Αναστολή σύμβασης: Κόφτης για 100.000 εργαζόμενους

0

Μειωμένο κατά 100 εκατ. ευρώ το κόστος των αποζημιώσεων τον Μάρτιο. Φόβοι για μπαράζ απολύσεων και δραματική αύξηση της ανεργίας

Περισσότεροι από 100.000 υπολογίζονται οι εργαζόμενοι οι οποίοι, εν μέσω πανδημίας, θα χάσουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ. Και αυτό καθώς οι «κόφτες» που έχουν βγει από τη φαρέτρα των συναρμόδιων υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών μειώνουν δραστικά τις δαπάνες για τις αποζημιώσεις που θα λάβουν επιχειρήσεις και εργαζόμενοι.

Να σημειώσουμε ότι για τον Μάρτιο το κόστος υπολογίζεται πως θα ανέλθει στα 200 εκατ. ευρώ, δηλαδή θα είναι μικρότερο κατά 50 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Φεβρουάριο και κατά 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2021, με το οικονομικό επιτελείο να τονίζει με έμφαση ότι «θα στηριχθούν μόνον όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη».

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς παραγόντων της αγοράς, στις 50.000 ανέρχονται οι επιχειρήσεις που αποκλείονται εφεξής από τη διαδικασία αναστολών συμβάσεων. Αυτό σημαίνει ότι είναι δεκάδες χιλιάδες οι εργαζόμενοι που εν μέσω πανδημίας θα χάσουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ.

Μπαράζ απολύσεων

Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις θα υποχρεωθούν εν μέσω πρωτοφανούς κρίσης, ειδικά σε κλάδους όπως το λιανεμπόριο, η εστίαση και ο τουρισμός, να καταβάλουν κανονικά τον μισθό των εργαζομένων κατά τον μήνα Μάρτιο. Ωστόσο, πέρα από τις πραγματικές πιέσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις που παραμένουν τέσσερις ή και έξι μήνες κλειστές, γίνεται αντιληπτό ότι, μόλις λήξει η «προστατευτική περίοδος» που ορίζει ο νόμος, θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου, των απολύσεων και της ραγδαίας αύξησης της ανεργίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού που θα λάβουν όσοι βρίσκονται σε αναστολή τον Μάρτιο ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 200 εκατ. ευρώ, ενώ για τις αναστολές του Ιανουαρίου το ποσό που κατέβαλε στους δικαιούχους το κράτος άγγιξε τα 306 εκατομμύρια. Αυτό σημαίνει ότι το κονδύλι μειώθηκε κατά περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ.

Να σημειώσουμε ότι, σύμφωνα με πλέον πρόσφατα στοιχεία του ΕΦΚΑ που παρουσίασε η ΑΥΓΗ της Κυριακής (28.2.2021), από τους 2.277.093 ασφαλισμένους, οι μισοί (1.129.718) έχουν βρεθεί για σημαντικό διάστημα σε αναστολή σύμβασης εργασίας από τον περασμένο Μάρτιο και μετά. Με άλλα λόγια, εκτός αγοράς εργασίας για τέσσερις ή και οκτώ μήνες έχουν βρεθεί οι μισοί εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα.

Κάτω από 500 ευρώ

Ταυτόχρονα, τη δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι εργαζόμενοι, λόγω πανδημίας και κατ’ επέκταση λόγω οικονομικής ύφεσης, αποτυπώνει η ετήσια έκθεση του συστήματος «Εργάνη». Το πλέον χαρακτηριστικό στοιχείο αυτής της δυσμενούς κατάστασης είναι ότι το 20% των εργαζομένων παίρνει μισθό που δεν υπερβαίνει τα 500 ευρώ τον μήνα!

Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι σχεδόν οι μισοί από τους εργαζόμενους εισέπρατταν λιγότερα από 800 ευρώ, το 20% των εργαζομένων ζουν με λιγότερα από 500 ευρώ, ενώ οι ευέλικτες μορφές εργασίας αφορούν περίπου το 1/3 των εργαζομένων, καθώς επτά στους δέκα εργάζονται περισσότερες από 35 ώρες την εβδομάδα. Στον αντίποδα, 40.384 εργαζόμενοι απασχολούνται από μία έως και τέσσερις ώρες εβδομαδιαίως.

Από τα στοιχεία επιβεβαιώνεται ότι η κρίση πλήττει ιδιαιτέρως τους κλάδους του επισιτισμού, του τουρισμού και του λιανικού εμπορίου, ενώ εκτός αγοράς εργασίας βρίσκεται η μεγάλη πλειονότητα της ηλικιακής ομάδας 19 έως 24 ετών, καθώς μόλις 157.000 από αυτούς δείχνουν να εργάζονται.

*Ρεπορτάζ του Ανδρέα Πετρόπουλου στην έντυπη ΑΥΓΗ

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com