ΣΥΡΙΖΑ: Σκληρή αντιπολίτευση και προγραμματική πρόταση

0

Ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβάζει τους τόνους απέναντι στην κυβέρνηση, ενώ παράλληλα προχωρά τις διαδικασίες ανασυγκρότησης με τάσεις μαζικοποίησης των οργανώσεων

Σε περιόδους κοινωνικού σοκ ο πολιτικός χρόνος συχνά παγώνει. Όταν πια οι συνέπειες της κρίσης γίνονται αισθητές στο σώμα της κοινωνίας, το μούδιασμα δίνει τη θέση του στην οργή. Και όταν συμβεί αυτό, ο πολιτικός χρόνος συμπυκνώνεται και οι κοινωνικές μετατοπίσεις δύνανται να γίνουν σεισμικές.

Το παραπάνω έχει επιβεβαιωθεί ουκ ολίγες φορές στην πρόσφατη ελληνική Ιστορία, ιδίως την περίοδο των διαδοχικών κρίσεων. Καμία δημοσκοπική ασφάλεια δεν κρατάει για πάντα, ούτε η περίοδος του μέλιτος και της ανοχής. Φυσικά, ποτέ οι εξελίξεις δεν είναι γραμμικές και δεδομένες. Ωστόσο όλα συγκλίνουν στο ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. και ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκονται, τις τελευταίες ημέρες, στην αρχή μιας κατηφόρας. Το πόσο ολισθηρή είναι, θα κριθεί το επόμενο διάστημα.

Ψέματα, τέλος

«Έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την κυβέρνηση, έχει αρχίσει η φθορά, και όταν αρχίζει δεν έχει νόημα να στηρίζεται κανείς ούτε στην υπεροπλία ούτε στην επικοινωνία», υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξή του στον Alpha, την περασμένη εβδομάδα. Στην Κουμουνδούρου διαπιστώνουν ότι η εικόνα της κυβέρνησης ραγίζει μέρα με τη μέρα, καθώς τα μέτωπα που ανοίγουν είναι πολλαπλά. Επαγγελματίες και μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, η πολυπόθητη δηλαδή μεσαία τάξη, βρίσκονται ενώπιον ανυπέρβλητων οικονομικών υποχρεώσεων και λουκέτων. Οι εργαζόμενοι σε απόγνωση, η ανεργία εκτινάσσεται. Η νεολαία έχει υψώσει τείχος αντίστασης στην επίθεση Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη στο δημόσιο πανεπιστήμιο, με μαζικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες. Οι καλλιτέχνες, πέρα από το ζήτημα επιβίωσής τους, βρέθηκαν αντιμέτωποι με τη δυστοπική επιχείρηση λογοκρισίας, καταφέρνοντας να κερδίσουν μια κρίσιμη μάχη.

Αλλάζει η εικόνα

Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε επαφή με όλα τα κοινωνικά και επαγγελματικά τμήματα που πλήττονται, ενώ κοινή διαπίστωση είναι πως η κόπωση των πολιτών μαζί με την οργή που προκαλούν τα μπρος – πίσω, οι παλινωδίες και ο παραλογισμός σε σειρά από μέτρα που ανακοινώνονται, επιτείνουν την κυβερνητική φθορά. Εξάλλου η εικόνα που μεταφέρουν παράγοντες με γνώση και εικόνα των ερευνών -ακόμα και των «μυστικών δημοσκοπήσεων» – είναι πως το σκηνικό μεταβάλλεται και το κλίμα των παγιωμένων διαφορών 15 και 20 μονάδων υπέρ της Ν.Δ. δεν υφίσταται πλέον. Στην αξιωματική αντιπολίτευση ωστόσο επισημαίνουν δυο πράγματα: Πρώτον, δεν υιοθετούν τη λογική του ώριμου φρούτου και, δεύτερον, αν και βρίσκονται σε διάταξη μάχης και σε ετοιμότητα για τις πολιτικές εξελίξεις, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέτει αυτή τη στιγμή ζήτημα εκλογών. «Δεν υιοθετώ τη λογική του ώριμου φρούτου, αλλά δεν είναι η ώρα τώρα να ζητήσω εκλογές. Θα έλθει αυτή η ώρα», υπογράμμιζε ο Αλ. Τσίπρας.

Σφυροκόπημα και ολοκληρωμένη πρόταση

Ο ΣΥΡΙΖΑ πιάνοντας το μομέντουμ υψώνει τους τόνους και χτυπάει κάθε τυφλό σημείο της κυβέρνησης. Το κορωνογλέντι της Ικαρίας και η μετέπειτα προσπάθεια επικοινωνιακής διαχείρισης α λα ΥΕΝΕΔ από την ΕΡΤ υπήρξε η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, με την Κουμουνδούρου μάλιστα να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να απέχουν τα στελέχη της από την ΕΡΤ εάν δεν παραιτηθεί ο Κ. Ζούλας και αν δεν οριστεί νέα διοίκηση με διακομματική συναίνεση, όπως ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή την περασμένη Πέμπτη. Παράλληλα, η αξιωματική αντιπολίτευση προχωρά τις διαδικασίες ανασυγκρότησης με τάσεις μαζικοποίησης των οργανώσεων. Την Παρασκευή δόθηκε στη δημοσιότητα το πρόγραμμα που εγκρίθηκε από το Π.Σ., ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να παρουσιαστεί η ολοκληρωμένη πρόταση για την Υγεία αλλά και για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους.

* Ρεπορτάζ του Σπύρου Ραπανάκη στην έντυπη ΑΥΓΗ

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com