Προς την τέλεια οικονομική καταιγίδα

0

Κοροϊδεύει κατάμουτρα τους εκατοντάδες χιλιάδες μικροεπιχειρηματίες και αυτοαπασχολούμενους και τους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους στις επιχειρήσεις

«Στην ελληνική οικονομία τα lockdowns μεταθέτουν τη δυναμική ανάκαμψης για το 2022. Για τον ελληνικό τουρισμό τα σενάρια για έσοδα και αφίξεις τη φετινή χρονιά είναι συνάρτηση της εξέλιξης της πανδημίας, πάντως πλήρης ανάκτηση των επιπέδων του 2019 αναμένεται από το 2024». Τάδε έφη σε ημερίδα της Eurobank ο επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας Τ. Αναστασάτος.

Πολύ δύσκολα θα διαφωνήσουμε με την προαναφερθείσα εκτίμηση, πολλώ δε μάλλον όταν η στήλη την έχει διατυπώσει κατά καιρούς επανειλημμένως και με διάφορες αφορμές.

Λόγω της έλλειψης ουσιαστικής στήριξης κυρίως της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, η εφαρμοζόμενη από την κυβέρνηση Μητσοτάκη οικονομική πολιτική αποτελεί τη συνταγή για την τέλεια καταιγίδα στην ελληνική οικονομία.

Κοροϊδεύει κατάμουτρα τους εκατοντάδες χιλιάδες μικροεπιχειρηματίες και αυτοαπασχολούμενους και τους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους στις επιχειρήσεις αυτές από το φθινόπωρο ότι «άντε και σε 15 ημέρες ανοίγει η αγορά». Με τη θετικότητα των κρουσμάτων να έχει φτάσει στα 6,5 άτομα σε κάθε 100, ποιος μπορεί να ισχυριστεί με επιστημονική επάρκεια ότι σε 15 ημέρες η αγορά θα ανοίξει;

Την ίδια στιγμή τα δεδομένα της τελευταίας έρευνας PMI δείχνουν επιδείνωση της κατάστασης της ελληνικής μεταποίησης τον Φεβρουάριο. Η παραγωγή και οι νέες παραγγελίες εξακολούθησαν να μειώνονται ως αποτέλεσμα της εξασθενημένης ζήτησης.

Ως συνέπεια εκδηλώθηκαν σοβαρές διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού. Η επιβάρυνση κόστους αυξήθηκε σημαντικά και με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Οκτώβριο του 2000! Οι εταιρείες έσπευσαν να μετακυλίσουν μέρος της αύξησης των τιμών, με αποτέλεσμα αυτές να ανεβούν με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Ιούλιο του 2008!

*Ρεπορτάζ του Στάθη Σχινά στην έντυπη ΑΥΓΗ

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com