«Ο σεισμός μέσα στην πανδημία, όπως τον ζήσαμε εμείς!»

0

Ανοιχτό κάλεσμα από το Μουσείο Σιτηρών και τα Γ.Α.Κ. Λάρισας

Το Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων σε συνεργασία με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους Λάρισας, συλλέγει γραπτές και προφορικές μαρτυρίες σχετικά με την εμπειρία των σεισμών στη Λάρισα.

Οι σεισμοί που έπληξαν την πόλη μας τον Μάρτιο του 2021, εν μέσω της πανδημίας, αποτελούν ένα ιστορικό γεγονός και έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα των φυσικών καταστροφών-σεισμών που έχουν πλήξει τη Λάρισα εδώ και αιώνες. Ο Μύλος του Παππά είναι ένα από τα εμβληματικά κτίρια – μάρτυρας σεισμών και ιστορικών γεγονότων εδώ και δεκαετίες.

Το Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους απευθύνουν “ανοιχτό κάλεσμα” σε όσους και όσες επιθυμούν να μοιραστούν την προσωπική τους ιστορία από την εμπειρία των πρόσφατων σεισμών. Παράλληλα θα θεωρηθούν πολύτιμες οι μαρτυρίες (γραπτές και προφορικές), των ανθρώπων που βίωσαν τους σεισμούς του 1941, αλλά και τους σεισμούς των δεκαετιών 1950 και 1960 στην πόλη μας.

Ο σκοπός του εγχειρήματος είναι η δημιουργία ενός ευρύτερου αρχείου μαρτυριών για τους ιστορικούς του μέλλοντος, το οποίο θα διατηρηθεί στα Γ.Α.Κ. Λάρισας. Παράλληλα, το εγχείρημα αποσκοπεί στον αναστοχασμό και την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας, αλλά και την ανάδειξη της πολυφωνικότητας των μαρτυριών.

Με την ολοκλήρωση του ερευνητικού προγράμματος, το οποίο θα πλαισιωθεί από φωτογραφικό και άλλο αρχειακό υλικό από παλαιότερους σεισμούς, το Μουσείο και τα Γ.Α.Κ. Λάρισας προγραμματίζουν τη διοργάνωση σχετικής περιοδικής έκθεσης.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποστείλουν γραπτές, ηχογραφημένες ή βιντεοσκοπημένες, τις ιστορίες του σεισμού, αλλά και οτιδήποτε επιθυμούν να συναποτελέσει τμήμα του αρχείου, στη διεύθυνση: mouseiomylou@larissa.gov.gr ή στη σελίδα του Μουσείου στο Facebook: Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων.

Πληροφορίες στο τηλ. 2410 530083, Τρίτη-Παρασκευή 10:00-13:00.

Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων, Μύλος του Παππά, Γεωργιάδου 53, Λάρισα.

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com