Lockdown: Εξαπάτηση με τα μέτρα των 27 δισ. ευρώ

0

Επιστρεπτέα τα δύο τρίτα των κονδυλίων στήριξης της οικονομίας, καθώς τα 17,2 δισ. ευρώ ή 63,7% των συνολικά 27 δισ. ευρώ θα επιστραφούν

Μόλις το ένα τρίτο των συνολικών ενισχύσεων της κυβέρνησης προς τον κόσμο της παραγωγής, επιχειρηματίες και εργαζόμενους, θα παραμείνει σε αυτούς. Τα υπόλοιπα δύο τρίτα θα επιστραφούν ως κανονικός ή οιονεί δανεισμός.

Καθώς έχει συμπληρωθεί χρόνος από την εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα μας, ο απολογισμός κόστους των έως τώρα παρεμβάσεων αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων, με βάση τα επίσημα στοιχεία των συναρμόδιων υπουργείων, δείχνει ότι ο «λογαριασμός» έφτασε στα 27 δισ. ευρώ. Με μια δεύτερη ανάγνωση όμως, το 63,7% αυτού του ποσού (17,2 δισ. ευρώ) θα επιστραφεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ως «δανεικό». Βέβαια, υπάρχει το ενδεχόμενο να παραμείνει στους δικαιούχους ένα ακόμη ποσό, πλην όμως αυτό είναι αρκετά μικρό ώστε να μεταβάλει τη γενικότερη εικόνα. Πρόκειται συγκεκριμένα για το τμήμα εκείνο της επιστρεπτέας προκαταβολής που δεν θα επιστραφεί, το οποίο πάντως είναι αμφίβολο αν θα υπερβεί ακόμη και το ένα δέκατο των συνολικών ενισχύσεων.

Όσον αφορά το τρέχον έτος, το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει το φετινό κόστος σε περίπου 11,6 δισ. ευρώ, δηλαδή 4 δισ. ευρώ πάνω από την αρχική εκτίμηση, κάτι που ήταν επόμενο (και ίσως πάλι να αποδειχθεί και αυτή η υπέρβαση περιορισμένης αποτελεσματικότητας) δεδομένου του νέου κύκλου της πανδημίας, των μεταλλάξεων, της αναζωπύρωσης του αριθμού των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων και της βραδύτερης του αναμενομένου πορείας των εμβολιασμών.

Ενδεικτικά, τα κυριότερα μέτρα στήριξης από την έναρξη της πανδημίας είναι:

Με τους 5 πρώτους κύκλους επιστρεπτέας προκαταβολής, έχουν εκταμιευθεί 6,8 δισ. ευρώ σε 544.591 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

Αποζημιώσεις ειδικού σκοπού 500 εκατ. ευρώ σε 500.000 ελεύθερους επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις έως 20 απασχολουμένων και 3 δισ. ευρώ σε 1.727.577 εποχικά απασχολούμενους και επιστήμονες, ενώ επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ για πλήρη κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών τους.

Κάλυψη από προϋπολογισμό εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών υπαλλήλων εποχικών επιχειρήσεων και ξενοδοχείων δωδεκάμηνης λειτουργίας, κόστους 270 εκατ. ευρώ.

Συνολικό ύψος οφειλών σε αναστολή πληρωμής 1,5 δισ. ευρώ, με επιπλέον 250 εκατ. ευρώ εκπτώσεις ΦΠΑ και φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών όσων πλήρωσαν εμπρόθεσμα.

Στους ανέργους των οποίων το επίδομα ανεργίας έληξε κατά το τελευταίο έτος δόθηκε παράταση καταβολής δύο μηνών, ενώ δόθηκε επιπλέον επίδομα 400 ευρώ σε όσους κατέστησαν μακροχρόνια άνεργοι, με το συνολικό κόστος να εκτιμάται σε περίπου 1 δισ. ευρώ.

Από εργαλεία ρευστότητας εκταμιεύθηκαν δάνεια 7,3 δισ. ευρώ σε 31.235 επιχειρήσεις.

Μη καταβολή δημοτικών τελών επιχειρήσεων σε αναστολή λειτουργίας, 200 εκατ. ευρώ.

Στήριξη πρωτογενούς τομέα, πολιτισμού, αθλητισμού, μεταφορών, 300 εκατ. ευρώ.

Μείωση προκαταβολής φόρου εισοδήματος, κόστους 1,6 δισ. ευρώ.

Μείωση ΦΠΑ, κόστους 200 εκατ. ευρώ.

Κάλυψη τόκων δανείων επιχειρήσεων, 240 εκατ. ευρώ.

Μείωση ενοικίων, με συμψηφισμούς σε 263.379 δικαιούχους για Μάρτιο – Αύγουστο 2020, και ποσά σε 176.034 και 205.647 για Νοέμβριο και Δεκέμβριο αντίστοιχα, ύψους 84 εκατ. ευρώ.

Επιδότηση προγράμματος «Γέφυρα», 72 εκατ. ευρώ.

Ενίσχυση Υγείας μέσω διάθεσης 1 δισ. ευρώ.

Επόμενα μέτρα

«Τα επόμενα μέτρα θα στοχεύσουν περισσότερο στις περιπτώσεις που υπάρχει σημαντικότερη μείωση τζίρου» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Τσίπρα. Πρόσθεσε ότι, σε ταμειακή βάση, οι επιπτώσεις ανέρχονται σε 26 δισ. ευρώ και συνεχίζονται όσο παρατείνεται η πανδημία.

*Ρεπορτάζ του Θάνου Παναγόπουλου στην έντυπη ΑΥΓΗ

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Posting....

Powered by themekiller.com