200 χρόνια από την επανάσταση μέσα από τα έργα του Α. Τάσσου

0

Επετειακό βίντεο της Δημοτικής Πινακοθήκης – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα για τα 200 χρόνια από την επανάσταση, το οποίο επικεντρώνεται σε έργα του χαράκτη Α. Τάσσου που περιλαμβάνονται στην έκδοση «Στων Ψαρών την ολόμαυρη ράχη»

https://we.tl/t-BiwZWm1z1O

Η σειρά των ασπρόμαυρων ξυλογραφιών σε όρθιο ξύλο που φιλοτέχνησε (1953) ο χαράκτης Α. Τάσσος για την έκδοση του βιβλίου «Στων Ψαρών την ολόμαυρη ράχη», είναι αφιερωμένη στους «άγνωστους ήρωες της ελληνικής λευτεριάς», η έκδοση υπήρξε «καρπός βαθύτατης συγκίνησης». Συγκίνησης προερχόμενης από τις δύο εκθέσεις (που συμπεριλαμβάνονται στην έκδοση) για την καταστροφή των Ψαρών, γραμμένες το 1824 από τον Γάλλο πρόξενο της Σμύρνης P. David προς τον επίσης Γάλλο φιλέλληνα συγγραφέα και διπλωμάτη Chateaubriand.

Οι δύο αυτές εκθέσεις ήταν καρπός της έρευνας του ιστορικού Νίκου Σβορώνου, ο οποίος τις έδωσε μεταφρασμένες στον Τάσσο, ο οποίος εμπνεύστηκε την ενότητα αυτών των ξυλογραφιών που βασίζονται στην ποιότητα και τον πλούτο, την ένταση των γραμμικών τύπων, την εκφραστική δύναμη και την αντιπαράθεση του άσπρου και του μαύρου. Ο Τάσσος «αφηγείται» το επεισόδιο εκείνο της Επανάστασης του 1821 (που μαζί με την πτώση του Μεσολογγίου) συγκλόνισε τον πολιτισμένο κόσμο της Ευρώπης και ενέτεινε το φιλελληνικό κίνημα.

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com