Πλιάτσικο

0

Η κυβέρνηση πουλάει τα φιλέτα του Δημοσίου, τα οποία έχει προηγουμένως φροντίσει να απαλλάξει από περιττά βάρη

Δεν είναι ωραίο, μια ημέρα πριν κατατεθούν οι προσφορές για τον ΔΕΔΔΗΕ, να θυμάται ο κόσμος ότι δουλειά του είναι η συντήρηση των δικτύων.

Οι ιδιώτες αγοραστές δεν θέλουν την επιχείρηση για να τρέχουν μέσα στα χιόνια να μετακινούν δέντρα. Τη θέλουν για να εκμεταλλευτούν ένα μονοπώλιο με εγγυημένη κερδοφορία. Γι’ αυτό ο Κ. Μητσοτάκης έσπευσε να εξαγγείλει επένδυση 3,5 δισ. για την υπογειοποίηση των δικτύων, ώστε να τους καλοπιάσει.

Να τους καλοπιάσει με δικά μας λεφτά φυσικά. Διότι το Δημόσιο θα κάνει την επένδυση και οι νέοι ιδιοκτήτες του ΔΕΔΔΗΕ θα εισπράξουν τα οφέλη της απόσβεσης.

Και το ερώτημα είναι: Γιατί να πουλήσει το Δημόσιο μια εταιρεία την ίδια στιγμή που επενδύει στον εκσυγχρονισμό της; Και πώς διασφαλίζεται έτσι το δημόσιο συμφέρον;

Πρόκειται για πλιάτσικο. Η κυβέρνηση πουλάει τα φιλέτα του Δημοσίου, τα οποία έχει προηγουμένως φροντίσει να απαλλάξει από περιττά βάρη.

Για τον σκοπό αυτόν, μάλιστα, θεσπίζει γενναιόδωρα προγράμματα εθελουσίας εξόδου, τα οποία επίσης θα πληρώσει ο ελληνικός λαός από την τσέπη του, ενώ σταδιακά γενικεύει την εργολαβική εργασία. Και έτσι η ιδιωτικοποίηση θα γίνει με τον πλέον ομαλό τρόπο.

Αυτή είναι η μία πλευρά του ζητήματος.

Η άλλη είναι ότι, με τον τρόπο που καταρτίζονται οι συμβάσεις, οι ιδιωτικοποιημένες επιχειρήσεις καταλήγουν να κοστίζουν περισσότερο στο Δημόσιο, το οποίο αργά ή γρήγορα καταλήγει να επωμίζεται τα βάρη τους για να διασφαλίσει την κερδοφορία των νέων τους μετόχων.

Όσο για τα τιμολόγια, ας μην το συζητήσουμε καλύτερα. Δεν υπάρχει ούτε μισός άνθρωπος στην κοινωνία που να πιστεύει σοβαρά ότι η ιδιωτικοποίηση θα φέρει φθηνότερες υπηρεσίες.

Αυτό το πλιάτσικο είναι βασική στρατηγική της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Και είναι αφελής όποιος πιστεύει ότι γίνεται αφιλοκερδώς και από αγνή πίστη στην ιδιωτική πρωτοβουλία.

Για μπίζνα πρόκειται. Την οποία πληρώνουν ακριβά οι φορολογούμενοι πολίτες.

* Το editorial της ΑΥΓΗΣ την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2021

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com