Επιτελική ανικανότητα και αυταπάτες αριστείας

0

Το editorial του 34ου ενημερωτικού δελτίου του iSyriza

Θα ήταν δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι ολόκληρες περιοχές στην Περιφέρεια Αττικής θα έμεναν για ημέρες χωρίς ρεύμα και νερό από ένα, απολύτως αναμενόμενο, φαινόμενο σε μια οποιαδήποτε άλλη περίοδο. Γιατί η «Μήδεια», ούτε πρωτόγνωρο φαινόμενο ήταν, ούτε θα έπρεπε κανέναν να αιφνιδιάσει.

Όπως ήδη έχουν υποστηρίξει ειδικοί επιστήμονες, η κακοκαιρία Αριάδνη το 2017 ήταν πολύ πιο άγρια από τη Μήδεια, καθώς η πρώτη σκέπασε όλη τη χώρα με χιονοπτώσεις, ενώ η δεύτερη πολύ συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές.

Η Μήδεια στην Αθήνα σε ύψος χιονιού ήταν κάτι αντίστοιχο των κακοκαιριών του 2008 και του 2002, όπου είχαμε σαφώς λιγότερες επιδράσεις στην καθημερινότητα των πολιτών.

Το καιρικό φαινόμενο ήταν απολύτως προβλέψιμο, καθώς είχε ανακοινωθεί ήδη από τις 10 Φεβρουαρίου πως πλησιάζει στην Ελλάδα ψυχρή αέρια μάζα. Μάλιστα το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών εξέδωσε 17 ανακοινώσεις μέσα σε μία εβδομάδα, οι οποίες προϊδέαζαν ευθέως για σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις.

Όλα αυτά δείχνουν ότι όχι μόνο δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για όσα συνέβησαν, αλλά – πολύ περισσότερο – δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την ένταση και το χρονικό διάστημα των επιπτώσεων.

Ο κρατικός μηχανισμός δεν λειτούργησε. Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής δεν λειτούργησαν. Οι υπουργοί κρύφτηκαν. Ο πρωθυπουργός εξαφανισμένος έπινε αμέριμνος τον καφέ του στο Κολωνάκι και κάποια στιγμή εμφανίστηκε για να εκφράσει μια ενόχληση για το «πιγκ πογκ των ευθυνών».

Τα πράγματα είναι απλά. Ο κ. Μητσοτάκης οικοδόμησε το «επιτελικό κράτος» με τέτοιο τρόπο ώστε να έχει μόνο πλεονεκτήματα για τον ίδιο και καμία ευθύνη. Ώστε να βολέψει με παχυλούς μισθούς τα «δικά του παιδιά» σε όλο το εύρος του Δημοσίου και από κάτω τους ας υπάρχουν σμπαράλια.

Όμως οι συγκεντρωτικές δομές έχουν και συγκεντρωτικές ευθύνες.

Υπάρχουν ευθύνες που ολόκληρες περιοχές βυθίστηκαν στο σκοτάδι και το κρύο και παραμένουν ακόμα και σήμερα, για πέμπτη μέρα, χωρίς ρεύμα.

Υπάρχουν ευθύνες που οι δρόμοι δεν καθαρίστηκαν ποτέ, απλά σε πολλές περιπτώσεις ο πάγος έλιωσε από τον ήλιο κάποια εικοσιτετράωρα μετά.

Υπάρχουν ευθύνες που τα δρομολόγια του ΗΣΑΠ διεκόπησαν χωρίς κάποια σχετική ανακοίνωση και οι πολίτες περίμεναν μάταια τα τρένα για να πάνε στις δουλειές τους.

Τελικά υπάρχουν ευθύνες που κανείς δεν φρόντισε να μας πει ποιος θα αναλάβει τις ευθύνες που θα προκύψουν από ένα τέτοιο μπάχαλο.

Γιατί στον καιρό του «επιτελικού κράτους» αυτή η δουλειά, είναι αποκλειστική δουλειά του κ. Μητσοτάκη.

Και όπως και για τόσες άλλες, ο σημερινός πρωθυπουργός δεν κάνει ούτε και γι’ αυτή τη δουλειά.

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com