Αστυνομική βία: Μια κοινωνία υπόπτων και ένα ασφυκτικό κράτος με πτυσσόμενα κλομπ

0

Θύματα αστυνομικής αυθαιρεσίας μιλούν στην ΑΥΓΗ της Κυριακής για την εμπειρία της συναναστροφής τους με τις νέες αστυνομικές δυνάμεις της Δράσης

Και ξαφνικά από πολίτες γίναμε όλοι ύποπτοι. Το να κυκλοφορείς σε όποια γειτονιά θέλεις είναι προνόμιο μόνο ενστόλων, οι οποίοι επιτηρούν ότι οι πολίτες μόνο θα εργάζονται και θα κινούνται με αυστηρά όρια ωρών και αποστάσεων, ενώ δικαιολογούνται μόνο η εργασία, η αρρώστια και η προμήθεια τροφής.

Είναι δυστοπικό μυθιστόρημα;  Όχι, είναι το αποτυχημένο lockdown του Μαρτίου του 2021 με τα κρούσματα, αντί να μειώνονται, να σημειώνουν νέα ρεκόρ και την κυβέρνηση να επιμένει με μέτρα και περιορισμούς που στην πράξη αποδεικνύεται ότι δεν λειτουργούν. Και η πανδημία μια εξαιρετική ευκαιρία για να εγκαθιδρυθεί ένα αστυνομικό κράτος που θα εξασφαλίζει την σιωπή των πολιτών.

Βεβαίως η αναβαθμισμένη παρουσία της αστυνομίας στους δρόμους ήταν η πρώτη επιλογή αυτής της κυβέρνησης, που από τις πρώτες ημέρες επανασυνέστησε την αλήστου μνήμης ομάδα Δέλτα, την οποία βάφτισε Δράση. Μαζί με αυτήν έβγαλε και την ΟΠΚΕ. Και όλοι αυτοί μαζί και με τη ΔΙΑΣ επιφορτίστηκαν, τον καιρό την πανδημίας, και τους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων κατά του κορωνοϊού.

Ενώ έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων υπήρχαν από την αρχή την πανδημίας, δηλαδή τον Μάρτιο του 2020, τους τελευταίους μήνες φαίνεται πως η αστυνομική παρουσία, και μάλιστα μονάδων και ομάδων που έχουν συσταθεί για την αντιμετώπιση του εγκλήματος και όχι για τυπικούς ελέγχους -έχοντας και τον ανάλογο εξοπλισμό-, είναι περισσότερο ορατή σε γειτονιές.

Η παρουσία αυτή συνοδεύεται όλο και συχνότερα από ελέγχους – εξακριβώσεις με αφορμή την πανδημία, όμως οι αστυνομικοί μπορεί να θυμηθούν να αναζητήσουν δικαιολογητικά στο… τμήμα ή να ξεκινήσουν να γράφουν πρόστιμα και μετά να θυμηθούν να ρωτήσουν για μηνύματα ή, με αφορμή καταγγελίες γειτόνων για την πανδημία, να προχωρούν σε ελέγχους νεαρών, συνήθως παιδιών, και να ζητούν ακόμα και να κατεβάσουν και τα παντελόνια τους!

Δύο τέτοιες μαρτυρίες φέρνει στο φως σήμερα η ΑΥΓΗ της Κυριακής. Τα περιστατικά δε έχουν συμβεί δυο – τρεις εβδομάδες πριν από το περιστατικό της Ν. Σμύρνης, στα τέλη Φεβρουαρίου.

Εξετάζοντάς τις αναπόφευκτα σκεφτόμαστε τις δηλώσεις του βουλευτή της Ν.Δ Κ. Κυρανάκη περί φακέλων ή το διάγγελμα του πρωθυπουργού με τη στοχοποίηση της νεολαίας.

Το τι συμβαίνει όταν άνδρες ομάδων που είναι για πιο “σκληρές περιπτώσεις” αναλαμβάνουν χρέη ελέγχων για την πανδημία το είδαμε την περασμένη Κυριακή στην πλατεία Ν. Σμύρνης.  Όπως είδαμε και την ευκολία να δικαιολογηθεί πάλι η αστυνομική αυθαιρεσία και τα μήκη στα οποία μπορεί κυβέρνηση και αστυνομία να φτάσουν για να μην παραδεχθούν ή να μην τιμωρήσουν την αυθαιρεσία πυροδοτώντας ακόμα μεγαλύτερες αντιδράσεις. Για άλλη μια φορά 11 περαστικοί θα βρεθούν σε μια δικαστική περιπέτεια, ενώ ταυτόχρονα αποκαλύπτεται ότι στις συγκεκριμένες περιπτώσεις τα πρόστιμα ήταν αυθαίρετα και μέσο δικαιολόγησης της αστυνομικής αυθαιρεσίας.

Ταυτόχρονα ο σοβαρός τραυματισμός στο κεφάλι του αστυνομικού της Δράσης, οι λιγότερο σοβαροί τραυματισμοί των υπολοίπων δύο που νοσηλεύονται με κατάγματα στα χέρια, αλλά και όσα ακολούθησαν τον τραυματισμό του, με ομάδες της Δράσης να δέρνουν και να κυνηγούν στενό – στενό όποιον έβρισκαν ως… αντίποινα στον τραυματισμό του συναδέλφου τους, με προτροπές “πάμε να τους γαμήσουμε, πάμε να τους σκοτώσουμε”, όπως καταγράφεται σε βίντεο, είναι η πραγματικότητα της βίας και της έντασης που αφήνει η κυβέρνηση να διαχυθεί στην κοινωνία.

Η προώθηση μιας τέτοιας αστυνομικής κουλτούρας και επιχειρησιακής απάντησης με ομάδες ημι-ανεκπαίδευτες, που στα χρόνια των Μνημονίων έχουν προκαλέσει τραυματισμούς ακόμη και πολιτικών και αστυνομικών, πρέπει να είναι σαφές ότι είναι πολιτικές επιλογές.

Αξιοσημείωτη ήταν και η επικοινωνιακή ετοιμότητα του μηχανισμού του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να στείλει ταυτόχρονα, αν όχι με ελάχιστα λεπτά διαφορά, με την έναρξη των επεισοδίων της Τρίτης, φωτογραφίες από κατασχεμένες μολότοφ και στη συνέχεια η τροφοδότηση με βίντεο και φωτογραφίες και από τα επεισόδια και από τον τραυματία αστυνομικό.

Πίσω, όμως, από τα γεγονότα της Ν. Σμύρνης, από τον αναίτιο ξυλοδαρμό του εικοσιεννιάχρονου φοιτητή και τις 11 αναίτιες συλλήψεις της Κυριακής, μέχρι τον σοβαρό τραυματισμό του αστυνομικού, τις συνθήκες υπό τις οποίες συνέβη και το αστυνομικό ξεσάλωμα στη συνέχεια στους δρόμους της Ν. Σμύρνης, το οποίο αποτυπώθηκε σε δεκάδες βίντεο από τους έντρομους κατοίκους, που έβλεπαν από τα μπαλκόνια τους ενόπλους Ράμπο σε μηχανές να επιχειρούν σαν στρατιωτικά τμήματα ανά δεκάδες, δέρνοντας ακόμη και κόσμο μέσα σε μαγαζιά, υπάρχει ο ελέφαντας στο δωμάτιο.

Ποιος είναι ο ελέφαντας; Η αντίληψη της κυβέρνησης για το τι είναι αστυνομικό έργο και το ότι αυτό επιτελείται με όρους που εν τέλει δεν έχουν καμία σχέση με νόμο και τάξη ή επαγγελματισμό, αλλά κινούνται μάλλον προς τον αυταρχισμό και την αυθαιρεσία. Και αυτό, όπως αποδεικνύεται, είναι επικίνδυνο καταρχάς για τους πολίτες, αλλά και για το πολίτευμα και τους ίδιους τους αστυνομικούς οι οποίοι οφείλουν να το υπηρετούν.

Μεταξουργείο: Εξακρίβωση ωρών για περιστατικό που συνέβη επτά ώρες νωρίτερα

Στο περιστατικό που μας περιγράφει ο T. (τα στοιχεία του είναι στη διάθεση της εφημερίδας) είχαν προηγηθεί νωρίς το απόγευμα συλλήψεις σε έλεγχο σε γνωστό καφενείο της περιοχής. Συνέβη στις 23 Φεβρουαρίου. “Μετά έγινε μια δεύτερη επιδρομή, που πέτυχε κάποιους περαστικούς, όπως ήμουν και εγώ, στην πλατεία του Δημόσιου Σήματος, όπου μαζέψανε περίπου 12 άτομα και μας πήγανε για εξακρίβωση, αυτούς που πέτυχαν τη στιγμή που ήρθαν στην πλατεία.

Εγώ ήμουν με δύο γείτονες και φίλους που σχολάγαμε και φεύγαμε προς τα σπίτια μας και σταμάτησαν για να πάρουν σουβλάκια από τον  Έλβις στη γωνία. Είδαμε τα μηχανάκια. Δεν κάναμε κάτι και δεν φανταστήκαμε ότι θα σταματήσουν. Παραμείναμε στο σημείο όπου βρισκόμασταν και μας περικύκλωσαν.  Ήταν πολλοί, οπότε περικύκλωσαν όλη την πλατεία. Στην πλατεία βρίσκονταν και 4-5 ξένοι, μάλλον φοιτητές Εράσμους, δύο μικρές παρέες 2-3 ατόμων, πάλι άσχετοι της γειτονιάς, που κάθονταν σε διάφορα σημεία της πλατείας και έπιναν την μπύρα τους.

Σε όλους εμάς που πέτυχαν σε αυτό τον κύκλο ζήτησαν ταυτότητες, είπαν ότι είναι για εξακρίβωση. Μετά περιμέναμε επειδή ξέραμε ότι είναι ένα τηλεφώνημα υπόθεση και φεύγεις. Πέρναγε η ώρα. Κυρίως οι ξένοι, που δεν καταλάβαιναν τι γίνεται, ρωτούσαν λίγο έντονα επειδή δεν μπορούσαν να καταλάβουν γιατί τους κρατάνε και τους λέγανε ότι είναι παράνομο. Αυτοί (σ.σ.: οι αστυνομικοί) αγγλικά δεν ήξεραν.

Όλο μας έλεγαν ότι σε πέντε λεπτά τελειώνουμε, ότι είναι τυπικός έλεγχος, δεν μας έλεγαν τίποτα άλλο. Εκεί πέρα περάσαμε μια ώρα, ώσπου κάποια στιγμή, ύστερα από 40 λεπτά, ήρθαν οχήματα της ασφάλειας, ένα φορτηγάκι της αστυνομίας, μετά και ένα βανάκι. Είχαμε ακούσει και στον ασύρματο ότι «ερχόμαστε με μπλοκ Covid», προφανώς για πρόστιμα για την κυκλοφορία.

Η ώρα ήταν 7 το απόγευμα, διευκρινίζει και προσθέτει ότι “δεν μας ζητήθηκε σε όλη αυτή τη διάρκεια από κανέναν άδεια κυκλοφορίας ή αν έχουμε στείλει κάποιο μήνυμα”. “Όλοι φορούσαμε μάσκα, ενώ αντίθετα κάποιοι αστυνομικοί δεν την φορούσαν σωστά. Δεν υπήρχε προφανής λόγος”.

Εκεί πέρα φάγανε άλλη μία με δύο ώρες κάποιοι -όπως έμαθα, διότι εγώ έφυγα περίπου στη μέση. Περιμέναμε να γίνει εξακρίβωση, να έλθει κάποιος κύριος που έχει μπλοκ για Covid. Μόλις ήρθε, μας είπαν ότι θα κόψουν πρόστιμα. Τους είπα εκεί ‘συγγνώμη, τόση ώρα δεν μας έχει ζητηθεί αν έχουμε κάποια άδεια κυκλοφορίας, νομίζω οι περισσότεροι έχουμε’. Είχα και το χαρτί από τη δουλειά μου εκεί και τους το έδειξα. Αυτοί είπαν ότι θα μας φωνάζουν έναν – έναν και θα τους τα δείχνουμε τα δικαιολογητικά.

Έτσι έγινε με αρκετά χρονοβόρα διαδικασία. Γενικά η συμπεριφορά ήταν λίγο απότομη, ένας σχεδόν ούρλιαζε ‘μην φωνάζετε όλοι μαζί’ και τέτοια. Τέλος πάντων μετά ηρέμησαν τα πράγματα και ήταν πιο νορμάλ η συμπεριφορά. Μου ζήτησαν να ανοίξω την τσάντα για να δουν τι έχω μέσα” τονίζει, ενώ περιγράφει ότι οι οχλήσεις για ελέγχους στους εργαζομένους της περιοχής είναι συχνότατες.

Η δικαιολογία των αστυνομικών ήταν ότι έγινε το μεσημέρι μια δράση στο σπίτι της Προέδρου της Δημοκρατίας, ότι γι’ αυτό έγινε όλη αυτή η επιχείρηση. “Δεν είχε κανένα νόημα δύο τετράγωνα πιο κάτω, επτά ώρες μετά δηλαδή, να καθόμαστε να πίνουμε μπύρες ενώ θα είχαμε δηλαδή ρίξει τα τρικάκια το μεσημέρι” σημειώνει ο Τ.

Χαλάνδρι: Ζήτησαν από νεαρό να κατεβάσει το παντελόνι του

Σε μια από τις γειτονιές του Χαλανδρίου αστυνομικοί επικαλούνται καταγγελία ηλικιωμένων γειτόνων που θεωρούν ότι τα παιδιά της Μ. δεν τηρούν τα μέτρα.

Σας έκανε καταγγελία ένας γείτονας και πρέπει να ψάξουμε» είπαν στον 17χρονο γιο της, τον οποίο είχαν βρει στην πιλοτή της πολυκατοικίας και ρωτούσαν για τη μηχανή ενός εκ των αδελφών του λίγες ημέρες πριν, την Κυριακή.

Ο δεκαεπτάχρονος επέστρεφε από τον φούρνο γύρω στις 4 το απόγευμα. Τον ρώτησαν αν ήταν δική του η μηχανή και αυτός απάντησε «όχι, του αδελφού μου, να τον φωνάξω;». Του είπαν όχι, τον έψαξαν, τον φώναζαν ψεύτη, “όχι, το έχεις εσύ και οδηγάς κρυφά και τέτοια κάνετε, το μηχανάκι είναι ζεστό” . Το παιδί είπε “αφήστε να πάρω τους γονείς μου, είναι επάνω, να φωνάξω τον αδελφό μου” και του απάντησαν “δεν θα πάρεις κανέναν, μην ακουμπήσεις το κινητό” διηγείται η Μ.

Μέσα στην ίδια εβδομάδα, ξαναήρθε περιπολικό να ψάξουν τα παιδιά μας στην πιλοτή.  Όταν λέμε να τους ψάξουν, εννοούμε να κατεβάσουν τα παντελόνια να τους ψάξουν. Είναι δυνατόν 20 χρονών να τους κατεβάζουν τα παντελόνια;

Ένα από τα παιδιά της παρέας είπε ότι ‘δεν μπορείτε να μπαίνετε στην πολυκατοικία και να ψάχνετε τα ρούχα μας, τα μηχανάκια μας, τα αυτοκίνητά μας’.  Ήλθαν δύο περιπολικά και ομάδα ΔΙΑΣ για τρία παιδιά, τα δικά μου, και άλλα τρία σε απόσταση δύο μέτρων σε εξωτερικό χώρο στην πιλοτή, ήταν κατά τις 9.30 που πάλι τους κάλεσε ένας γείτονας.

Και να καταλάβω τη φασαρία και τον γείτονα, το να ζητάνε όμως σε ένα τέτοιο περιστατικό να κατεβάσουν τα παντελόνια τους δεν είναι φυσιολογικό. Δεν μπορεί να το κάνει αυτό ένας αστυνομικός. Ο έλεγχος για το ένα παιδί κατέληξε στο τμήμα επειδή βρήκαν πάνω του ένα σουγιαδάκι που είχε, διαφημιστικό, που είχε από το καλοκαίρι, γιατί τότε δέχθηκε επίθεση και τον είχαν ληστέψει”.

Κανένα πρόστιμο για την πανδημία δεν κόπηκε, όπως μας επισημαίνει, την πληροφόρησαν όμως οι αστυνομικοί ότι “έγινε κόκκινη η περιοχή μας και περνάνε συνέχεια, αφού έγιναν καταγγελίες ότι κάθονται παιδιά στη πιλοτή. Και τώρα κάθε τρεις και λίγο περνάει ένα περιπολικό από την πιλοτή. Προχθές περάσανε πάλι με κάτι φακούς. Τι θα γίνει; Θα φοβάμαι να κατέβω κάτω;”.

Περιγράφει επίσης ελέγχους στην περιοχή και άλλων νεαρών, συνομηλίκων των παιδιών της, με την επίκληση των μέτρων της πανδημίας.

*Ρεπορτάζ της Έλλης Ζώτου στην έντυπη ΑΥΓΗ

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com