καταστήματα εστίασης

0

Με ανισότητες επαναλειτούργησε χθες η εστίαση, αφού 1 στις 5 επιχειρήσεις παρέμεινε με κατεβασμένα ρολά ελλείψει εξωτερικού χώρου

Με προβλήματα και ανισότητες άνοιξε χθες, μετά από υποχρεωτική διακοπή λειτουργίας σχεδόν έξι μηνών, η εστίαση.

Η κυριότερη ανισότητα έχει να κάνει με το ότι το 1 στα 5 καταστήματα εστίασης όλης της χώρας δεν διαθέτει εξωτερικό χώρο, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει. Επιπλέον, πολλές επιχειρήσεις δεν ανέβασαν χθες τα ρολά τους, αν και το δικαιούνταν, εξαιτίας των συγκεκριμένων ημερομηνιών που αποφασίστηκε να επανεκκινήσει η εστίαση, αλλά και άλλων ακόμη προβλημάτων που έχει να αντιμετωπίσει ο κλάδος, με κυριότερο εξ αυτών τη ρευστότητα. Υπολογίζεται ότι η 1 στις 2 επιχειρήσεις έχει μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα.

Υπάρχουν όμως και άλλα πρακτικά ζητήματα, φαινομενικά δευτερεύουσας σημασίας, πλην όμως καθοριστικά για την ομαλή επανέναρξη της λειτουργίας των καταστημάτων. Χαρακτηριστική είναι εν προκειμένω η αναφορά που έκανε μιλώντας στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς. Όπως είπε, «δεν υπάρχουν τα ΑΜΚΑ τους στο πληροφοριακό σύστημα, παρ’ όλο που είναι εργαζόμενοι που ήταν σε αναστολή εργασίας και επανέρχονται στις δουλειές τους από τη Δευτέρα του Πάσχα».

Ξέμειναν από self tests

Ο Γ. Καββαθάς επισήμανε σχετικά ότι οι φαρμακευτικοί σύλλογοι δεν διαθέτουν self tests σαββατοκύριακο και αργίες κι αυτό επιτείνει το πρόβλημα. «Η δωρεάν διανομή περιορίζεται από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Κατά συνέπεια, για τον κλάδο της εστίασης είναι οξύτατο το πρόβλημα» είπε, καθώς ξεκινούσε από χθες, Δευτέρα του Πάσχα, την εκ νέου λειτουργία της.

Πρότεινε ακόμη ότι το επόμενο διάστημα θα ήταν καλό να απελευθερωθεί -τουλάχιστον- το ωράριο λειτουργίας «για να είναι βιώσιμες οι επιχειρήσεις».

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης παραδέχτηκε μιλώντας στην ΕΡΤ ότι «υπάρχουν εργαζόμενοι που μένουν σε αναστολή και ζητώ συγγνώμη, καθώς δεν έχουν όλες οι επιχειρήσεις πρόσβαση σε εξωτερικό χώρο».

Υπενθύμισε ότι, σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο, τα «κουρεμένα» ενοίκια θα ισχύσουν και τον Μάιο με τα ίδια κριτήρια που εφαρμόστηκαν και τον Απρίλιο και στις 10 Μαΐου ανοίγει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις στο πλαίσιο του προγράμματος του υπουργείου Ανάπτυξης προκειμένου να χορηγηθεί το κεφάλαιο για την επανεκκίνηση μέσω ΕΣΠΑ, ενώ ξεκινάει μέσα στον μήνα και το πρόγραμμα του υπουργείου Οικονομικών για την πληρωμή των παγίων.

Πρόσθεσε ότι με το άνοιγμα του τουρισμού στις 15 Μαΐου στόχος είναι να ανακοινωθεί πιο διευρυμένο ωράριο, ‘πάντα υπό την αίρεση ότι ο ιός θα συνεχίσει την πτωτική του πορεία. Κάθε εβδομάδα θα συνεχίσει να συνεδριάζει η επιτροπή λοιμωξιολόγων. Σήμερα δεν επιστρέφουμε στην παλιά μας ζωή, κάνουμε ένα βήμα προς την κανονικότητα» τόνισε.

*Ρεπορτάζ του Θάνου Παναγόπουλου στην έντυπη ΑΥΓΗ

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Posting....

Powered by themekiller.com