ΣΥΡΙΖΑ: Ψηφιακό άλμα, γόνιμος διάλογος, χιλιάδες νέα μέλη

0

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώνονται οι συνδιασκέψεις των ΝΕ στις οποίες έλαβαν μέρος περίπου 15.000 αντιπρόσωποι, με τη συμμετοχή να ξεπερνάει το 85%

Με πολύ μεγάλη συμμετοχή, νέα μέλη και πλούσιο διάλογο πραγματοποιούνται οι συνδιασκέψεις των Νομαρχιακών Επιτροπών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με τα βλέμματα και τη δουλειά οργανώσεων και στελεχών να στρέφονται στην οργάνωση εσωκομματικής μα κυρίως κοινωνικής διαβούλευσης πάνω στο πρόγραμμα του κόμματος.

Μπορεί το ξέσπασμα της πανδημίας να «φρέναρε» τις διαδικασίες πολιτικής και οργανωτικής ανασυγκρότησης που είχε προαναγγελθεί έναν χρόνο πριν, ωστόσο η Κουμουνδούρου προσαρμόστηκε γρήγορα στις νέες συνθήκες βάζοντας ξανά μπροστά τη μηχανή.

Οι αποφάσεις του Πολιτικού Συμβουλίου έδωσαν το έναυσμα στις Οργανώσεις Μελών να βρεθούν ξανά μετά από πολλούς μήνες, να υποδεχθούν νέα μέλη, να συζητήσουν πάνω στην προγραμματική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, να κάνουν απολογισμό της δράσης τους και να αναδείξουν αντιπροσώπους στις νέες Νομαρχιακές Επιτροπές.

Το μεγαλύτερο μέρος της διαδικασίας ολοκληρώνεται σήμερα με το κλείσιμο των εργασιών της Συνδιάσκεψης της Α’ Αθήνας. Την περασμένη εβδομάδα, μετά τη συνεδρίαση της Συνδιάσκεψης, εκλέχθηκε ως νέος συντονιστής της Ν.Ε. Α’ Θεσσαλονίκης ο δικηγόρος και μέχρι πρότινος υπεύθυνος Οργανωτικού Κώστας Αμπατζάς.

Ψηφιακό άλμα

Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν 800 Οργανώσεις Μελών συνεδρίασαν ψηφιακά με τη συμμετοχή να ξεπερνάει κατά πολύ αυτή του συνεδρίου του 2016. Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία πραγματοποίησε ένα «ψηφιακό άλμα», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στην ΑΥΓΗ ο γραμματέας της Κ.Ε. Δ. Τζανακόπουλος κάνοντας λόγο για μια πολύ θετική παρακαταθήκη.

Στον ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για ένα απολύτως κερδισμένο στοίχημα αποτιμώντας θετικά τη διαδικασία, που ολοκληρώθηκε στο χρονοδιάγραμμα που είχε αποφασιστεί τρεις μήνες πριν, καθώς ο ορίζοντας που είχε τεθεί ήταν τα τέλη Φεβρουαρίου. «Κάποιοι πίστευαν ότι δεν θα τα καταφέρουμε, η πραγματικότητα όμως έδειξε ότι τα μέλη του κόμματος, νέα και παλιά, έδειξαν συνέπεια και μεγάλη διάθεση για συμμετοχή», σχολίαζε κορυφαίος παράγοντας της Κουμουνδούρου.

Μεγάλη συμμετοχή, χιλιάδες νέα μέλη

Περίπου 15.000 αντιπρόσωποι συμμετείχαν στις 60 συνδιασκέψεις των Νομαρχιακών Επιτροπών σε όλη την Ελλάδα με τη συμμετοχή να ξεπερνάει ακόμα και το 85%. Ακόμα ένα στοιχείο που υπογραμμίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ είναι η δυναμική της ανανέωσης, με την ένταξη και την ουσιαστική συμμετοχή νέων μελών στις οργανώσεις του κόμματος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η προβλεπόμενη ποσόστωση για τα νέα μέλη στα όργανα δεν χρειάστηκε καν να ενεργοποιηθεί, σχεδόν στο σύνολο των Νομαρχιακών Επιτροπών. Αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα, οι εκτιμήσεις της Κουμουνδούρου αναφέρονται σε τριπλασιασμό σε σχέση με το 2016, αποτυπώνοντας και στην πράξη την διεύρυνση του κόμματος.

Ο κομβικός ρόλος του Οργανωτικού

Στην πολύ επιτυχημένη ολοκλήρωση των εσωκομματικών διαδικασιών και διεργασιών συνέβαλε η λειτουργία της Οργανωτικής Γραμματείας, την οποία συνομιλητές του γραμματέα του κόμματος χαρακτηρίζουν υποδειγματική. Όπως επισημαίνουν, η Οργανωτική Γραμματεία επέδειξε μεγάλη ωριμότητα και κομματικότητα δουλεύοντας τρεις μήνες σε δύσκολες συνθήκες με μεγάλη επιτυχία. Όχι μόνο διασφαλίζοντας τη διενέργεια των Ο.Μ., των εκλογών και των συνδιασκέψεων.

Στο Οργανωτικό πιστώνεται ακόμα το ότι δεν υπήρξαν διαρροές και «κουτσομπολιά» στον Τύπο, κάτι που, όπως σημείωναν κομματικές πηγές, ανέδειξε μια διαφορετική λογική και ποιότητα, αλλά και αναβαθμισμένη κομματική λειτουργία.

Σχολιάζοντας τα περιστατικά έντασης που είδαν το φως της δημοσιότητας την περασμένη εβδομάδα, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι αυτά δεν χαρακτηρίζουν σε καμία περίπτωση το σύνολο των διαδικασιών, που διεξήχθησαν ομαλά, με γόνιμη συζήτηση και αντιπαράθεση στο πλαίσιο των συνελεύσεων και σε πολιτικό – συντροφικό επίπεδο. Εξάλλου η απομόνωση αυτών των εντάσεων αποδείχθηκε στην πράξη.

Το πρόγραμμα στην κοινωνία και η Συνδιάσκεψη του Απριλίου

Το επόμενο διάστημα οι Νομαρχιακές Επιτροπές και οι οργανώσεις αναλαμβάνουν να «κατεβάσουν» τον διάλογο για την προγραμματική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ στις τοπικές κοινωνίες. Η Κουμουνδούρου έχει ήδη δώσει κατεύθυνση στις Ν.Ε. αφενός να πραγματοποιήσουν νέες συνεδριάσεις των Ο.Μ. για το πρόγραμμα, αφετέρου, να οργανώσουν τον κοινωνικό διάλογο με εκδηλώσεις και συναντήσεις με τοπικούς φορείς, συνδικαλιστικούς εκπροσώπους, εργαζόμενους, πολίτες κ.λπ. Μια διαδικασία που θα έρθει να συμπληρώσει τις κεντρικές θεματικές εκδηλώσεις στις οποίες συμμετέχει ο Αλέξης Τσίπρας.

Ήδη έχει πραγματοποιηθεί συζήτηση – εκδήλωση με τους καλλιτέχνες, αλλά και η παρουσίαση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για την Υγεία, την περασμένη εβδομάδα, ενώ ακολουθεί η παρουσίαση της πρότασης για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους. Επόμενος σταθμός η Πανελλαδική Προγραμματική Συνδιάσκεψη στο τέλος Απριλίου, στην οποία θα συμμετάσχουν ως αντιπρόσωποι, μεταξύ άλλων, τα μέλη της ΚΕΑ, οι Ν.Ε., η Κ.Ο. και οι ευρωβουλευτές.

*Ρεπορτάζ του Σπύρου Ραπανάκη στην έντυπη ΑΥΓΗ

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com