Οικονομικό πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ: Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης

0

Η απομείωση χρέους πρέπει ταυτόχρονα να συνοδευτεί από μέτρα ανάταξης της πραγματικής οικονομίας

Ψήφο εμπιστοσύνης στο πρόγραμμα επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας που παρουσίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας δίνουν οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες. Το «κούρεμα» του ιδιωτικού χρέος δεν είναι μόνο επιβεβλημένο αλλά και αναγκαίο σε μια οικονομία η οποία βιώνει μια πολύ μεγάλη κρίση. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα χρέη ιδιωτών προς εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες φτάνουν τα 17 δισ. ευρώ στο τέλος του 2020, κάτι το οποίο σημαίνει ότι σήμερα η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη. Φαίνεται λοιπόν πως η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα (94% των επιχειρήσεων της χώρας) έχει άμεση ανάγκη να της δοθεί ανάσα, προκειμένου να μπορεί να αντεπεξέλθει στο άμεσο μέλλον.

Επείγουσα ανάγκη να σπάσει ο φαύλος κύκλος της υπερχρέωσης

Της Λούκας Τ. Κατσέλη

Η βαθιά ύφεση της οικονομίας (-10,4% το πρώτο τρίμηνο του 2021) ως αποτέλεσμα των μέτρων αναστολής της πανδημίας αλλά και των μνημονιακών πολιτικών έχει οδηγήσει σε αναστολή πληρωμής οφειλών προς εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες και ιδιώτες. Στο τέλος του 2020 το συνολικό ιδιωτικό χρέος ξεπέρασε τα 250 δισ. (153% του ΑΕΠ), ενώ το δημόσιο χρέος ανήλθε σε 340 δισ. (202% του ΑΕΠ). Η ανεξέλεγκτη συσσώρευση χρέους αποτελεί βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας όσο αυτή παραμένει ευάλωτη στις κερδοσκοπικές ορέξεις των αγορών, που, όπως έγινε και στο παρελθόν, μπορεί να αμφισβητήσουν την ικανότητα της χώρας να εξυπηρετήσει τις οφειλές της.

Η αποφυγή κρίσεων στο προσεχές μέλλον καθιστά αναγκαία τη λήψη μέτρων για την απομείωση και αναδιάρθρωση οφειλών ανά κατηγορία χρέους, όπως αυτά που πρότειναν ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και οι παραγωγικοί φορείς, στο πλαίσιο είτε νομοθετικού πλαισίου είτε ενός νέου Κώδικα Δεοντολογίας Τραπεζών και Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων με κανονιστική ισχύ ιδιωτικού δικαίου. Απαιτεί επίσης την αναθεώρηση του νέου Πτωχευτικού Κώδικα για την προστασία της πρώτης κατοικίας και την ενίσχυση της διαπραγματευτικής ισχύος του πτωχευμένου οφειλέτη.

Η απομείωση χρέους πρέπει ταυτόχρονα να συνοδευτεί από μέτρα ανάταξης της πραγματικής οικονομίας, όπως στοχευμένες επενδυτικές πρωτοβουλίες στην ελληνική περιφέρεια και στο ανθρώπινο δυναμικό, τολμηρές ρυθμιστικές και διοικητικές αλλαγές, μέτρα αντιμετώπισης της δημογραφικής γήρανσης, αναμόρφωση της επιδοματικής πολιτικής και επαγγελματική αξιοποίηση των πόρων και περιουσιακών στοιχείων των ασφαλιστικών ταμείων.

Οι διαθέσιμοι ευρωπαϊκοί πόροι, κυρίως από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αποτελούν ευκαιρία για τη χρηματοδότηση μιας βιώσιμης επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας, αν υπάρχει βούληση, ξεκάθαρη στόχευση και αποτελεσματική υλοποίηση, μακριά από πελατειακές λογικές.

  • Η Λούκα Τ. Κατσέλη είναι ομότιμη καθηγήτρια, πρώην υπουργός

Γιατί πρέπει να υλοποιηθούν τα μέτρα που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

Του Γιώργου Καββαθά*

Τα μέτρα πολιτικής που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για την αντιμετώπιση των άμεσων και επειγόντων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τόσο τα φυσικά πρόσωπα όσο και οι επιχειρήσεις -ιδιαίτερα οι ΜμΕ- συμβαδίζουν και συχνά ταυτίζονται με αρκετές από τις προτάσεις που έχει δημοσιεύσει κατά καιρούς η ΓΣΕΒΕΕ. Επομένως, τα μέτρα αυτά πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα αλλά και να αναπροσαρμόζονται για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η υγειονομική κρίση.

Είναι σαφές και αυτονόητο ότι οι ΜμΕ επλήγησαν περισσότερο από την ύφεση στην οποία οδήγησαν η πανδημία αλλά και τα μέτρα αντιμετώπισής της. Αυτό επιβεβαιώνεται από τη ραγδαία πτώση του κύκλου εργασιών αλλά και την έλλειψη ρευστότητας, όπως δείχνουν και τα ευρήματα της πρόσφατης έρευνας του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ.

Η ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους που σωρεύτηκε και συνεχίζει να σωρεύεται αλλά και η ριζική αλλαγή στο συναφές θεσμικό πλαίσιο (π.χ. Πτωχευτικός Κώδικας, προστασία πρώτης κατοικίας) είναι τα ελάχιστα αναγκαία μέτρα για τη δημιουργία ενός κλίματος ασφάλειας και βεβαιότητας. Παράλληλα, η εξασφάλιση επαρκούς χρηματοδότησης προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσες λειτουργικές δαπάνες για τις επιχειρήσεις είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ομαλή επαναλειτουργία των επιχειρήσεων.

Εν κατακλείδι, η ΓΣΕΒΕΕ θεωρεί ότι οι προτάσεις που έθεσε στη δημοσιότητα ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία δίνουν στην κυβέρνηση την ευκαιρία όχι μόνο να τις υιοθετήσει και να προχωρήσει στην υλοποίησή τους, αλλά και να δημιουργήσει ένα πλαίσιο συνεννόησης μεταξύ των πολιτικών κομμάτων ώστε να αντιμετωπιστεί ένας «εχθρός» που είναι κοινός για όλους.

* Ο Γιώργος Καββαθάς είναι πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ

Να μην εγκλωβιστεί η οικονομία σε μια νέα δίνη ιδιωτικού χρέους

Του Κωνσταντίνου Μίχαλου*

Η θέση των Επιμελητηρίων είναι ότι πρέπει να υπάρξει συντονισμένη δράση για τη διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους, που δημιουργήθηκε εν μέσω της πανδημίας.

Πρόκειται για μια κίνηση επιβεβλημένη ηθικά, στον βαθμό που η συσσώρευση αυτών των οφειλών σχετίζεται με εξωτερικούς παράγοντες, αλλά και πρακτικά, προκειμένου να μην εγκλωβιστούν βιώσιμες επιχειρήσεις και συνολικά η ελληνική οικονομία σε μια νέα δίνη ιδιωτικού χρέους. Θεωρούμε απαραίτητο λοιπόν να υπάρξουν πρόσθετες παρεμβάσεις από το κράτος σε αυτό το μέτωπο.

Και γνωρίζοντας τις προτάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εκτιμούμε πως κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση.

* Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος είναι πρόεδρος του ΚΕΕ και ΕΒΕΑ

Άμεση προτεραιότητα η διαγραφή οφειλών

Του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου*

Ακούσαμε με προσοχή τις προτάσεις του κ. Τσίπρα σχετικά με την οικονομία και τη στήριξη των επιχειρήσεων. Πέρα από τις όποιες απορίες έχουμε, όπως για το θέμα της κοστολόγησης των μέτρων που προτείνονται, είμαστε σύμφωνοι στην ανάγκη διαγραφής των οφειλών που προέκυψαν κατά το διάστημα της πανδημίας και της αποπληρωμής του υπολοίπου σε δόσεις, μέσω σχετικής ρύθμισης. Εξάλλου το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών ήταν ο πρώτος φορέας που έβαλε στον δημόσιο διάλογο τη λύση του «κουρέματος», καταθέτοντας παράλληλα πρόταση προς την κυβέρνηση, ως ένα μέτρο πραγματικής στήριξης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Αυτή τη στιγμή η πλειοψηφία επιχειρήσεων και επαγγελματιών δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις συσσωρευμένες υποχρεώσεις προς ταμεία, εφορία, τράπεζες και προμηθευτές και ο κίνδυνος 200.000 λουκέτων είναι ορατός.

Αυτό που επίσης έχουμε επισημάνει -και χαρήκαμε που ο κ. Τσίπρας το ανέφερε ως βασική προϋπόθεση για την «επόμενη μέρα»- είναι ότι δεν μπορεί να γίνει καμία συζήτηση για ανάκαμψη της οικονομίας μας χωρίς να περιλαμβάνεται στον σχεδιασμό η λήψη μέτρων για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών μας, για τη στήριξη της απασχόλησης και την προστασία της μεσαίας τάξης.

* Ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου είναι πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών

*Ρεπορτάζ του Γιάννη Αγουρίδη στην έντυπη ΑΥΓΗ

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Posting....

Powered by themekiller.com