Εστίαση: Με τη θηλιά στον λαιμό 500.000 νοικοκυριά

0

Πνέουν μένεα κατά της κυβέρνησης καταστηματάρχες σε Κοζάνη και Πτολεμαΐδα, με 500.000 νοικοκυριά που ζουν από την εστίαση να εκπέμπουν SOS

Πυρά πανταχόθεν εξακολουθεί να δέχεται η κυβέρνηση με αφορμή τους χειρισμούς της ως προς το οικονομικό σκέλος της πανδημίας. Μισό εκατομμύριο νοικοκυριά τα οποία συντηρούνται από την εστίαση μένουν εκτός χρηματοδότησης. Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι εκκλήσεις ακόμη και από υγειονομικούς να ανοίξει ο κλάδος, ενώ νέο κύμα αγανάκτησης καταστηματαρχών κατά της κυβέρνησης ξέσπασε, αυτή τη φορά σε Κοζάνη και Πτολεμαΐδα.

Ειδικότερα, 43 σωματεία της εστίασης πνέουν μένεα κατά της κυβέρνησης. Και τούτο διότι το πρόγραμμα των 330 εκατ. ευρώ που ανακοινώθηκε για την επανεκκίνηση του κλάδου αφήνει χωρίς χρηματοδότηση μία στις δύο επιχειρήσεις. Ο φορέας διαλόγου για την εστίαση «estiasi greece» με υπόμνημα προς τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς εκπέμπει σήμα κινδύνου για εκείνες τις επιχειρήσεις που θα μείνουν εκτός χρηματοδότησης. Ο φορέας κάνει λόγο για αστοχίες του προγράμματος, το οποίο δεν καλύπτει τον κύριο όγκο των επιχειρήσεων του κλάδου, καθώς το κριτήριο της πτώσης του τζίρου στα επίπεδα του 30% αφορά κυρίως τις τουριστικές περιοχές, ενώ μένουν χωρίς προστασία περισσότερες από 40.000 επιχειρήσεις και αφορά περίπου 500.000 οικογένειες χωρίς ένα ευρώ.

Αυτό που καταλογίζει ο φορέας είναι το ότι ένα κριτήριο του προγράμματος υπολογίζει την πτώση του τζίρου στο δωδεκάμηνο, ενώ οι επιπτώσεις της πανδημίας και τα περιοριστικά μέτρα επί της ουσίας ενέσκηψαν κοντά στη λήξη του πρώτου τριμήνου του 2020.

Τα δε έσοδα των επιχειρήσεων για τους πρώτους τρεις μήνες της περυσινής χρονιάς μειώνουν τις απώλειες στα επίπεδα του 21%, όπως έχει υπολογίσει ο φορέας. Η «estiasi greece» προτείνει για την επανεκκίνηση του κλάδου Δεύτερο Κύκλο Πρόσκλησης στο ίδιο πρόγραμμα για όσες επιχειρήσεις δεν εντάχθηκαν, μεριμνώντας για τις αστοχίες και μειώνοντας το ποσοστό από το -30% σε ποσοστό μείωσης -20%.

Για όσες επιχειρήσεις δεν θα ενταχθούν ούτε στον Δεύτερο Κύκλο πρόσκλησης, να ενισχυθούν με τη μορφή αυξημένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού για επιχειρήσεις, που διαμορφώνεται σε 1.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν έως 5 εργαζόμενους, σε 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 6 έως 20 εργαζόμενους και σε 3.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 21 έως 50 εργαζόμενους.

Στο μεταξύ, έντονη υπήρξε η διαμαρτυρία των εμπόρων σε Κοζάνη και Πτολεμαΐδα, που ζητούν άμεσο άνοιγμα της αγοράς και ενίσχυση του λιανεμπορίου. Ιδιοκτήτες καταστημάτων συγκεντρώθηκαν χθες έξω από τα δημαρχεία και επέδωσαν ψηφίσματα διαμαρτυρόμενοι για τα κλειστά καταστήματα, καθώς στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης διατηρήθηκε η απαγόρευση λειτουργίας.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κοζάνης Αθανάσιος Δραγατσίκας έκανε λόγο για «μεγάλη αγανάκτηση στον κλάδο» και «απελπισία στον κόσμο», προσθέτοντας ότι η Κοζάνη είναι η μόνη περιφερειακή ενότητα στην Ευρώπη που «για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα παραμένει με κλειστά καταστήματα». «Μας φέρνει σε απελπισία» πρόσθεσε. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Εορδαίας Μιχάλης Δεληκώστας ζήτησε άμεσα να ενισχυθεί ο κλάδος για να υπάρξει προμήθεια σε εμπορεύματα, καθώς και να ενταχθεί η περιοχή σε ειδικό καθεστώς.

Παγώνη: Να ανοίξει η εστίαση

Υγειονομικούς λόγους επικαλέστηκε μιλώντας στο Open η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη προτείνοντας να ανοίξει η εστίαση. Η πρόεδρος των νοσοκομειακών ιατρών Αθήνας – Πειραιά δήλωσε: «Σιγά-σιγά θα πρέπει να ανοίξει η εστίαση. Αντί να μαζεύονται όλοι, ομάδες με έναν καφέ στα παγκάκια, να πάνε σε ένα ζαχαροπλαστείο».

*Ρεπορτάζ του Θάνου Παναγόπουλου στην έντυπη ΑΥΓΗ

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Posting....

Powered by themekiller.com