Κωστής Χατζηδάκης: Δίνει τον ΕΦΚΑ σε ιδιώτες

0

Ο Κ. Χατζηδάκης δρομολογεί την έκδοση των συντάξεων από εταιρεία στον χώρο του software – hardware

Το σχέδιο Χατζηδάκη για πλήρη εκχώρηση των λειτουργιών του ΕΦΚΑ σε ιδιώτες βρίσκεται ήδη στη δεύτερη φάση. Μετά την τοποθέτηση project manager ως επικεφαλής της Ομάδας Έργου του ΕΦΚΑ (ανέλαβε ο προσωπικός του συνεργάτης από την εποχή της ιδιωτικοποίησης της Ολυμπιακής Αεροπορίας Μιχάλης Κεφαλογιάννης), τώρα ο υπουργός πηγαίνει ένα βήμα παρακάτω.

Οι δηλώσεις του στην Καθημερινή της Κυριακής για εμπλοκή των ιδιωτών (λογιστών, δικηγόρων κ.λπ.) στη διαδικασία έκδοσης των συντάξεων, με πρόσχημα την πρωτοφανή συσσώρευση τεράστιου αριθμού εκκρεμών συντάξεων (450.000) που «κατάφερε» η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου υπό τον Γ. Βρούτση, επιβεβαιώνει τον σχεδιασμό της πλήρους ιδιωτικοποίησης της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης.

Πρόκειται ουσιαστικά για διαδικασία η οποία έχει ήδη ανατεθεί σε γνωστή εταιρεία στον χώρο του software – hardware, η οποία, πέρα από την ψηφιοποίηση του αρχείου του ΕΦΚΑ (έργο συνολικού προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ), ήδη ανασχεδιάζει τις διαδικασίες απονομής συντάξεων και προφανώς είναι αυτή που θα πιστοποιήσει τους δικηγόρους και τους λογιστές προκειμένου να εμπλακούν στη διαδικασία έκδοσης των συντάξεων!

Λογιστές και δικηγόροι

«Φυσικά, δεν θα λύσουμε όλα τα ζητήματα, αλλά θα επικεντρωθούμε σε μερικά ‘χοντρά’. Ένα από αυτά θα είναι και η απλούστευση ορισμένων διαδικασιών για τις διαδοχικές συντάξεις, που παραμένουν ένα μεγάλο ‘αγκάθι’. Η πιο μεγάλη τομή, όμως, θα είναι η συμμετοχή πιστοποιημένων επαγγελματιών, δικηγόρων ή λογιστών στη διαδικασία έκδοσης της σύνταξης, είτε προσωρινής είτε οριστικής» σημείωσε στη συνέντευξή του στην Καθημερινή ο Κ. Χατζηδάκης, προσθέτοντας: «Πιστοποιημένοι δικηγόροι και λογιστές θα μπορούν να διαπιστώνουν τον χρόνο ασφάλισης και να εκδίδουν σχετική βεβαίωση, την ύπαρξη ή μη οφειλόμενων εισφορών του ασφαλισμένου, αλλά και να εκδίδουν απόφαση προσωρινής κύριας σύνταξης ή και οριστικής σύνταξης, κύριας και επικουρικής. Εφόσον είναι πιστοποιημένοι, θα μπορούν να ασχοληθούν τόσο με τις εκκρεμείς αιτήσεις όσο και με τις νέες που θα υποβάλλονται εφεξής… Οι συνταξιούχοι δεν ενδιαφέρονται εάν η σύνταξή τους θα εκδοθεί από δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα, ενδιαφέρονται να εκδοθεί γρήγορα». Παράλληλα υπογράμμισε ότι η επιτάχυνση των διαδικασιών αποτελεί για τον ίδιο «ένα μεγάλο στοίχημα”.

Εμπόδια

Η εμπλοκή των ιδιωτών (λογιστών, δικηγόρων κ.λπ.) στη διαδικασία έκδοσης των συντάξεων, πέρα από τα σοβαρότατα συνταγματικά εμπόδια που θα συναντήσει, καθώς το αρ. 22 του συντάγματος αναφέρει ρητά ότι «το κράτος μεριμνά για την κοινωνική ασφάλιση των εργαζομένων, όπως νόμος ορίζει», και τα οποία είναι σχεδόν αδύνατο να παρακαμφθούν, προκαλεί ήδη έντονες αντιδράσεις και στην Ομάδα Έργου που ο ίδιος ο Κ. Χατζηδάκης έχει συστήσει στον ΕΦΚΑ, με την συντριπτική πλειονότητα των μελών της να κάνει λόγο για πρωτοφανή αλλά και ανέφικτη διαδικασία.

Συντάξεις από εταιρεία

Τα μέλη της Ομάδας φαίνεται να αγνοούν όσα δρομολογούνται στο παρασκήνιο και κυρίως το βάθος και την έκταση της ανάθεσης των λειτουργιών του ΕΦΚΑ σε μεγάλη ελληνική εταιρεία στον χώρο του software – hardware, η οποία ανασχεδιάζει τις διαδικασίες απονομής συντάξεων, όπως είχε αποκαλύψει η ΑΥΓΗ της Κυριακής με δημοσίευμα στις 31.1.2021.

Στην εν λόγω εταιρεία έχει ανατεθεί η ψηφιοποίηση του αρχείου και, σύμφωνα με στελέχη των ασφαλιστικών ταμείων που συμμετέχουν στο εγχείρημα, «ανασύρονται 10,7 εκατομμύρια φάκελοι ασφαλισμένων σε ταμεία που απορρόφησε ο ΕΦΚΑ για να μετατραπούν σε ψηφιακά αρχεία και να επιταχυνθεί η απονομή συντάξεων».

Το έργο έχει κύριο αντικείμενο τον ανασχεδιασμό των διαδικασιών απονομής σύνταξης του e-ΕΦΚΑ, την ανάπτυξη εφαρμογών για την αυτοματοποίηση των διαδικασιών αυτών και την ψηφιοποίηση στοιχείων ασφαλιστικής ιστορίας ασφαλισμένων διαφόρων πρώην φορέων.

Το υλικό που ψηφιοποιείται στο πλαίσιο του συγκεκριμένου έργου προέρχεται, στο μεγαλύτερο ποσοστό του, από το πρώην ΙΚΑ και αφορά κατά προτεραιότητα ασφαλισμένους οι οποίοι εκτιμάται πως επίκειται να υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης. Η ψηφιοποίηση γίνεται σε κτήριο ιδιοκτησίας του e-ΕΦΚΑ, το οποίο έχει διαμορφωθεί κατάλληλα για την εκτέλεση ψηφιοποιήσεων μεγάλης κλίμακας με την απασχόληση περίπου εκατό καταχωρητών – ψηφιοποιητών.

*Ρεπορτάζ του Ανδρέα Πετρόπουλου στην έντυπη ΑΥΓΗ – Ακολουθούν οι απόψεις της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου και του Διονύση Τεμπονέρα

Ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του Δημοσίου

Η Ν.Δ. αναγνωρίσει τις ευθύνες της για τη συνεχιζόμενη αύξηση των εκκρεμών συντάξεων

Ο κ. Χατζηδάκης αρνείται να αναγνωρίσει τις ευθύνες της κυβέρνησης της Ν.Δ. για τη συνεχιζόμενη αύξηση των εκκρεμών συντάξεων, οι οποίες, σύμφωνα με τις παραδοχές των στελεχών του ΕΦΚΑ, έχουν πλέον φτάσει τις 450.000.

Αντί να αντιμετωπίσει την ουσία του προβλήματος, ενισχύοντας το προσωπικό του ΕΦΚΑ με τις αναγκαίες μόνιμες προσλήψεις και την ψηφιακή αναβάθμισή του, και αφού απαξίωσε τον ΕΦΚΑ χαρακτηρίζοντάς τον «σαράβαλο» και τους εργαζομένους «γραφειοκράτες», ανακοίνωσε την εμπλοκή ιδιωτών, δικηγόρων και λογιστών στην απονομή των συντάξεων.

Είναι προφανές ότι, μετά τον ιδιώτη μάνατζερ, επιδιώκει την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του Δημοσίου. Η επιστράτευση ιδιωτών, πέραν του ότι είναι απαράδεκτη, θα αποδειχθεί ατελέσφορη, ενώ θέτει και σοβαρά νομικά θέματα, καθώς μόνο δημόσιοι υπάλληλοι έχουν το δικαίωμα υπογραφής και χειρισμού προσωπικών δεδομένων των ασφαλισμένων.

Όσον αφορά στο «εργασιακό νομοσχέδιο», θα δώσει το τελειωτικό χτύπημα στις εργασιακές σχέσεις με τη διάλυση του ωραρίου εργασίας, τη θεσμοθέτηση της απλήρωτης υπερωριακής εργασίας, τη μείωση των αποδοχών των εργαζομένων και την κατάφωρη επίθεση στις συνδικαλιστικές ελευθερίες.

Είναι ειρωνικό μάλιστα ότι η κατάργηση του οκταώρου εντάσσεται σε νομοσχέδιο που επιδιώκει την ισορροπία οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής. Ταυτόχρονα, εξαγγέλλει απροκάλυπτα την υπογραφή ατομικών συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων με τους εργοδότες για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, ακυρώνοντας κάθε έννοια συλλογικής διαπραγμάτευσης και συλλογικής σύμβασης.

Όσον αφορά τον ισχυρισμό ότι οι εργαζόμενοι θα υπογράφουν ατομικές συμβάσεις εάν το επιθυμούν, είναι προφανές ότι σε περίοδο κρίσης και ανεργίας οι εργαζόμενοι θα υποστούν εκβιαστικές πιέσεις προκειμένου να υπογράψουν, χωρίς την προστασία των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, που υφίστανται επιπλέον χτύπημα με τη μεταφορά των συλλογικών διαφορών από το ΣΕΠΕ στον ΟΜΕΔ!

Την εικόνα της σχεδιαζόμενης επίθεσης στους εργαζομένους και στα δικαιώματά τους συμπληρώνει, σύμφωνα με τη δήλωση του υπουργού Εργασίας, η αλλαγή στον συνδικαλιστικό νόμο, δηλαδή η αποδυνάμωση των συνδικαλιστικών ελευθεριών.

Στόχος της κυβέρνησης της Ν.Δ., στο πνεύμα του σχεδίου Πισσαρίδη, είναι η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και η γενίκευση της ελαστικής και φθηνής εργασίας. Γι’ αυτό η σχεδιαζόμενη επίθεση στους εργαζομένους είναι συνδυασμένη και πολυμέτωπη, αφενός στο ωράριο, στις αμοιβές και στα δικαιώματά τους, αφετέρου στην υπονόμευση της συνδικαλιστικής τους έκφρασης, των συλλογικών συμβάσεων και του ΣΕΠΕ.

* Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου είναι τομεάρχης Εργασίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., βουλευτής Β1′ Βόρειου Τομέα Αθηνών

Αρχή του τέλους της κοινωνικής ασφάλισης

Με την ιδιωτικοποίηση των λειτουργιών του e-ΕΦΚΑ ξεκινά μια διαδικασία «ξεπουλήματος» τόσο της κύριας όσο και της επικουρικής ασφάλισης και των εφάπαξ παροχών, δημιουργώντας κενό χώρο σε μεγάλα σχήματα που παραμονεύουν

Οι τρεις λειτουργίες του ΕΦΚΑ (πιστοποιημένοι δικηγόροι και λογιστές θα μπορούν να διαπιστώνουν α) τον χρόνο ασφάλισης και να εκδίδουν σχετική βεβαίωση, β) την ύπαρξη ή μη οφειλόμενων εισφορών του ασφαλισμένου και γ) να εκδίδουν απόφαση προσωρινής κύριας σύνταξης ή και οριστικής σύνταξης, κύριας και επικουρικής) συνιστούν το 80% του παραγόμενου έργου του e-ΕΦΚΑ.

Αν οι διαδικασίες αυτές ανατεθούν σε ιδιώτες, ο e-ΕΦΚΑ θα είναι απλώς ένα «αδειανό πουκάμισο». Ένας εποπτικός φορέας διαχείρισης, που θα ασχολείται με τον συντονισμό των ιδιωτών (και τις αμοιβές τους) και όχι με την κρίσιμη, δημόσια, λειτουργία του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

Η ρύθμιση είναι εξόχως αντισυνταγματική, αφού, σύμφωνα με το αρ. 22 του συντάγματος, «το κράτος μεριμνά για την κοινωνική ασφάλιση των εργαζομένων, όπως νόμος ορίζει».

Η ανάθεση του συνόλου σχεδόν του κοινωνικοασφαλιστικού έργου σε ιδιώτες θίγει τον στενό πυρήνα του συνταγματικού δικαιώματος, για το οποίο ο συντακτικός νομοθέτης προέκρινε την κρατική μέριμνα κατά τρόπο αποκλειστικό. Το επιχείρημα ότι ήδη ιδιωτικές εταιρείες έχουν «συμβασιοποιημένα» έργα με τον e-ΕΦΚΑ είναι έωλο, αφού είναι άλλο πράγμα ο φορέας να αγοράζει υπηρεσίες (λογισμικό, υλικοτεχνικές υποδομές κ.λπ.) και άλλο να ανατίθεται π.χ. σε μια δικηγορική εταιρεία το σύνολο της κοινωνικοασφαλιστικής λειτουργίας.

Η ιδιωτικοποίηση των λειτουργιών του e-ΕΦΚΑ είναι η απαρχή της ιδιωτικοποίησης της ίδιας της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης. Ενώ η κυβέρνηση μιλούσε για ιδιωτικοποίηση της επικουρικής  μόνο ασφάλισης, ξεκινά μια διαδικασία «ξεπουλήματος» τόσος της κύριας όσο και της επικουρικής ασφάλισης και των εφάπαξ παροχών, δημιουργώντας κενό χώρο σε μεγάλα σχήματα που παραμονεύουν. Όσο πιο αδύναμη είναι η κοινωνική ασφάλιση, τόσο πιο πολύς χώρος μένει για την ιδιωτική. Η απαξίωση των δημοσίων δομών με τη μορφή του outsourcing είναι γνωστό ότι αποτελεί το πρώτο στάδιο για την πλήρη ιδιωτικοποίηση (βλ. Ολυμπιακή).

Το επιχείρημα ότι ο υποψήφιος συνταξιούχος δεν ενδιαφέρεται αν είναι ιδιώτης ή το Δημόσιο εκείνος που θα εκδώσει τις συντάξεις φανερώνει την πιο στρεβλή νεοφιλελεύθερη αντίληψη για το ίδιο το κράτος. Κατά την ίδια λογική, δεν υφίσταται και η ίδια η δημόσια εγγυητική λειτουργία στο σύνολο των σχέσεων μεταξύ κράτους και πολιτών. Έτσι, δεν μας ενδιαφέρει να υπάρχει δημόσιο σώμα δικαστών, αφού και οι δικηγόροι θα μπορούσαν να εκδίδουν αποφάσεις στα δικαστήρια.

* Ο Διονύσης Τεμπονέρας είναι δικηγόρος – εργατολόγος

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Posting....

Powered by themekiller.com