Σεισμός σε Τύρναβο – Ελασσόνα – Λάρισα: Ανησυχία από τους συνεχείς μετασεισμούς – Πολίτες διανυκτερεύουν σε σκηνές

0

Οι σκηνές στήνονται στα χωριά Δαμάσι, Μεσοχώρι, Αμούρι και Βλαχογιάννι – Θα διανεμηθούν εκατοντάδες υπνόσακοι καθώς και εμφιαλωμένο νερό

Συνεχίζουν να προκαλούν ανησυχία στη Θεσσαλία οι διαδοχικοί μετασεισμοί, έπειτα από τον ισχυρό σεισμό 6 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ στις 12:16 το μεσημέρι της Τετάρτης, με επίκεντρο 15 χλμ νότια της Ελασσόνας Λάρισας. 

Πέρα από τους τρεις λίγα λεπτά αμέσως μετά (4,6 Ρίχτερ στις 12:19, 4 στις 12:26 και 4,9 στις 12:34) ο Εγκέλαδος επανεμφανίστηκε με μέγεθος άνω των 4 Ρίχτερ και ως εξής:

  • 13:12: 4,2 R / 14 χλμ νότια της Ελασσόνας

  • 13:19: 4 R / 17 χλμ νότια της Ελασσόνας

  • 13:35: 4,8 R / 17 χλμ νότια της Ελασσόνας

  • 13:45: 5,1 R / 16 χλμ δυτικά-βορειοδυτικά της Λάρισας

  • 13:49: 4,6 R / 12 χλμ βόρεια-δυτικά της Λάρισας.

Στο μεταξύ, μικρές χαρακτηρίζονται, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι ζημιές από τον σεισμό των 6 Ρίχτερ που έπληξε μεταξύ άλλων περιοχών, και τη Λάρισα.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Λαρισαίων, Απόστολο Καλογιάννη, οι ζημιές που έχουν αναφερθεί στην πόλη περιορίζονται σε υψηλές καμινάδες και ρωγμές κυρίως σε τοίχους παλαιών κτιρίων.

Ωστόσο όπως δήλωσε ο ίδιος στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο, υπάρχει το ζήτημα όσων φοβούνται να εισέλθουν στα σπίτια τους. Για αυτούς, όπως δήλωσε ο κ. Καλογιάννης θα υπάρξει μέριμνα για στεγασθούν σε σκηνές.

Σκηνές αναμένεται να στηθούν από την Πολιτική Προστασία στα χωριά Δαμάσι, Μεσοχώρι, Αμούρι και Βλαχογιάννι που έχουν πληγεί από τον σεισμό. Επίσης θα διανεμηθούν και υπνόσακοι, εμφιαλωμένο νερό για τις πρώτες ανάγκες.

Σκηνές στέλνονται και στο Γηροκομείο Λάρισας όπου οι ηλικιωμένοι βρίσκονται στον προαύλιο χώρο για λόγους ασφαλείας.

Στις περιοχές που «χτύπησε» ο σεισμός αναμένεται να σταλούν κλιμάκια μηχανικών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για να ελέγξουν κτίρια, δρόμους και γέφυρες.

Την ίδια ώρα, δεκάδες είναι τα αιτήματα πολιτών για να τους επιτραπεί είτε η μετακίνηση σε εξοχικά σπίτια εντός και εκτός νομού είτε η μετακίνησή σε φιλικά – συγγενικά σπίτια.

Οι σεισμολόγοι για τον σεισμό της Θεσσαλίας

Για πλούσια μετασεισμική ακολουθία προειδοποιούν οι σεισμολόγοι οι οποίο σημειώνουν ότι η περιοχή θα «χοροπηδάει» για καιρό

Ο σεισμός μεγέθους 6 της κλίμακας Ρίχτερ που συντάραξε τη Θεσσαλία και πολλές ακόμη περιοχές της χώρας είχε ως επίκεντρο το γνωστό ρήγμα Τυρνάβου.

Η περιοχή έχει μία αυξημένη σεισμικότητα, επισημαίνουν οι σεισμολόγοι που παρακολουθούν το φαινόμενο. Από την πλευρά της η πολιτική προστασία του Δήμου Λαρισαίων καλεί τους πολίτες να παραμείνουν εκτός των σπιτιών τους γιατί, όπως σημειώνει, το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη και τους επισημαίνει ότι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Είναι ένα γνωστό ρήγμα, ήταν ο καιρός του να δώσει έναν ισχυρό σεισμό, είπε Στο Κόκκινο 105,5 ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος. Το συγκεκριμένο ρήγμα στην περιοχή του Δαμασίου, δυτικά από τον Τύρναβο, έχει μήκος περίπου 15-20 χλμ. και πλάτος περίπου 10 χλμ. Είναι πολύ καλά μελετημένο. Μάλιστα, υπάρχει σεισμολογικός σταθμός «πρακτικά πάνω στο ρήγμα» όπως σημείωσε.

Η σεισμική ακολουθία εξελίσσεται «φυσιολογικά, αλλά αυτό σημαίνει και δύσκολα… ήδη έχουμε δονήσεις 4,9 Ρίχτερ, 4,7 Ρίχτερ, 4,2 Ρίχτερ, που κάνουν την περιοχή να χοροπηδάει. Θα συνεχιστούν για πολλές εβδομάδες», όπως εκτίμησε. «Ιδίως η εβδομάδα που διανύουμε θα είναι δύσκολη. Οι πιο πολλοί σεισμοί θα γίνουν τις πρώτες 24-48 ώρες… και είναι ηπειρωτική περιοχή, υπάρχουν χωριά, ένας σεισμός 4 Ρίχτερ κάτω από τα πόδια σου είναι πολύ ισχυρός». Το ρήγμα αυτό κατά τον ίδιο με τα 6 Ρίχτερ «πρακτικά έχει εξαντλήσει το σεισμικό δυναμικό, είναι οι μετασεισμοί στους οποίους πρέπει να επικεντρωθούμε».

«Το ρήγμα είναι γνωστό, το ρήγμα του Τυρνάβου, Οι μετασεισμοί είναι αναμενόμενοι και ικανοποιητικοί. Οι μετασεισμοί θα είναι ισχυροί. Χρειάζεται προσοχή στις πληγωμένες κατασκευές. Καλούμε τον κόσμο να μην πανικοβάλλεται και να ακολουθεί τις οδηγίες των ειδικών. Το σεισμικό δυναμικό του συγκεκριμένου ρήγματος έχει πολύ λίγες πιθανότητες να δώσει ισχυρότερο σεισμό, αλλά το φαινόμενο  παρακολουθείται στενά» δήλωσε ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου και καθηγητής Σεισμολογίας Άκης Τσελέντης.

Ο έμπειρος καθηγητής σεισμολογίας και μέλος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμική Κινδύνου ανέφερε ότι η δόνηση κατά το Γερμανικό Γεωδυναμικό Κέντρο ήταν 6,3 Ρίχτερ, ενώ ο μεγαλύτερος μετασεισμός ήταν 5,7 Ρίχτερ.

«Για έναν σεισμό με μέγεθος 6,3 Ρίχτερ και σύμφωνα με την μετασεισμική ακολουθία ο αυτή η δόνηση φαίνεται να είναι η κύρια» ανέφερε μιλώντας στο Star ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

«Το πιο πιθανό σενάριο, λοιπόν, είναι ο σεισμός 6,3 Ρίχτερ να είναι τελικά ο κύριος» συμπλήρωσε.

Ο ισχυρός σεισμός στην Ελασσόνα έγινε αισθητός σε όλη την Ελλάδα γιατί είχε μικρό εστιακό βάθος, εξήγησε σε ο σεισμολόγος του Αστεροσκοπείου Αθηνών Βασίλης Καραστάθης.

Ο σεισμός έδωσε και ισχυρούς μετασεισμούς- τουλάχιστον 3 της τάξης των 4,6 Ρίχτερ- και χρειάζεται παρακολούθηση.

Σε ερώτηση αν αυτός είναι ο κύριος σεισμός, έδειξε επιφύλαξη επισημαίνοντας ωστόσο ότι το ρήγμα δεν έχει δώσει μεγαλύτερης έντασης στο παρελθόν, ενώ έκανε λόγο για μεγάλη προσεισμική δραστηριότητα ήδη από τον μήνα Φεβρουάριο.

Ήμασταν alert είπε χαρακτηριστικά αλλά έχουμε και άλλα τέτοια φαινόμενα που στο τέλος δεν έδωσαν μεγάλους σεισμούς, συνεπώς δεν υπήρχε ανάγκη για να ειδοποιηθεί ο πληθυσμός.

Ο κ. Καραστάθης συμβούλευσε τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα προστασίας, να ελέγξουν τις κατασκευές και ειδικά τα παλιά οικήματα.

ΠΗΓΗ: avgi.gr

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Posting....

Powered by themekiller.com