Νέο ΕΣΥ: Η Υγεία ως δικαίωμα για όλους – Η εκδήλωση των οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στη Θεσσαλία

0

Τα κεντρικά συμπεράσματα της εκδήλωσης για την Υγεία που πραγματοποίησαν την Τετάρτη 14/4 οι οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Θεσσαλίας με βασικούς ομιλητές τους Ανδρέα Ξανθό, Παναγιώτη Καλαρά και Σταμάτη Βαρδαρό – Δείτε ολόκληρη την εκδήλωση όπως μεταδόθηκε και από το left.gr

Η καθολική αναγνώριση της αξίας των Δημόσιων Συστημάτων Υγείας και η υποχώρηση της νεοφιλελεύθερης ιδεοληψίας για «λιγότερο Κράτος και περισσότερη αγορά στην Υγεία», είναι μια πολύ σημαντική ιδεολογική κληρονομιά από την πανδημία. Δημιουργούνται πλέον οι κοινωνικές και πολιτικές προϋποθέσεις για την ηγεμονία ενός αριστερού και προοδευτικού προγράμματος Υγείας που θα βασίζεται στις αξίες της Ισότητας στη φροντίδα, της Αλληλεγγύης προς τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και της Κοινωνικής Δικαιοσύνης στην ιεράρχηση των αναγκών που πρέπει να καλυφθούν και στην κατανομή των πόρων.

Τα παραπάνω ήταν τα κεντρικά συμπεράσματα της εκδήλωσης για την Υγεία που πραγματοποίησαν οι οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Θεσσαλίας χθες Τετάρτη 14/4 (μεταδόθηκε και από το Left.gr) με βασικούς ομιλητές τους: Ανδρέα Ξανθό βουλευτή, τομεάρχη υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και πρ. υπουργό υγείας, Παναγιώτη Καλαρά συντονιστή του τμήματος υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, και τον Σταμάτη Βαρδαρό πρώην Γεν. Γραμματέα του υπουργείου υγείας.

Παρακολουθήστε την εκδήλωση όπως μεταδόθηκε:

https://www.facebook.com/watch/?v=1611721649027033

Επίσης, στην εκδήλωση συμμετείχαν πρόεδροι ιατρικών και φαρμακευτικών συλλόγων, πρόεδροι συλλόγων ασθενών, πρόεδροι νοσοκομειακών γιατρών και εργαζομένων, καθώς και μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών.

Όπως υπενθύμισαν οι ομιλητές, κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, υλοποιήθηκαν μεταξύ πολλών άλλων η πρόσβαση των 2,5 εκατομμυρίων ανασφάλιστων πολιτών στο ΕΣΥ και στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αναβαθμίστηκε η στελέχωση και η λειτουργία των δημόσιων δομών υγείας που μέχρι το 2015 ήταν υπό κατάρρευση, και αντιμετωπίστηκε δραστικά η «υγειονομική φτώχεια» στη χώρα. Επιπλέον, προωθήθηκαν εξαιρετικά σημαντικές μεταρρυθμίσεις, όπως η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) με το θεσμό του οικογενειακού γιατρού και των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ).

Σε συνθήκες λιτότητας η κυβέρνηση της Αριστεράς κράτησε όρθιο και λειτουργικό το ΕΣΥ, και «θωράκισε» τη Δημόσια Υγεία  στη χώρα. Πεπραγμένα που αφενός λειτούργησαν καταλυτικά ώστε να ανταποκριθεί το Δημόσιο Σύστημα Υγείας στην πρόκληση της πανδημίας, και αφετέρου αποδεικνύουν ποιες θα είναι οι προτεραιότητες της επόμενης προοδευτικής διακυβέρνησης στον τομέα της Δημόσιας Υγείας.

Παράλληλα, τονίστηκε ο στόχος για επικαιροποίηση του προγράμματος Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ώστε να παρουσιαστεί ένα οραματικό και ρεαλιστικό σχέδιο για τη ριζική αναδιοργάνωση του ΕΣΥ και των Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα, έγινε αναφορά και στους στρατηγικούς στόχους για το μέλλον της Δημόσιας Υγείας, που περιλαμβάνουν:

α. την καθολική και ισότιμη κάλυψη των αναγκών υγείας των ανθρώπων

β. την ενδυνάμωση των δημόσιων δομών

γ. την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών

δ. τη μείωση των υψηλών ιδιωτικών δαπανών υγείας ( 40% του συνόλου)

ε. την εξάλειψη των υγειονομικών ανισοτήτων

στ. τη «θωράκιση» των Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας

ζ. την αντιστροφή του brain drain των νέων γιατρών-επιστημόνων υγείας

η. την ηθικοποίηση του Συστήματος Υγείας

Ειδικότερα, σχετικά με την επόμενη μέρα της Δημόσιας Υγείας, υπογραμμίστηκαν κρίσιμες προτεραιότητες, όπως, η γενναία ενίσχυση των πόρων (ανθρώπινο δυναμικό, υποδομές, εξοπλισμός, μισθοί, κίνητρα, δημόσια χρηματοδότηση) αλλά και η διεύρυνση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Από την πρόληψη και προαγωγή της υγείας, την πρωτοβάθμια και κοινοτική φροντίδα, μέχρι την αποθεραπεία-αποκατάσταση, την ανακουφιστική φροντίδα, τη στοματική υγεία, την Ιατρική της Εργασίας και την αναβαθμισμένη επιδημιολογική επιτήρηση των απειλητικών για τη ζωή νοσημάτων.

Το σχέδιο και οι πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την Υγεία, μπορούν να εγγυηθούν ότι θα προκύψει μια σοβαρή «παρακαταθήκη» μετά την πανδημία, ότι θα ενισχυθεί σε μόνιμη βάση το ΕΣΥ και η Δημόσια Υγεία στη χώρα, και ότι θα υπάρξει μετρήσιμη κοινωνική ανταποδοτικότητα από τη διεύρυνση του φάσματος και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, όχι μόνο για τους οικονομικά αδύναμους αλλά και για τη μεσαία τάξη .

Τέλος, το γεγονός που η συγκεκριμένη εκδήλωση συνδιοργανώθηκε και από τις τέσσερις νομαρχιακές επιτροπές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στη Θεσσαλία, αποτελεί μια στρατηγική πρωτοβουλία του κόμματος σε περιφερειακό επίπεδο, που αναδεικνύει την αναβάθμιση των οργανωτικών σχέσεων, τη συντεταγμένη λειτουργία, και την εμβάθυνση της συλλογικότητας. Στοιχεία απαραίτητα τόσο για την ανάσχεση των αντιλαϊκών πολιτικών της ΝΔ, όσο και για τον προοδευτικό σχεδιασμό του αύριο.

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Posting....

Powered by themekiller.com