Επικοινωνιακό μπαράζ για να κρύψουν την ισοπέδωση της εργασίας

0

Ανακάλυψαν τετραήμερη εργασία για να κρύψουν τις απλήρωτες υπερωρίες αλλά και τις ελεύθερες απολύσεις…

Με επικοινωνιακό «μπαράζ» επιχειρούν τώρα κυβέρνηση και υπουργείο Εργασίας να αντιστρέψουν την πραγματικότητα όπως αυτή διαμορφώνεται από τις ακραίες ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για την αγορά εργασίας.

Ειδικότερα, ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης, φανερά προβληματισμένος από τις καθολικές αντιδράσεις που συναντούν (ακόμα και στα φιλικά ΜΜΕ) οι ακραίες ρυθμίσεις με τις απλήρωτες υπερωρίες, την κατάργηση του οκταώρου και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, σπεύδει με «non paper» και κατευθυνόμενα δημοσιεύματα να αλλάξει την ατζέντα και να εμφανίσει ως «φιλεργατικό» το επίμαχο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή αμέσως μετά το Πάσχα.

Σε διαρροές του υπουργείου σημειώνονται η «διατήρηση του οκταώρου» και η εφαρμογή της δεκάωρης ημερήσιας απασχόλησης «μόνο μετά από αίτημα του εργαζόμενου»(!), ενώ χαρακτηριστικό της επικοινωνιακής αντεπίθεσης είναι το χθεσινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Τα Νέα, που (παρα)πληροφορεί ότι με το εργασιακό νομοσχέδιο προβλέπεται η θέσπιση «εβδομάδας εργασίας 4 ημερών».

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Εργασίας κρατά ως επτασφράγιστο μυστικό συγκεκριμένη διάταξη του εργασιακού νομοσχεδίου με την οποία απελευθερώνονται οι απολύσεις. Όπως αποκαλύπτει σήμερα η ΑΥΓΗ στο νομοσχέδιο των 150 σελίδων του Κ. Χατζηδάκη προβλέπεται να νομοθετηθεί η εναλλακτική λύση της επιπλέον αποζημίωσης αντί της υποχρεωτικής επαναπρόσληψης για τους μισθωτούς η απόλυση των οποίων κρίνεται άκυρη από τα δικαστήρια.

Ηλιόπουλος: Γυρνάμε στις μέρες της χρεοκοπίας

«Η κυβέρνηση της Ν.Δ. με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά μας γυρνάει πίσω στις χειρότερες μέρες της χρεοκοπίας» τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Νάσος Ηλιόπουλος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο 105,5 FM.

Όπως ακόμα ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχωρά στην ανακοίνωση ενός νομοσχεδίου που δείχνει ότι «όχι απλά δεν θεωρεί πως πρέπει να κλείσουμε τις πληγές που άνοιξε η πανδημία, αλλά να προχωρήσουμε σε ένα πρόγραμμα βγαλμένο από τις χειρότερες ημέρες των πολιτικών της περιόδου της χρεοκοπίας… Επιχειρεί να νομιμοποιήσει κάτι το οποίο μέχρι τώρα ήταν μια παράνομη πρακτική, όπως για παράδειγμα τις απλήρωτες υπερωρίες, δίνοντας ακόμα περισσότερο θάρρος και θράσος στην εργοδοτική αυθαιρεσία».

«Αυτό που φέρνει ο κ. Χατζηδάκης είναι απλήρωτα δεκάωρα, μείωση του μισθού, διάλυση της προσωπικής και οικογενειακής ζωής» σημείωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος και πρόσθεσε ότι «η λογική πως μπορούμε να πετύχουμε μια αναπτυξιακή πολιτική μέσα από την ελαστικοποίηση και τη μείωση του μισθού δοκιμάστηκε το 2012. Ήταν τότε που σε ένα βράδυ καταργήθηκαν οι συλλογικές συμβάσεις, μειώθηκε ο κατώτατος μισθός κατά 23% και θεσπίστηκε και ο υποκατώτατος μισθός για τους κάτω των 25 ετών μείον 32%. Το αποτέλεσμα ήταν να έχουμε έκρηξη της ανεργίας -ειδικά για τους νέους- και ακόμα χειρότερη ύφεση. Πρόκειται για μια πολιτική που έχει δοκιμαστεί και έχει αποτύχει παταγωδώς» υπογράμμισε.

«Η πολιτική της Ν.Δ.», ανέφερε τέλος, «έρχεται να νομιμοποιήσει κάτι το οποίο μέχρι τώρα ήταν μια παράνομη πρακτική, όπως, για παράδειγμα, τις απλήρωτες υπερωρίες. Κι όταν κάνει κάτι τέτοιο, δίνει ακόμα περισσότερο θάρρος και θράσος στην εργοδοτική αυθαιρεσία».

Μυλωνάς: Η κυβέρνηση καθοδηγείται από τον ΣΕΒ

«Η κυβέρνηση με το εργασιακό νομοσχέδιο δείχνει ότι κατευθύνεται από τον Σύνδεσμο Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ). Τα συνδικάτα πρέπει να αντιδράσουν άμεσα εξηγώντας στους πολίτες τη σημασία των συλλογικών συμβάσεων και τις συνέπειες των διατάξεων Χατζηδάκη που μας επαναφέρουν στον προηγούμενο αιώνα» τόνισε μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο 105,5 ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας Γιώργος Μυλωνάς, προσθέτοντας ότι αύριο στο ΕΚΑ θα αποφασιστεί το πρόγραμμα κινητοποιήσεων για την αποτροπή του νομοσχεδίου.

Όπως σημείωσε, «η κυβέρνηση με το εργασιακό νομοσχέδιο δείχνει ότι κατευθύνεται από τον ΣΕΒ, καθώς καταργεί το οκτάωρο, ενώ αυξάνει τις υπερωρίες σε 150, όταν έτσι κι αλλιώς δεν πληρώνονται, θέλοντας να μετατρέψει όλους τους εργαζόμενους σε εργολαβικούς. Οι συνέπειες του νομοσχεδίου αφορούν όλους τους κλάδους. Τα συνδικάτα πρέπει να αντιδράσουν και να συγκροτήσουν ένα πλατύ μέτωπο για την υπεράσπιση των συλλογικών συμβάσεων, του οκτάωρου και των εργατικών κατακτήσεων».

* Τη στάση σιωπής – ανοχής της ηγεσίας της ΓΣΕΕ στο «σχεδιαζόμενο έγκλημα της κυβέρνησης» σε βάρος των εργαζομένων κατήγγειλε με παρέμβασή του ο επικεφαλής της συνδικαλιστικής παράταξης ΕΜΕΙΣ – ΑΡΚΙ Νίκος Φωτόπουλος.

«Έχουμε χρέος να κρατήσουμε ψηλά τη σημαία των αγώνων του εργατικού κινήματος για τους σκληρά δοκιμαζόμενους εργαζόμενους που τους έχουν κάνει λάστιχο, που τους κλέβουν τις υπερωρίες, που τους έχουν ανασφάλιστους και τους πετάνε ένα ξεροκόμματο την ώρα που κάποιοι άλλοι θησαυρίζουν εν μέσω πανδημίας» τόνισε χαρακτηριστικά ζητώντας να ληφθούν άμεσες αποφάσεις για οργανωμένες απεργιακές κινητοποιήσεις και όχι «τουφεκιές στον αέρα».

*Ρεπορτάζ του Ανδρέα Πετρόπουλου στην έντυπη ΑΥΓΗ

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Posting....

Powered by themekiller.com