Αντιεργατικό νομοσχέδιο Μητσοτάκη: Κοινωνικά άδικο και αναποτελεσματικό

0

Διαβάστε το editorial του 41ου ενημερωτικού δελτίου του iSYRIZA

Εκμεταλλευόμενοι την πανδημία τα κάνουν όλα. Μέσα στο γενικό λοκντάουν, που δεκάδες πολίτες χάνουν καθημερινά δικαιώματα χωρίς ουσιαστική ή και καθόλου δημόσια διαβούλευση, κάνουν νόμο τις πιο αντιδραστικές φαντασιώσεις τους. Μέσα στον τελευταίο χρόνο, ίδρυσαν τη μόνη πανεπιστημιακή αστυνομία στην Ευρώπη, ρίξανε τσιμέντο στην Ακρόπολη, απέκλεισαν 25000 μαθητές από την τριτοβάθμια εκπαίδευση με στόχο να τους κατευθύνουν στα ιδιωτικά κολέγια, βάζουν μεσάζοντες στις λαϊκές αγορές και ανοίγουν παράθυρο οικοδόμησης σε προστατευόμενες περιοχές.

Μέσα σε όλα αυτά, έχουν έτοιμο πάνω στο τραπέζι ένα νέο νομοσχέδιο για τα εργασιακά που γυρίζει την Ελλάδα δεκαετίες πίσω. Το νομοσχέδιο που ετοιμάζει ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης έχει ως βασικό στόχο την πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας.

Πλέον, πρόκειται να θεσμοθετηθεί η γενικευμένη ελαστική και φθηνή εργασία. Παράλληλα, πρόκειται να αποδιαρθρωθεί εντελώς το εργασιακό ωράριο με την κατάργηση του οκταώρου και τις ατομικές συμβάσεις για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Στα σχέδια της κυβέρνησης είναι ακόμα, η θέσπιση της απλήρωτης υπερωριακής εργασίας, με την κατάργηση των σχετικών κανόνων που αφορούν, όχι μόνο τις καθημερινές εργάσιμες ημέρες, αλλά και το Σαββατοκύριακο.

Αλλά δεν πρόκειται να σταματήσουν εκεί. Στόχος τους είναι η ανατροπή του ν.1264/82. Αυτό σημαίνει την υπονόμευση των συνδικαλιστικών ελευθεριών, του δικαιώματος στην απεργία και κάθε έννοιας συλλογικής διαπραγμάτευσης και διεκδίκησης. Και όλα αυτά, κάτω από τον τίτλο «εκσυγχρονισμός της εργατικής νομοθεσίας».

Αμοιβές, συλλογικές διαπραγματεύσεις, ωράριο και συνδικαλισμός θα αλλοιωθούν πλήρως.

Σε μια εποχή που όλες οι προβλέψεις κατατείνουν στην αύξηση της ανεργίας και στην απώλεια θέσεων εργασίας λόγω της πανδημίας, της οικονομικής ύφεσης και των «λουκέτων» που αυτές συνεπάγονται, η κάθε κυβέρνηση, σε όλη την ΕΕ, έχει θέσει ως προτεραιότητα τη στήριξη των εργαζομένων, καθώς είναι αυτοί που πρώτοι πλήττονται πολλαπλά από την υγειονομική κρίση.

Στην Ελλάδα της κυβέρνησης Μητσοτάκη τα πράγματα είναι διαφορετικά. Μαζί με τις συνέπειες της πανδημίας, οι εργαζόμενοι θα έχουν να αντιμετωπίσουν και την πανδημία των συνεπειών της διακυβέρνησης Μητσοτάκη.

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Posting....

Powered by themekiller.com