Πάσχα: Τι ισχύει για μετακινήσεις, SMS, απαγόρευση κυκλοφορίας και καταστήματα

0

Διαβάστε τα μέτρα που ισχύουν από τις επόμενες ημέρες για μετακινήσεις, ψώνια, εκκλησίες SMS και ώρες κυκλοφορίας.

Πάσχα με αρκετούς περιορισμούς θα κάνουμε φέτος, με τα περισσότερα μέτρα για τον περιορισμό της διασπορά της πανδημίας να παραμένουν σε ισχύ.

Διαβάστε αναλυτικά πως μπορούμε να κινηθούμε τις επόμενες ημέρες

Ώρες απαγόρευσης κυκλοφορίας

Ήδη από τη Μεγάλη Δευτέρα, η απαγόρευση κυκλοφορίας μετατέθηκε από τις 21:00 που ίσχυε μέχρι τότε στις 22:00 μέχρι τις 05:00 ωστόσο από τη Δευτέρα του Πάσχα, επανακαθορίζεται από τις 23:00 πλέον καθώς τότε θα ανοίξουν και καταστήματα τις εστίασης.

Εστίαση

Αν και η χρήση των sms για τη μετακίνηση παραμένει μέχρι τουλάχιστον τις 15 Μαΐου, όταν και ανοίγει ο τουρισμός, από τις 3 του επόμενου μήνα η μετάβαση από και προς τα εστιατόρια και τις καφετέριες θα γίνεται με αποστολή του κωδικού 6, με SMS στο 13033.

Στα καταστήματα εστίασης δεν θα επιτρέπεται μουσική, ενώ θα πρέπει να έχουν κλείσει μέχρι τις 22:45.

Παράλληλα, από τις 15/5 αναμένεται να απελευθερωθούν και οι υπερτοπικές μετακινήσεις (μετακίνηση από νομό σε νομό). Μέχρι τότε παραμένει σε ισχύ η απαγόρευση των εν λόγω μετακινήσεων.

Μετακινήσεις

Ήδη από την Μεγάλη Πέμπτη επιτρέπονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις, εντός της περιφερειακής ενότητας, καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας. Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω μετακίνηση μέχρι χθες επιτρεπόταν μόνο για τα Σαββατοκύριακα.

Σε ισχύ παραμένει για την μετακίνηση η υποχρέωση αποστολής SMS στο 13033 με τους 6 γνωστούς κωδικούς μετακίνησης.

1 για μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.

2 Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.

3 Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.

4 Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο.

5 Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

6 Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Σημειώνεται ότι μέχρι την Κυριακή του Πάσχα από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί επιτρέπεται η μετακίνηση μόνο για:

 • λόγους υγείας με χρήση του κωδικού 1

 • βόλτα με κατοικίδιο κοντά στο σπίτι κατοικίας με χρήση του κωδικού 6

 • και για μετακίνηση από και προς την εργασία με τα απαραίτητα έγγραφα

Μετακινήσεις από νομό σε νομό

Αναλυτικά οι εξαιρέσεις για μετακίνηση:

Από και προς την εργασία. Τα προσκομιζόμενα έγγραφα προς πιστοποίηση της μετακίνησης για λόγους εργασίας προσδιορίζουν τον χρόνο έναρξης και λήξης της μετακίνησης και διασταυρώνονται από τις αρχές ελέγχου με τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου και στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ». Για αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες, επιτηδευματίες, η υπεύθυνη δήλωση ή η βεβαίωση αναφέρει συγκεκριμένα τον λόγο της μετακίνησης (π.χ. προγραμματισμένο ραντεβού σε συγκεκριμένη δημόσια υπηρεσία) και ο συνολικός χρόνος αυτής δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τις 48 ώρες.

Για λόγους υγείας, αποκλειστικά και μόνο στην περίπτωση μετακίνησης προς δημόσια δομή υγείας για την πιστοποίηση της οποίας απαιτείται, πέραν της βεβαίωσης κίνησης της παρ. 5 του άρθρου 3 της ανωτέρω κοινής υπουργικής απόφασης, και έγγραφο της δημόσιας δομής υγείας, εκτός περιπτώσεων έκτακτης και επείγουσας ανάγκης. Η μετακίνηση εκτός νομού επιτρέπεται και για ασθενείς που πηγαίνουν σε ιδιωτικές κλινικές, αλλά δεν ισχύει το χαρτί από ιδιώτη γιατρό.

Για μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας. Η πιστοποίηση γίνεται με Βεβαίωση Κατοικίας Ειδικής Χρήσης, ή αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος Ε1.

Για μετάβαση σε κηδεία. Ο μετακινούμενος υποχρεούται να φέρει και να επιδεικνύει στα όργανα ελέγχου, πέραν της βεβαίωσης κίνησης, δα) ληξιαρχική πράξη θανάτου και δβ) άδεια ταφής. Ο συνολικός χρόνος μετακίνησης της παρούσας περίπτωσης δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τις 48 ώρες.

Για μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση. Ο μετακινούμενος γονέας υποχρεούται να έχει μαζί του:

 • στην περίπτωση διαζυγίου, αμετάκλητη δικαστική απόφαση ή συμβολαιογραφική πράξη λύσης του γάμου

 • στην περίπτωση διάστασης, υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 (Α’ 75) και

 • σε κάθε περίπτωση, πρόσφορα στοιχεία από τα οποία προκύπτει η κατοικία του τέκνου, όπως τίτλο ιδιοκτησίας ή μισθωτήριο.

  Το εορταστικό τραπέζι

Την Κυριακή του Πάσχα, θα επιτρέπονται έως 9 άτομα σε εσωτερικό χώρο ή 12 άτομα σε εξωτερικό, ενώ συστήνεται η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού τεστ από όλους.

Για την μετακίνηση από και προς τον προορισμό, οι πολίτες θα πρέπει να στείλουν με SMS τον κωδικό 6, στο 13033.

Μετάβαση για ψώνια στα καταστήματα

Τα ψώνια στα εμπορικά καταστήματα λειτουργούν με την μέθοδο του click away και click inside, ενώ για τη μετάβαση σε αυτά απαιτείται ραντεβού με το κατάστημα ηλεκτρονικά ή τηλεφωνικά με τους πολίτες να φέρουν αποδεικτικό του ραντεβού από την επιχείρηση είτε με SMS είτε με e-mail.

Επίσης απαιτείται SMS στο 13032 με το ονοματεπώνυμό τη διεύθυνση κατοικίας. Η απάντηση στο εν λόγω μήνυμα λειτουργεί ως αποδεικτικό, έχει ισχύει για 3 ώρες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί μία φορά ανά 24ωρο.

Τη Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο τα σούπερ μάρκετ θα είναι ανοιχτά από τις 09:00 έως τις 19:00, ενώ την Κυριακή 2/5, τη Δευτέρα 3/5 και την Τρίτη 4/5 λόγω της Πρωτομαγιάς θα παραμείνουν κλειστά

Τα εμπορικά καταστήματα θα λειτουργούν:

 • Μεγάλη Παρασκευή 30 Απριλίου: 13:00 – 19:00

 • Μεγάλο Σάββατο 1 Μαΐου: 09:00 – 15:00

 • Κυριακή του Πάσχα 2 Μαΐου: Κλειστά

 • Δευτέρα του Πάσχα 3 Μαΐου: Κλειστά

 • Τρίτη 4 Μαΐου: 2021 Κλειστά

  Τι ισχύει για τις εκκλησίες

Για τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, συνεχίζει να ισχύει η αναλογία του 1 ατόμου ανά 25 τμ και με όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα εντός των ναών.

Στους εξωτερικούς χώρους των ναών, η αναλογία αυτή διαμορφώνεται σε 1 άτομο ανά 10τμ, και πάντα με τήρηση των κανόνων υγιεινής.

Επιπλέον, για όλους τους πιστούς είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους ενώ για τους ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και το λοιπό προσωπικό, που βρίσκεται εντός του ναού, είναι υποχρεωτική η διενέργεια τεστ.

Η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς πομπή πιστών, ενώ το προσκύνημα του Επιταφίου θα γίνει εκτός του ναού.

Τέλος, η Ανάσταση θα γίνει στις 21.00 το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου.

ΠΗΓΗ: avgi.gr

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Posting....

Powered by themekiller.com