Lockdown: Γιγαντώνεται το δημοσιονομικό πρόβλημα από την παρατεταμένη καραντίνα

0

Ανησυχητικά μεγάλη μείωση παρουσίασε, κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου που πέρασε, ο τζίρος ο οποίος πραγματοποιήθηκε στον χώρο του λιανικού εμπορίου

Προτού καν παρέλθουν 48 ώρες από το «καμπανάκι» που έκρουσε το μεσημέρι της Τετάρτης η Κομισιόν μέσω της δημοσιοποιηθείσας έκθεσης αξιολόγησης για τα δημόσια οικονομικά, ήλθαν τα επίσημα στοιχεία τόσο εκ μέρους του ίδιου του υπουργείου Οικονομικών για την κακή πορεία του δημοσίων εσόδων και γενικότερα του προϋπολογισμού του ελληνικού κράτους για τον Ιανουάριο, όσο και της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για τον ανησυχητικά χαμηλό τζίρο στην αγορά τον Δεκέμβριο. Αυτά προοιωνίζονται σαφώς μειωμένα φορολογικά έσοδα φέτος, εντείνοντας περαιτέρω τους ήδη ζωηρούς φόβους και ανησυχίες.

Η εικόνα για τα έσοδα του Δημοσίου και την εκτέλεση του προϋπολογισμού, όπως αυτή προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, είναι αποκαρδιωτικά. Και τούτο καθώς δείχνουν ένα ποσό άνω των 300 εκατ. ευρώ, και συγκεκριμένα ανερχόμενο στα 326 εκατ. ευρώ, στο οποίο αντιστοιχεί η απόκλιση στα φορολογικά έσοδα του Ιανουαρίου.

Μάλιστα, μια «μαύρη τρύπα», ανερχόμενη στα 210 εκατ. ευρώ, σχηματίστηκε μόνο από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας και τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης, ήτοι τις δύο κύριες μορφές φόρου οι οποίοι σχετίζονται με την κατανάλωση, κατά τον μήνα Ιανουάριο. Εξαιτίας και αυτής της εξέλιξης, σχηματίστηκε ένα πρωτογενές έλλειμμα ανερχόμενο στο 1,48 δισ. ευρώ ήδη από τον πρώτο μήνα του τρέχοντος έτους.

Τα έως τώρα απολογιστικά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής επισήμως αφορούν τον τελευταίο μήνα του 2020, ωστόσο αφενός κρύβουν μία εξίσου αρνητική δυναμική και αφετέρου με τη συνέχιση των περιοριστικών μέτρων, πόσο μάλλον με την αυστηροποίησή τους στη συνέχεια εντός των πρώτων δύο μηνών του 2021, όπως συνέβη λόγου χάριν με την άρση του click away και τον τρίτο γύρο lockdown, προοιωνίζονται ακόμη πιο ανησυχητική εικόνα. Τόσο στον τζίρο των καταστημάτων όσο και κατ’ επέκταση των εσόδων που θα μπορούν να εισπράξουν από φόρους επί συναλλαγών σε πρώτη φάση και εισοδήματος εταιρειών στη συνέχεια τα ταμεία του κράτους.

Ανησυχητικά μεγάλη μείωση παρουσίασε, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου που πέρασε, ο τζίρος ο οποίος πραγματοποιήθηκε στον χώρο του λιανικού εμπορίου. Μείωση η οποία υπήρξε το εύλογο αποτέλεσμα των αυστηρών περιοριστικών μέτρων που επέβαλε στην αγορά η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει την πανδημία και τη ραγδαία το τελευταίο διάστημα επιδείνωση των υγειονομικών δεικτών (αριθμός κρουσμάτων, θανάτων, διασωληνώσεων σε μονάδες εντατικής θεραπείας κ.λπ.).

Οι περαιτέρω τάσεις δεν προβλέπεται ότι θα βελτιωθούν, καθώς και το lockdown συνεχίζεται, αλλά και τα υγειονομικά δεδομένα δεν παρουσιάζουν την εικόνα αυτή της βελτίωσης που θα επέτρεπε κάποιο, μερικά έστω, άνοιγμα, ικανό να αναζωπυρώσει σε κάποιον βαθμό την κίνηση στην αγορά. Κάτι που σημαίνει ότι και το πρώτο τρίμηνο του 2021 θα παρουσιάζει μια προβληματική εικόνα, αλλά και το εμπόριο στη χονδρική αγορά, που επίσης δείχνει τις περαιτέρω τάσεις, παρουσιάζει εξίσου αρνητική εξέλιξη.

Πιο συγκεκριμένα ο τζίρος στο λιανεμπόριο κατέγραψε σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο μείωση σε ποσοστό 12,3%. Σημειώνεται ότι μείωση του τζίρου κατεγράφη και στο χονδρικό εμπόριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, πτώση άνω του 9% παρουσίασε ο τζίρος στις επιχειρήσεις του χονδρικού εμπορίου για το τέταρτο τρίμηνο του 2020.

*Ρεπορτάζ του Θάνου Παναγόπουλου στην έντυπη ΑΥΓΗ

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Posting....

Powered by themekiller.com