Άννα Βαγενά: «Οι συνταξιούχοι θα πληρώσουν τον λογαριασμό της τροπολογίας Χατζηδάκη»

0

Ως «μικρή επανάσταση στην έκδοση συντάξεων» χαρακτήρισε σε δηλώσεις του ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Κωστής Χατζηδάκης, τροπολογία που φέρνει στη Βουλή, στην οποία προβλέπεται η εμπλοκή ιδιωτών, δικηγόρων και λογιστών στην απονομή των συντάξεων. Ο κ. Χατζηδάκης, δηλαδή, είναι πολύ υπερήφανος για την απαξίωση, διάλυση και ιδιωτικοποίηση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος και των ασφαλισμένων. Άλλωστε, πρόκειται για δοκιμασμένη και «επιτυχημένη» συνταγή: Παίρνεις μία εταιρεία ή έναν φορέα, τον αφήνεις να ρημάξει ή και να χρεωκοπήσει και μετά τον ξεπουλάς σε ιδιώτες.

Μετά τη ΔΕΗ, την Ολυμπιακή και τον ΟΣΕ, τώρα ο υπουργός και αντιπρόεδρος της ΝΔ αποφάσισε να περιλάβει και τον ΕΦΚΑ. Άφησε τις εκκρεμείς συντάξεις να συσσωρεύονται, μέχρι που έφτασαν τις 450.000, αγνόησε επιδεικτικά τα αιτήματα των πανελλήνιων ομοσπονδιών ΠΟΠΟΚΠ και ΠΟΣΕ-ΙΚΑ για την ενίσχυση του ΕΦΚΑ με τις αναγκαίες μόνιμες προσλήψεις και την ψηφιακή αναβάθμιση της λειτουργίας του και απαξίωσε εν γένει τον ΕΦΚΑ χαρακτηρίζοντας τον «σαράβαλο» και τους εργαζομένους «γραφειοκράτες».

Σύμφωνα με την τροπολογία, ο ασφαλισμένος θα επιλέγει τον ιδιώτη στον οποίο θα αναθέσει την απονομή της σύνταξής του και στον οποίο ο ΕΦΚΑ θα καταβάλλει ένα φιξ ποσό, ανάλογα με τη σύνταξη, ενώ το υπόλοιπο θα το δίνει ο ασφαλισμένος. Όμως, αυτό αντιβαίνει στο Σύνταγμα, όπου ορίζεται ότι το κοινωνικοασφαλιστικό έργο αποτελεί κρατική μέριμνα, ενώ όπως επισημαίνει σε δήλωσή της η Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, «το επιχείρημα ότι ήδη ιδιωτικές εταιρίες έχουν «συμβασιοποιημένα» έργα με τον e-ΕΦΚΑ είναι έωλο, αφού είναι άλλο πράγμα ο φορέας να αγοράζει υπηρεσίες (λογισμικό, υλικοτεχνικές υποδομές κλπ.) και διαφορετικό να ανατίθεται σε ιδιώτες το σύνολο της κοινωνικοασφαλιστικής λειτουργίας. Ο Υπουργός Εργασίας οφείλει να δώσει σαφείς διευκρινίσεις και να διατυπωθεί με σαφήνεια στη ρύθμιση ότι από αυτή τη διαδικασία δεν θα επιβαρυνθούν οικονομικά οι ασφαλισμένοι-συνταξιούχοι».

Υστερόγραφο: Από χτες κάνει τον γύρο του διαδικτύου η γενέθλια τούρτα του κ. Χατζηδάκη, στον οποίο εύχομαι να είναι πολύχρονος και υγιής. Πολλοί νομίσαμε αρχικά ότι πρόκειται για χιουμοριστική, «πειραγμένη» εικόνα. Δεν είναι. Τη δημοσίευσε ο ίδιος αυτοβούλως. Πάνω στην τούρτα απεικονίζεται ο ίδιος μπροστά στη Βουλή ως Σούπερμαν και με «παράσημα» τα λογότυπα των εταιρειών που χρεωκόπησε και μετά ιδιωτικοποίησε: ΔΕΗ, ΟΑ, ΟΣΕ. Και ανάμεσα στα κεράκια μια μικρή ταμπελίτσα που γράφει «ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ». Μόνο που ο Σούπερμαν, όπως και όλοι οι γνωστοί και δημοφιλείς υπερήρωες, μαχόταν για το δίκιο των πολλών, όχι των λίγων.

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Posting....

Powered by themekiller.com