Κορωνοϊός: Αγώνας δρόμου για ένα κρεβάτι ΜΕΘ

0

Η απόφαση Κικίλια για μετατροπή του Θριάσιου σε νοσοκομείο Covid αφήνει τους 450.000 κατοίκους της Δυτικής Αττικής χωρίς υπηρεσίες Υγείας και νοσηλείας

Η φροντίδα των διασωληνωμένων ασθενών εκτός ΜΕΘ είναι ο μόνιμος, πλέον, εφιάλτης, ειδικά στην Αττική, για τους εργαζόμενους εκτός ΜΕΘ. «Δυστυχώς αυτό δεν είναι πρωταπριλιάτικο: 143 ασθενείς βρίσκονται διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ» κατήγγειλε χθες το πρωί ο γ.γ. της ΟΕΝΓΕ Πάνος Παπανικολάου. Λίγες ώρες μετά, ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σε 149, εκ των οποίων οι 63 περιμένουν για τέταρτο 24ωρο να βρεθούν άδεια κρεβάτια ΜΕΘ για να μεταφερθούν. Πλέον αυτοί οι αριθμοί δεν προξενούν καμία αίσθηση.

«Ο αγώνας δρόμου για να βρεθεί ένα κρεβάτι ΜΕΘ είναι η καθημερινότητά μας. Κάθε ώρα που περνάει μακριά από τη ΜΕΘ σε έναν ασθενή βαριά πάσχοντα που χρειάζεται υποστήριξη των ζωτικών του λειτουργιών (αναπνοής, κυκλοφορίας κ.λπ.) επιβαρύνει την πρόγνωσή του και μειώνει δραματικά τις πιθανότητες επιβίωσης. Την ίδια στιγμή που συμβαίνει αυτό, παραμένουν ερμητικά κλειστά στον κορωνοϊό τα μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια. Δεν μπορούμε να το δεχτούμε» δήλωσε σχετικά η Αφροδίτη Ρέτζιου, πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ.

Αναπάντητα ερωτήματα

Μετά την προσπάθεια της Β. Παπαευαγγέλου να «μαζέψει» τις πρόσφατες δηλώσεις της για το «μικρό ποσοστό» (20%) των ασθενών που πεθαίνουν εκτός ΜΕΘ -λες και δεν είχε καταλάβει ότι η συζήτηση δεν γινόταν για ασθενείς που χρειάζονταν διασωλήνωση και δεν είχαν αυτή τη βοήθεια, αλλά για ασθενείς που διασωληνώθηκαν και παραμένουν εκτός ΜΕΘ, επειδή δεν υπάρχει ελεύθερο κρεβάτι-, η κυβέρνηση καλείται πλέον να απαντήσει δύο κρίσιμα ερωτήματα:

– Πόσοι Covid ασθενείς κατέληξαν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ το δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου, στην προηγούμενη έξαρση της πανδημίας;

– Πόσοι Covid ασθενείς έχουν καταλήξει διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ μέχρι στιγμής, ειδικά στο Λεκανοπέδιο, κατά τη διάρκεια του συνεχιζόμενου τρίτου κύματος της πανδημίας;

Δεν μπορεί να αντεπεξέλθει το «Θριάσιο»

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση συνεχίζει τα «μπαλώματα» στα δημόσια νοσοκομεία, μετατρέποντας σε (51) νέες ΜΕΘ καρδιολογικές μονάδες, μονάδες αρνητικής πίεσης και χειρουργικές αίθουσες των νοσοκομείων της Αττικής, ενώ ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε, χωρίς καν να έχει προειδοποιήσει τους εργαζόμενους, τη μετατροπή σε Covid του μοναδικού νοσοκομείου στη Δυτική Αττική, μια περιοχή 450.000 κατοίκων και εργαζομένων, οι οποίοι θα μείνουν χωρίς υπηρεσίες Υγείας και νοσηλείας.

Σήμερα στο «Θριάσιο» έχουν αναπτυχθεί 97 κλίνες απλών Covid και 16 ως «ρεζέρβα», καθώς και 17 κλίνες ΜΕΘ Covid, με αποτέλεσμα να έχουν ήδη ανασταλεί ή περιοριστεί στο ελάχιστο οι υπόλοιπες λειτουργίες του νοσοκομείου (χειρουργεία, νοσηλεία άλλων περιστατικών), ενώ οι υγειονομικοί προσπαθούν αγωνιωδώς να καλύψουν, έστω και οριακά, τις υπόλοιπες ανάγκες.

Είναι αμφίβολο αν το «Θριάσιο» μπορεί να σηκώσει τη μετατροπή του αποκλειστικά σε νοσοκομείο Covid τόσο από πλευράς υλικοτεχνικής υποδομής όσο και λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι αναπτύχθηκαν 9 κλίνες ΜΕΘ και 64 απλές κλίνες Covid χωρίς να έρθει ούτε ένα άτομο (!),οι άλλες κλινικές είναι κάτω από τα όρια του απαιτούμενου προσωπικού, ενώ ανησυχία προκαλούν τα σοβαρά προβλήματα που προέκυψαν πρόσφατα στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, τα σοβαρά προβλήματα στο δίκτυο οξυγόνου και ο γερασμένος εξοπλισμός των ΜΕΘ.

Την ίδια ώρα που το ΕΣΥ ασφυκτιά, η κυβέρνηση επιμένει να αφήνει τον ιδιωτικό τομέα Covid free και συνεχίζει τα «δωράκια»: ακατάσχετη και αφορολόγητη θα είναι η αποζημίωση των ιδιωτικών κλινικών που δεσμεύτηκαν από το Δημόσιο για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών δημόσιας Υγείας, όπως προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε το βράδυ της Τετάρτης.

*Ρεπορτάζ του Τάσου Γιαννόπουλου στην έντυπη ΑΥΓΗ

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com