Lockdown: Μετεξεταστέος ο σχεδιασμός για το άνοιγμα των σχολείων

0

Στη στόχευση να ανοίξουν τα Λύκεια στις 12 Απριλίου έδωσε έμφαση η Αρ. Πελώνη

Κάτω από τη βάση βαθμολογείται η αξιοπιστία του κυβερνητικού χρονοδιαγράμματος για την επιστροφή των μαθητών στα θρανία μετά τις αλληλοσυγκρουόμενες αναφορές υψηλόβαθμων αξιωματούχων. Η κυβερνητική εκπρόσωπος ανακοίνωσε χθες ότι «την επόμενη εβδομάδα θα γίνει αξιολόγηση για τα σχολεία, με προοπτική την έναρξη λειτουργίας ορισμένων τάξεων στις 12 Απριλίου». Την επαναλειτουργία των Λυκείων (σ.σ.: που αποτελούν προτεραιότητα) «με την προϋπόθεση ότι θα έχουμε και τα self tests» συνέδεσε ωστόσο η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, προβλέποντας ότι τα τεστ αυτοελέγχου «θα τα έχουμε περίπου μέχρι τις 15 Απριλίου»! Η Αριστοτελία Πελώνη μάλιστα επιβεβαίωσε ότι «τα self tests είναι βασικό εργαλείο για να μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν τα σχολεία», παρακάμπτοντας το γεγονός ότι η κυβέρνηση ανοίγει τις πύλες για την είσοδο στην αγορά οικιακών τεστ χωρίς την κατάλληλη σήμανση ασφαλείας!

Self tests χωρίς σήμανση ασφαλείας

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας (Κατεπείγουσες ρυθμίσεις για την προστασία της δημόσιας Υγείας από τις συνεχιζόμενες συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού Covid-19, την ανάπτυξη, την κοινωνική προστασία και την επαναλειτουργία των δικαστηρίων και άλλα ζητήματα) που βρίσκεται στη Βουλή, δίνεται η δυνατότητα να διατεθούν στην αγορά self tests χωρίς σήμανση CE.

Ειδικότερα, επιτρέπεται η διάθεση self tests «κατά παρέκκλιση έγκρισης διάθεσης και έναρξης χρήσης για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας Υγείας, ήτοι προς περιορισμό της διασποράς της πανδημίας, υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται σωρευτικά: α) Ο κατασκευαστής έχει λάβει ειδική ή κατά παρέκκλιση έγκριση διάθεσης και έναρξης χρήσης τους ως αυτοδιαγνωστικών στην αγορά από την αρμόδια αρχή άλλου κράτους – μέλους της Ε.Ε. εφόσον το εν λόγω κράτος – μέλος έχει θεσπίσει αντίστοιχες προδιαγραφές, β) οι πληροφορίες στις οδηγίες χρήσεως του προϊόντος παρέχονται στην ελληνική γλώσσα με εύληπτο και σαφή τρόπο, γ) δεν διατίθεται στην ελληνική αγορά αντίστοιχο προϊόν το οποίο να διαθέτει την απαιτούμενη σήμανση CE ως αυτοδιαγνωστικό ή τα διατιθέμενα ως άνω προϊόντα με τη σήμανση CE δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών της ελληνικής αγοράς».

Ατομική ευθύνη

Το συνολικό σχέδιο που αφορά το πλαίσιο για τα self tests θα ανακοινωθεί απόψε το απόγευμα στο πλαίσιο της επίσημης ενημέρωσης του ΕΟΔΥ. Θα παρουσιαστεί δε και βίντεο, ώστε να αποσαφηνιστεί ο τρόπος χρήσης τους από τους πολίτες. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν στην ΑΥΓΗ ότι «στην Αττική θα βρίσκονται από την προσεχή Δευτέρα τα πρώτα self tests» μιλώντας για «αγώνα δρόμου» ώστε «να υπάρχει επάρκεια για τους μαθητές του Λυκείου και το εκπαιδευτικό προσωπικό ώστε να κερδίσουμε το στοίχημα της 12ης Απριλίου».

Όπως σημείωσε η Αρ. Πελώνη άλλωστε, «κατά προτεραιότητα θα μπορούν να τα παραλαμβάνουν τα τεστ από τα φαρμακεία οι μαθητές κάτω των 18 ετών και οι εκπαιδευτικοί». Η κυβερνητική εκπρόσωπος δεν αντέκρουσε δε την κριτική τής αντιπολίτευσης ότι μέσω των τεστ αυτοελέγχου η ευθύνη μετατίθεται στους γονείς και τους πολίτες γενικότερα για τον έλεγχο της πανδημίας. «Προφανώς είναι υπόθεση όλων μας, είναι ευθύνη του καθενός από εμάς να τηρεί τα μέτρα, να προστατεύει τον εαυτό του και όταν του δίδεται η δυνατότητα, να επιτηρεί την υγεία του. Είμαστε όλοι μαζί σ’ αυτό και η πορεία, η εξέλιξη εξαρτάται απ’ όλους μας» ανέφερε χαρακτηριστικά χθες, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή, επισημαίνοντας ότι «εκτός από την υποχρέωση αυτοεξέτασης των παιδιών, που θα διευκρινιστεί τις επόμενες ημέρες τι και πώς θα γίνεται, έχει θεσπιστεί η αυτοεξέταση και για τους καθηγητές και για το υπόλοιπο προσωπικό των σχολείων».

Προσπερνώντας το γεγονός δε ότι το υπουργείο δεν μερίμνησε ξανά για εξεύρεση χώρων ώστε να προκύψουν ολιγομελή τμήματα, σημείωσε ότι «θα τηρούνται όλα τα μέτρα, όπως η χρήση μάσκας και αποστάσεων, οι προαυλισμοί σε διαφορετικές ώρες και χώρους και η χρήση διαφορετικών εισόδων σε όποια σχολεία είναι εφικτό»…

*Ρεπορτάζ του Κώστα Σαββόπουλου στην έντυπη ΑΥΓΗ

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Posting....

Powered by themekiller.com