Νέος συνδικαλιστικός νόμος: στο στόχαστρο οι απεργίες, ποδηγέτηση των δικαιωμάτων

0

Ισοπεδωτικές προβλέψεις για τα συνδικαλιστικά δικαιώματα σε νέο νόμο που προετοιμάζει το Υπουργείο Εργασίας

Τους αγώνες των εργαζομένων βάζουν στο στόχαστρο νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες που πρoετοιμάζει το Υπουργείο Εργασίας. Σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σύντομα η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να θέσει ένα ασφυκτικό πλαίσιο στην άσκηση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων ενώ με μεγάλη επιμέλεια θα επιχειρήσει να δυσκολέψει τις προϋποθέσεις για λήψη απόφασης για απεργία εκ μέρους των συνδικάτων.

Συγκεκριμένα θα προβλέπεται η υποχρέωση των συνδικάτων και σωματείων να παρέχουν στα μέλη της Γενικής Συνέλευσης τη δυνατότητα συμμετοχής και ψήφου εξ αποστάσεως, ηλεκτρονικώς, ιδίως για τη λήψη απόφασης απεργίας, σημείο θολό το οποίο προφανώς θα αποδυναμώσει τις πραγματικές πολιτικές διαδικασίες και θα μετατρέψει τον συνδικαλισμό σε μια ψηφιακή μάχη μηχανισμών.

Επιπλέον θεσμοθετείται τουλάχιστον 40% προσωπικό ασφαλείας, που πρέπει να εξακολουθεί να εργάζεται σε περίπτωση απεργίας στις επιχειρήσεις που η λειτουργία τους είναι κρίσιμη για το κοινωνικό σύνολο, στο Δημόσιο, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, πρόβλεψη που αποδυναμώνει την απεργία ως μέσο αγώνα των εργαζομένων. Επιπλέον στο υπό σύνταξη νομοσχέδιο υπάρχουν διατάξεις σχετικές με την απαγόρευση κατάληψης χώρων και εισόδων ενώ εισάγονται και γενικές απαγορεύσεις για άσκηση ψυχολογικής ή σωματικής βίας λες και για τα συγκεκριμένα αδικήματα δεν επαρκεί το σημερινό νομικό πλαίσιο που αφορά ολόκληρη τη κοινωνία. Στη πραγματικότητα πρόκειται για γενικόλογες διαπιστώσεις με στόχο να καθίστανται ευκολότερα παράνομες οι απεργιακές κινητοποιήσεις.

ΠΗΓΗ: left.gr, με πληροφορίες από το ethnos.gr

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com