Lockdown: Ενδοκυβερνητικές αναταράξεις από τον πάγο στο λιανεμπόριο

0

Ψυχρολουσία και αντιδράσεις στο υπουργείο Ανάπτυξης προκαλεί το φρένο στον σχεδιασμό για επανεκκίνηση του λιανεμπορίου στις 29 Μαρτίου

Παγώνει ο γαλάζιος σχεδιασμός για άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 29 Μαρτίου λόγω των συνθηκών Μπέργκαμο – Θεσσαλονίκης στα νοσοκομεία της χώρας, με αποτέλεσμα να εντείνεται η απόγνωση των επαγγελματιών. Οι ένοικοι του Μεγάρου Μαξίμου αποφεύγουν να εγγυηθούν το άνοιγμα της καταστημάτων ακόμα και μία εβδομάδα αργότερα, την 5η Απριλίου, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από τη μεριά του υπουργείου Ανάπτυξης, που μετέφερε προς την αγορά τη δέσμευση περί επανεκκίνησης στις 22 ή 29 του μηνός! Ο Άδωνις Γεωργιάδης, μάλιστα, το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου είχε προχωρήσει και σε σχετικά tweet καλλιεργώντας κλίμα αισιοδοξίας στην πραγματική οικονομία.

Σταμπουλίδης: Μηδενική η παραβατικότητα στο λιανεμπόριο

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο γενικός γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης -που πολλάκις έχει εκφράσει από τα τηλεοπτικά παράθυρα τη σπουδή του υπουργείου για την επανεκκίνηση οικονομικών κλάδων- εξέταζε το ενδεχόμενο της παραίτησής του!

Χθες φρόντισε με διακριτικό τρόπο να διαφανεί η διαφωνία του λέγοντας ότι «πρέπει να δοθούν κάποιοι διέξοδοι κοινωνικοποίησης. Ασφαλές το πρώτο βήμα του ανοίγματος. Οι επιχειρήσεις μπορούν να διασφαλίσουν τον κατάλληλο πληθυσμό μέσα στα καταστήματά τους». Συμπλήρωσε μάλιστα με νόημα ότι «η παραβατικότητα είναι σχεδόν μηδενική σε αυτούς τους χώρους» προτάσσοντας «να δούμε ότι μπορούμε να συνεργαστούμε σαν κοινωνία ώστε να μην επιβαρύνουμε το σχέδιο υγείας».

Το κυβερνητικό «φρένο» στο άνοιγμα του λιανεμπορίου επιβεβαίωσε η Αριστοτελία Πελώνη, επικαλούμενη «τη δύσκολη περίοδο» και τη «μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ», ενώ προχθές ο Γιώργος Γεραπετρίτης επεσήμανε ότι «ακόμη είναι αρκετά νωρίς να μιλήσουμε γι’ αυτό»…

Την εκτίμηση ότι «είναι δύσκολο να ανοίξει το λιανεμπόριο την επόμενη Δευτέρα 29 Μαρτίου με 2.000 κρούσματα» εξέφρασε ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Πρόσθεσε μάλιστα ότι, «εάν τελικά αποφασιστεί άνοιγμα, για λόγους προφανείς θα πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να μην επηρεαστεί πολύ η κινητικότητα», στον αντίποδα της κυβερνητικής στόχευσης για επανεκκίνηση των καταστημάτων με φυσική παρουσία του καταναλωτή (χωρίς click away ή click in shop).

Τέλος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος σημείωσε ότι, «μαζί με το λιανεμπόριο, βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι και η επιστροφή των μαθητών της Γ’ Λυκείου», σημειώνοντας ωστόσο ότι «δεν είναι ακόμη γνωστό αν οι δύο αυτές δραστηριότητες θα ανοίξουν ταυτόχρονα».

*Ρεπορτάζ του Κώστα Σαββόπουλου στην έντυπη ΑΥΓΗ

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com