Ο γιορτασμός της Πρωτομαγιάς είναι απεργία, δεν είναι αργία

0

*Άρθρο του Βασίλη Ζωγράφου

Εκατόν τριάντα πέντε χρόνια μετά την αιματοβαμμένη Πρωτομαγιά των χιλιάδων εργατών που διαδήλωσαν στο Σικάγο το 1886, το αίτημά τους «8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ύπνο, 8 ώρες ξεκούραση», καθίσταται σήμερα δραματικά επίκαιρο.

Ο φετινός γιορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς στις 6 Μάη αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Θα δώσει ηχηρό αγωνιστικό και αποφασιστικό μήνυμα στα αντεργατικά και αντικοινωνικά κυβερνητικά σχέδια.

Στην κυβέρνηση κάνουν μεγάλο λάθος αν νομίζουν ότι ο κόσμος της εργασίας δεν θα αντιδράσει και ότι θα αφήσει να περάσει χωρίς ισχυρή κλιμάκωση των κινητοποιήσεων η επίθεση στο οχτάωρο και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Είναι πλέον φανερό ότι, σε συνθήκες κρίσης και πανδημίας, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δείχνει τον καιροσκοπισμό της, την υποκρισία της και σε ποιούς «εξαργυρώνει γραμμάτια». Εξαργυρώνει γραμμάτια στον ΣΕΒ, στην ολιγαρχία του πλούτου, στα πραγματικά αφεντικά της. Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη προσφέρει στους εργοδότες φτηνότερο εργατικό κόστος, περισσότερη δουλειά με χαμηλότερους μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές.

Τα ίδια έγιναν με τα Πανεπιστήμια κι ας είχε η κυβέρνηση απέναντι της ολόκληρη την πανεπιστημιακή κοινότητα, ακόμη και τους πρυτάνεις.

Για τη Νέα Δημοκρατία είναι «παλιά μου τέχνη κόσκινο». Επιχειρεί εξωραϊσμό των διατάξεων, με την αμέριστη βοήθεια των καναλιών. Επιδιώκει να παραπλανήσει τους πάντες, να τους αποπροσανατολίσει και να στρέψει την προσοχή σε δευτερεύοντα θέματα.

Είναι τραγικό να υποστηρίζει ότι οι 300 ώρες δωρεάν για τους εργοδότες υπερωρία το χρόνο θα φέρουν την ανάπτυξη  στην χώρα. Και από την άλλη, να διευκολύνει τις απολύσεις, να υπονομεύει τις συλλογικές συμβάσεις, την ώρα που υπάρχει οικονομική κρίση και η ανεργία εκτοξεύεται. Είναι ταξικά απάνθρωπο να ενισχύει τους εργοδότες και να αποδυναμώνει την προστασία των εργαζομένων.

Το σχέδιο της κυβέρνησης έχει όμως και άλλες προεκτάσεις. Επιθυμεί να δεσμεύσει την χώρα μέχρι το 2026 και με άλλες αντιδραστικές ρυθμίσεις, όπως το αντεργατικό νομοσχέδιο του κ. Χατζηδάκη, ειδάλλως η Ελλάδα θα πρέπει  να επιστρέψει στην Κομισιόν κάποια δισεκατομμύρια. Επιδιώκει να συνδέσει, χωρίς να το ζητάει η ΕΕ, τις νομοθετικές παρεμβάσεις με την εκταμίευση των κονδυλίων. Γίνεται φανερό ότι με τον τρόπο αυτό δεσμεύει προκαταβολικά οποιαδήποτε μελλοντική κυβέρνηση, καθότι η οποιαδήποτε αλλαγή σε νόμους οι οποίοι θα συνδέονται με το Ευρωπαϊκό Ταμείο θα τιμωρείται με επιστροφή κονδυλίων. Η Νέα Δημοκρατία είναι μια κυβέρνηση εχθρική προς τους εργαζόμενους και ταξικά ανάλγητη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή της κοινωνικής και πολιτικής μάχης, για να μην περάσει και να ανατραπεί αυτό το νομοθετικό έκτρωμα, που θα διαλύσει την εργασία και θα καταρρακώσει τους εργαζόμενους.

Η κυβέρνηση θα μας βρει απέναντι παντού, στους χώρους δουλειάς, μέσα στην κοινωνία, στο πλευρό της εργατικής τάξης, για την υπεράσπιση του μόχθου και των δικαιωμάτων της.

Στις 6 Μάη, οι εργαζόμενοι, οι Λαρισαίοι και οι Λαρισαίες θα δώσουν μαχητικό παρών στις απεργιακές κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις. Θα γεμίσουν οι πλατείες από αγανάκτηση και αποφασιστικότητα. Δεν θα περάσει το αντεργατικό νομοσχέδιο – έκτρωμα, που καταρρακώνει την αξιοπρέπεια κάθε εργαζόμενου, κάθε νέου ανθρώπου που κάνει όνειρα για την ζωή του…

*Ο Βασίλης Ζωγράφος είναι Συντονιστής Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Λάρισας.

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Posting....

Powered by themekiller.com