Αλέξης Τσίπρας: Με ευθύνη Μητσοτάκη το σκάνδαλο Cisco και η μεγάλη ληστεία με την Τράπεζα Πειραιώς

0

Έχετε χάσει κάθε ηθική πυξίδα τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και ανέδειξε τα δύο μεγάλα σκάνδαλα που όπως είπε δρομολογούνται με ευθύνη του Μητσοτάκη

Ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση και στον Κυριάκο Μητσοτάκη προσωπικά εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας την Τρίτη από το βήμα της Βουλής. «Είστε μια κυβέρνηση που έχει χάσει τη μπάλα. Όχι μόνο της πανδημίας. Έχετε χάσει κάθε ηθική πυξίδα» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία μιλώντας στη συζήτηση για το νομοσχέδιο για την κύρωση της παραχώρησης του Ελληνικού.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε σε «δύο μεγάλα σκάνδαλα που εν μέσω πανδημίας – και ενδεχομένως επ’ ευκαιρία της πανδημίας – δρομολογούνται με ευθύνη του πρωθυπουργού».

Όπως σημείωσε, το ένα αφορά την υπόθεση Cisco και το άλλο τις εξελίξεις με την Τράπεζα Πειραιώς.

«Ένα χρόνο σύσσωμη η αντιπολίτευση ζητά από την υπουργό Παιδείας να δώσει στη δημοσιότητα τη συμφωνία με την Cisco για την τηλεκπαίδευση. Όταν αναγκάστηκε να περάσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο, προφανώς επειδή κατάλαβε ότι θα την δούμε, την ανάρτησε στα μουλωχτά στο σάιτ του υπουργείου Παιδείας. Και 2 εκατ. ευρώ δόθηκαν με απευθείας ανάθεση και τα δεδομένα 1,5 εκατ. χρηστών – μαθητών και εκπαιδευτικών -έγιναν δώρο στην εταιρεία» τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και συμπλήρωσε:

«Τι σημαίνει αυτό; Ότι η εταιρία έχει τη στιγμή που μιλάμε εικόνα για τις προτιμήσεις, τις συνήθειες, τις επιλογές, σχεδόν των μισών ελληνικών νοικοκυριών. Αφού γνωρίζει για κάθε υπολογιστή που χρησιμοποιεί μαθητής για να κάνει τηλεμάθημα και που προφανώς δεν χειρίζονται μόνο μαθητές αλλά και οι γονείς τους, σε ποια σάιτ μπαίνουν, πότε μπαίνουν, ποιες αγορές κάνουν, ποιες είναι οι προτιμήσεις τους, τι καπνό φουμάρουν. Είναι ένα τεράστιο σκάνδαλο. Τα 2 εκατομμύρια ευρώ της ανάθεσης είναι τίποτα, μπροστά στα δεκάδες εκατομμύρια που μπορεί να βγάλει η εταιρία από αυτά τα δεδομένα».

«Στοχεύοντας με ακρίβεια στις διαφημιστικές της καμπάνιες ή και πουλώντας τα δεδομένα σε διαφημιστικές εταιρίες οι οποίες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στη συμπεριφορά και τις συνήθειες στο διαδίκτυο 1,5 εκατομμυρίων νοικοκυριών. Εδώ πρόκειται για ένα τεράστιο σκάνδαλο. Σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα αν συνέβαινε αυτό, η υπουργός θα ήταν υποχρεωμένη να υποβάλει τη παραίτησή της» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Εντάξει, δε ξέρω για την Ουγγαρία του Όρμπαν, αλλά σε οποιαδήποτε χώρα με φιλελεύθερη παράδοση, δε θα μπορούσε να σταθεί υπουργός που έδωσε όχι μόνο 2 εκατομμύρια με ανάθεση και το έκρυβε, αλλά τα κρίσιμα data που αφορούν τις συνήθειες του πληθυσμού, φόρα παρτίδα σε μια ιδιωτική εταιρεία.

Δεν είναι η Κεραμέως το πρόβλημα, ο Μητσοτάκης είναι. Ήξερε για να μην πω ότι έδωσε εντολή να γίνει αυτό. Δεν μπορεί ένας πρωθυπουργός να μην γνωρίζει όταν διαπράττεται ένα τόσο μεγάλο έγκλημα εις βάρος των προσωπικών δεδομένων των πολιτών της χώρας. Και είναι προφανές ότι όλο αυτό δεν έγινε εν αγνοία του κου Μητσοτάκη. Προφανώς και έγινε εν γνώση του».

Η μεγάλη ληστεία με την Τράπεζα Πειραιώς

Συνεχίζοντας, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη τον «σκηνοθέτη μίας μεγάλης ληστείας εις βάρους του ελληνικού λαού.

«Η Τράπεζα Πειραιώς έχει τη τελευταία δεκαετία λάβει κρατική στήριξη άνω των 16 δισ. ευρώ από το Ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή σχεδόν το 10% του ΑΕΠ.  Καμία άλλη ελληνική τράπεζα δεν έχει στηριχθεί τόσο από τον Έλληνα φορολογούμενο. Η κυβέρνηση σας, η Διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητάς και η Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, όλοι μαζί, μεθοδεύετε σήμερα μια αύξηση κεφαλαίου που επιδιώκει να διαγράψει αυτά τα 16 δισ. ευρώ και να οδηγήσει την τράπεζα στα χέρια αγνώστων επενδυτών, αμφισβητούμενης οικονομικής ευρωστίας και δυναμικής» εξήγησε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Μόλις προ μηνών η Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, αποφάσισε να μη πληρώσει στο ΤΧΣ το τοκομερίδιο των CoCos ύψους 166 εκατ. ευρώ και οδήγησε στη μετατροπή των ομολογιών ύψους 2 δισ. ευρώ σε μετοχές, σε τιμή μάλιστα πολύ υψηλότερη της χρηματιστηριακής. Έτσι, το ΤΧΣ βρέθηκε να είναι ο βασικός μέτοχος της τράπεζας με ποσοστό 61,34%, κάτι που έγινε με πρόκληση ζημίας ύψους τουλάχιστον 1,1 δισ. ευρώ στον ισολογισμό του Ταμείου.

Μεθοδεύετε να χαθούν όλα αυτά και η νέα αυτή θυσία όμως του Έλληνα φορολογουμένου κινδυνεύει να πάει στράφι, καθώς η κυβέρνηση, σε αγαστή συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς δρομολογούν σήμερα μια αύξηση κεφαλαίου που θα εξαϋλώσει τη συμμετοχή του ΤΧΣ στην Πειραιώς».

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «οι όροι της αύξησης ήδη έχουν προκαλέσει την αντίδραση των μετόχων της Πειραιώς, μικρών και μη, καθώς δεν θα τους επιτραπεί να ασκήσουν τα δικαιώματα τους και έτσι θα οδηγηθούν σε καθολική απώλεια της επένδυσης τους.

Για να το κάνω πιο σχηματικό, στις 7 Απριλίου, στη Γενική Συνέλευση της Τράπεζας Πειραιώς, το ΤΧΣ, ο βασικός μέτοχος της τράπεζας καλείται να εγκρίνει το ότι θα χάσει τα χρήματα που ως τώρα έχει βάλει στην Πειραιώς το Δημόσιο.

Αλλά όχι μόνον αυτό.  Ως μέτοχος της πλειοψηφίας, με την απόφαση του, θα καθορίσει και την μοίρα των μετόχων της μειοψηφίας, στερώντας τους το δικαίωμα να συμμετέχουν στην αύξηση κεφαλαίου.  Μιλάμε για πρωτοφανή πράγματα.

Αυτό που σχεδιάζεται ξέρετε πως λέγεται στα λαϊκά καφενεία; Ληστεία. Και στα νομικά στέκια ξέρετε πώς λέγεται; Απιστία. Καραμπινάτη κιόλας».

Για αυτό άλλωστε, συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας, «σπεύσατε να τροποποιήσετε προ ημερών το νόμο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, θεσπίζοντας μεταξύ άλλων κάτι που αποτελεί διεθνές νομικό παράδοξο. Ότι σε περίπτωση που τα μέλη της Διοίκησης του ΤΧΣ, ενός φορέα της Γενικής Κυβέρνησης που έχει ως σκοπό τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, λαμβάνουν αποφάσεις που δεν υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον, δηλαδή απιστούν, δεν θα βρίσκονται αντιμέτωπα με τον εισαγγελέα, αλλά θα διώκονται για  κακουργηματική απιστία μόνον κατ’ έγκληση, δηλαδή μόνον εάν το ίδιο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κινηθεί εναντίον τους».

Και για αυτό βέβαια το πρώτο πράγμα που κάνατε ήταν να τροποποιήσετε τους ποινικούς κώδικες αμέσως μετά την εκλογή σας για να αμνηστεύσετε τραπεζικά στελέχη που διαπράττουν απιστία.  Αυτός ήταν ο νταλκάς σας. Και για να ξεκαρφωθείτε, βάλατε και κάνα δυο διατάξεις ακόμη για ξεκάρφωμα. Αλλά αυτός ήταν ο νταλκάς σας.

Εδώ λοιπόν έχουμε ένα προμελετημένο, προσχεδιασμένο έγκλημα εναντίον του Δημοσίου και εναντίον εκατοντάδες χιλιάδων μικρομετόχων. Και όσες αμνηστεύσεις και να ψηφίσετε για τα τραπεζικά στελέχη, ούτε οι ποινικές ούτε πολύ περισσότερο οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης διαγράφονται.

Και ελπίζω να υπάρχουν ακόμα δικαστές στην Αθήνα. Και για το μείζον αυτό ζήτημα και την πρωτοφανή και σκανδαλώδη διάταξή σας, να αναλάβει την ευθύνη και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου. Εδώ παραβιάζεται το Σύνταγμα.

Να το έχετε υπόψιν σας, εσείς που στήνετε ειδικά δικαστήρια για να κάνετε πολιτικές διώξεις κατά των πολιτικών σας αντιπάλων. Να το έχετε υπόψιν σας, τώρα που παίρνετε αυτές τις εγκληματικές αποφάσεις. Και να είστε σίγουροι ότι θα λογοδοτήσετε στην ελληνική κοινωνία για το σκάνδαλο αυτό.  Και ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αυτός που θα φροντίσει όλες οι ευθύνες σας, πολιτικές και ποινικές, να έρθουν στο φως».

«Με τους ιδιώτες γιατρούς κάνετε τους νταήδες αλλά με τους κλινικάρχες την πάπια»

Αναφερόμενος στις δραματικές εξελίξεις στον χώρο της πανδημίας, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «μέρα με τη μέρα ο απολογισμός στα δημόσια νοσοκομεία είναι ένας απολογισμός που προϊδεάζει με πολεμικά ανακοινωθέντα».

«Μην απαντήσετε στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά απαντήστε στις οικογένειες αυτών των ανθρώπων. Γιατί ένα χρόνο δεν ενισχύσατε το ΕΣΥ; Γιατί δεν ενισχύσατε τα δρομολόγια στα μέσα μαζικής μεταφοράς; Η Ελλάδα είναι η χώρα με το πιο μακροχρόνιο και αναποτελεσματικό lockdown» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

«Ένα χρόνο τώρα δεν έχετε κάνει ούτε μια μόνιμη πρόσληψη γιατρού. Και έρχεστε στο “και πέντε” και ενώ τα νοσοκομεία έχουν καταρρεύσει να τρέχετε να επιστρατεύσετε 200 γιατρούς. 200 γιατρούς δε μπορούσατε να έχετε προσλάβει έναν χρόνο;» διερωτήθηκε με νόημα ο Αλέξης Τσίπρας.

«Κάνετε τους νταήδες με τους ιδιώτες γιατρούς αλλά με τους κλινικάρχους όλα μέλι γάλα. Περίεργη ασυλία για τις ιδιωτικές κλινικές. Και δεν γίνεται να κάνετε το λιοντάρι στο γιατρό. Αλλά την πάπια, στον κλινικάρχη» υπογράμμισε.

«Αν οι υποσχέσεις σας για το Ελληνικό ήταν τούβλα θα το είχατε χτίσει όλο»

Σχετικά με το Ελληνικό, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι η κυβέρνηση έκανε αντιπολιτευτική σημαία «ένα έργο που δήθεν πολεμούσαμε, την ώρα που εμείς το τρέχαμε με έγνοια το δημόσιο συμφέρον.

Υποσχεθήκατε προεκλογικά ότι εντός των δύο πρώτων μηνών από την ανάληψη της διακυβέρνησης θα έχουν ξεκινήσει τα έργα».

«Και επί 20 μήνες, το μόνο που είδαμε να θυμίζει έργο είναι οι αλήστου μνήμης μπουλντόζες που ευλόγησε ο κ. Μητσοτάκης, όταν στήθηκε κάτω από μια μάνικά με νερό για να διαφημίσει μια κατεδάφιση κτιρίου. Ντρέπεται και η ντροπή με αυτό που κάνατε με το Ελληνικό. Αν τα λόγια σας ήταν τούβλα, θα είχατε χτίσει το Ελληνικό μόνος σας με τόσα τούβλα που έχετε πετάξει» σημείωσε με νόημα ο Αλέξης Τσίπρας.

«Δεν μπορείτε άλλο»

«Μόνο επικοινωνία είστε και δωράκια εις βάρος του Δημοσίου συμφέροντος σε ιδιώτες. Αλλά η επικοινωνία έχει ένα όριο. Την πραγματικότητα. Την ίδια τη ζωή. Από την οικονομία, την πανδημία μέχρι την παιδεία και τις επενδύσεις, είστε παντελώς ανίκανοι να υλοποιήσετε μια συνεκτική στρατηγική προς το συμφέρον των πολιτών της χώρας. Και αυτό έχει πια γίνει ολοφάνερο στον ελληνικό λαό» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

«Δε μπορείτε πια. Και όσο πιο γρήγορα το συνειδητοποιήσετε τόσο περισσότερα θα μπορέσει να διασώσει η επόμενη κυβέρνηση του τόπου.

Μια προοδευτική κυβέρνηση που θα έρθει να επαναφέρει τη χώρα σε τροχιά κανονικότητας, ανάπτυξης και δικαιοσύνης» κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

ΠΗΓΗ: avgi.gr

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com