Aλ. Τσίπρας στη Βουλή: Ούτε ντροπή ούτε τσίπα από τον κ. Μητσοτάκη

0

Στις αοριστολογίες, στις νουθεσίες και τα fake news του πρωθυπουργού απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την πρωτολογία του στη συζήτηση του νομοσχεδίου Κεραμέως – Στάθηκε ιδιαίτερα σε αναφορά του Κυρ. Μητσοτάκη στη Νεολαία Λαμπράκη, απαντώντας του ότι «ονομάζετε τώρα εσείς αλήτες τους νέους ανθρώπους που αγωνιούν για ένα καλύτερο αύριο»

«Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα παιδιά της Νεολαίας Λαμπράκη τότε, που τότε το κατεστημένο ονόμαζε αλήτες. Όπως ονομάζετε τώρα τους νέους ανθρώπους που αγωνιούν για ένα καλύτερο αύριο. Το θράσος το έχετε εσείς να μιλήσετε για τους αγώνες της Αριστεράς για την παιδεία σε αυτόν τον τόπο. Η παράταξή σας ήταν πάντα απέναντι» σημείωσε εισαγωγικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Δεν είστε κεντρώος, είστε ακραίος πολιτικός που δεν έχει ενσυναίθηση τι βιώνει ο πολίτης σήμερα» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ σημείωσε πως η κυβέρνηση πολιτεύεται με fake news και διαστρεβλώσεις, αλλά και πως τις τακτικές της «θα ζήλευε και ο Οργουελ. Θα είχε φτιάξει το 2021 μετα το 1984».

«Δεν δίνετε δεκάρα για τις συναθροίσεις στους εργασιακούς χώρους. Για να μην πλήξετε συμφέροντα. Δεν σας αφορά να κολλάει ο ιός στα μέσα μαζικής μεταφοράς», ενώ αναφέρθηκε εκτενώς και στο φαγοπότι του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ικαρία.

«Υποκύπτετε στο παράπτωμα μη τήρησης μέτρων για δεύτερη φορά. Χθες δεν είπατε ούτε μία συγγνώμη. Μας είπατε πόσο κουραστικό ήταν το ταξίδι. Ξέρετε τι είναι 45 λεπτά με ελικόπτερο και με ένα Σινούκ που κάνει τόσο θόρυβο; Πολύ κουραστικό. Ενδεχομένως το Σάββατο να ακυρώσατε και το παιχνίδι τένις ή το mountain biking που είχατε κανονίσει. Αλλά μια συγγνώμη δεν μας είπατε. Δεν έχετε ούτε ντροπή ούτε τσίπα γι αυτά που κάνετε. Έπρεπε λοιπόν να σπάσετε τα μέτρα και δεν έχετε μια συγγνώμη».

«Έχετε την αίσθηση μιας ολοκληρωτικής υπεροπλίας. Ξέρετε, θα δώσετε εντολές στα μέσα να σβηστούν όλα αυτά. Ο Ζούλας έδωσε εντολή να αναρτηθεί ένα κείμενο στην ΕΡΤ να μην παίξουν οι εικόνες της Ικαρίας και τους κ. Λιγνάδη με “άλλους”. Ποιοι είναι αυτοί; Γιατί προσπάθησε να το κουκουλώσει η κ. Μενδώνη. Τέτοιες πρακτικές δεν έχει ξαναδεί ο τόπος».

«Ο μέχρι πρότινος κολλητός σας, είναι πλέον ο διοικητής της ΕΡΤ. Αν το έκανα εγώ αυτό, θα λέγατε για σταλινισμούς. Εσείς έχετε το δικαίωμα σε κορωνο-γλέντι, αλλά οι φοιτητές δεν έχουν δικαίωμα να διαδηλώνουν. Γιατί δεν παίρνετε μια διεθνή πρωτοβουλία, σαν αυτή που πήρατε για το πιστοποιητικό εμβολιασμού και φάγατε πόρτα σε όλη την Ευρώπη, αφού ο κορωνοϊός κολλάει μόνο στις διαδηλώσεις; Γιατί δεν είπατε στον Τραμπ στη διάρκεια του black Lives Matter να τα απαγορεύσει όλα;»

«Έχετε το θράσος να κατηγορείτε εμένα για κορωνο-συγκεντρώσεις. Με καταγγέλετε ως διοργανωτή των κορωνο-συλλαλητηρίων. Τέτοιο ήθος δεν έχει δει ο τόπος από τη μεταπολίτευση» είπε χαρακτηριστικά.

Νομοσχέδιο για πελατεία στα ιδιωτικά συμφέροντα

Σημείωσε δε πως «αυτό που σας ενδιαφέρει είναι πίσω από την ακραία, τη προκλητικά επικίνδυνη λύση που επιχειρείτε να δώσετε, να κρύψετε τη βασική σας επιλογή που είναι η υποβάθμιση των ΑΕΙ». «Σηκώνετε σκόνη για να κρύψετε από τη δημόσια συζήτηση το συμβόλαιο συμφερόντων που εκτελείτε, παρακάμπτοντας το ίδιο το Σύνταγμα, με τους ιδιοκτήτες κολεγίων τριετούς φοίτησης και μάλιστα αμφιβόλου επιστημονικής και εκπαιδευτικής επάρκειας» προσέθεσε και υπενθύμισε πως «τα πτυχία των οποίων τα εξισώσατε πριν ένα μήνα, σε ό,τι αφορά τα επαγγελματικά δικαιώματα με αυτά των ΑΕΙ, αναγκάσατε και τα επιμελητήρια να εγγράψουν τους αποφοίτους και να έχουν ίδια βαρύτητα υπογραφής σε ένα έργο, σε μια μελέτη όσοι έδωσαν πανελλαδικές εξετάσεις και κοπίασαν να πάρουν ένα πτυχίο στα διεθνούς αναγνώρισης Δημόσια ελληνικά Πανεπιστήμια, με όσους δεν έκαναν τίποτα από όλα αυτά, απλά είχαν χρήματα οι γονείς τους».

«Αυτή είναι η μεγάλη σας έγνοια για την αριστεία» υπογράμμισε και συμπλήρωσε «δήθεν κόπτεστε να μην περνάνε με χαμηλούς βαθμούς στα ΑΕΙ αλλά με καθόλου βαθμούς και καθόλου κόπο, με κανένα κριτήριο, παρά μόνο τη συνέπεια στη καταβολή διδάκτρων, δε σας ενοχλεί να κατακτούν κάποιοι ισότιμο σε επαγγελματικά δικαιώματα πτυχίο». «Επιθυμείτε όλο αυτό το σκάνδαλο, να το κρύψετε πίσω από τις προκλητικές παρεμβάσεις του κυρίου Χρυσοχοΐδη και με την εργαλειοποίηση της συζήτησης για την ασφάλεια στα ΑΕΙ». 

«Σχεδόν ένας στους τρεις από τους εισακτέους θα μένει σίγουρα εκτός» των πανεπιστημίων είπε ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας ότι αυτοί «θα είναι, ως επί των πλείστων, οι νέοι που δεν ανήκουν στην κάστα των ισχυρών αυτής της κοινωνίας. Οι νέοι που μεγάλωσαν στο Περιστέρι, την Ελευσίνα, τα Δυτικά της Θεσσαλονίκης, στις στις μικρές πόλεις της περιφέρειας. Αυτοί που με κόπο αλλά όχι με τόση οικονομική άνεση για ιδιαίτερα φροντιστήρια, εντούτοις ήταν επιτυχόντες».

«Τώρα θα μένουν εκτός. Και θα έχουν δυο επιλογές. Να εγκαταλείψουν το όνειρό τους για σπουδές. Ή να πουλήσουν οι γονείς τους ότι έχουν και δεν έχουν. Αν έχουν αρκετά σε κάποιο αξιόπιστο ίδρυμα εκτός. Αν έχουν λιγότερα να γίνουν η πελατεία των κολεγίων» ανέφερε.

Ανέφερε πως

  • 139 τμήματα σε σύνολο 418 θα έχουν απώλειες φοιτητών,
  • 6 τμήματα δε θα έχουν καθόλου εισακτέους,
  • 50 πόλεις θα χάσουν φοιτητές,
  • 17 από τα 24 ΑΕΙ θα υποστούν σημαντικές απώλειες.

Οι δε ευρύτερες συνέπειες θα είναι;

  • Αύξηση της μαθητικής διαρροής στο Λύκειο και μείωση των αποφοίτων του λόγω της δυσκολίας εισαγωγής στα ΑΕΙ
  • Αύξηση της φοίτησης σε φροντιστήρια και των σχετικών οικογενειακών δαπανών, εμπέδωση της φροντιστηριακής φοίτησης σε όλες τις τάξεις του Λυκείου.
  • Πλήρης ακύρωση του μορφωτικού ρόλου του λυκείου σε όλες τις τάξεις, δεδομένης της έμφασης σε ότι είναι εξεταστικά χρήσιμο.
  • Μείωση της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων (δεδομένου ότι αυτή έχει συνδεθεί με τον αριθμό φοιτητών) και άρα σταδιακό κλείσιμο ή συγχώνευση ακόμα και τμημάτων με πολλές δεκαετίες λειτουργίας.
  • Κλείσιμο και συγχώνευση Τμημάτων και άρα περιορισμός του παραγόμενου ερευνητικού έργου των ελληνικών Πανεπιστημίων και αύξηση της «διαρροής εγκεφάλων» (μετανάστευση νέων και εξειδικευμένων ερευνητών).
  • Υποβάθμιση των περιφερειακών πανεπιστημίων που αν δε κλείσουν θα υπολειτουργούν με αποτέλεσμα τον περιορισμό της αναπτυξιακής συνεισφοράς τους στην περιφέρεια.

Κουνάτε το δάχτυλο ενώ έχετε υφυπουργό τον Κατσαφάδο

«Φτάσατε στο σημείο να μας πείτε ότι γίνονται βιασμοί στα ΑΕΙ. Μήπως το μπερδέψατε με το Εθνικό Θέατρο, δεν ξέρω» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ υπογράμμισε πως «τα κολέγια για χάρη των οποίων νομοθετείτε, δεν έχουν καμία θέση στις λίστες των καλύτερων ιδρυμάτων, αντίθετα με τα δημόσια πανεπιστήμια. Αυτή είναι η αριστεία».

«Δεν είναι τίποτα τρελοί όλοι όσοι αντιδρούν στο νομοσχέδιό σας» και αναγνώρισε πως το ζήτημα της ασφάλειας είναι και υπαρκτό και σοβαρό. «Αλλά αφήστε σας παρακαλώ την υποκρισία. Και δε σας επιτρέπουμε να διεκδικείτε ως παράταξη, εσείς, το μονοπώλιο της ευαισθησίας απέναντι στη βία και ιδιαίτερα στο χώρο της εκπαίδευσης.  Και καλό είναι όταν μιλάτε για τη βία και τη παραβατικότητα στα πανεπιστήμια να έχετε το θάρρος να καταδικάσετε και να απολογηθείτε πρώτος για τη δράση και τη συμπεριφορά της δικής σας φοιτητικής παράταξης».

«Αλλιώς είστε απλά υποκριτής. Και δε θα σας πάω στο πολύ μακρινό παρελθόν. Στην εποχή που ο κύριος Βορίδης κυκλοφορούσε με τα μπαλταδάκια στη Νομική σχολή. Ούτε στην εποχή της δολοφονίας του καθηγητή Τεμπονέρα από το στέλεχος της ΟΝΝΕΔ Πάτρας, τον Καλαμπόκα. Θα μιλήσω για πιο πρόσφατα πράγματα» σημείωσε.

Παρέθεσε μια σειρά περιπτώσεων χαρακτηριστικής ανομίας «από τη κλοπή και την αντιγραφή θεμάτων στις εξετάσεις, γιατί και αυτό παραβατικότητα είναι, μέχρι τις βιαιοπραγίες σε πρυτάνεις και καθηγητές και το νταβατζηλίκι για να προωθήσουν τους κομματικούς εκλεκτούς στη βαθμίδα».

«Εγώ πάντως κύριε Μητσοτάκη αν είχα κάνει υπουργό που είχε κατηγορηθεί ότι έστειλε τον Πρύτανη της σχολής του στο νοσοκομείο, δε θα μπορούσα να σταθώ. Εσείς όμως που εδώ μας κουνάτε το δάχτυλο για τη βία, μόλις πριν από λίγες εβδομάδες κάνατε υφυπουργό ναυτιλίας τον κο Κατσαφάδο». Υπενθύμισε πως ο συγκεκριμένος υφυπουργός «έστειλε μαζί με άλλους τον πρύτανη του ΠΑΠΕΙ στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα για αδειάσανε πυροσβεστήρες σε κλειστή αίθουσα για να διαλύσουνε συνεδρίαση του εκλεκτορικού σώματος για την εκλογή μέλους ΔΕΠ. Μια μέρα μετά βέβαια η ΔΑΠ με αίσθηση ευθύνης προς την ακαδημαϊκή κοινότητα αποφάσισε τη διαγραφή του κυρίου Κατσαφάδου. Αλλά εσείς που σήμερα μας παριστάνετε τον ευαίσθητο για θέματα βίας στα πανεπιστήμια τον επιβραβεύσατε και τον κάνατε υπουργό, πριν από λίγες εβδομάδες. Τόσο υποκριτής είστε».

Κλείνοντας την ομιλία του αναφέρθηκε στο ότι η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει σκληρές αντιδράσεις «από τους ανθρώπους που όσα μίντια και να χρηματοδοτήσετε για τους καθοδηγήσουν. Όσους ειδικούς φρουρούς και να προσλάβετε για τους επιτηρήσουν. Δε θα τα καταφέρετε. Γιατί η σκέψη και το μυαλό τους δε φυλακίζεται. Θα είναι πάντα ελεύθερο να κρίνει και να αντιστέκεται. Και φοβάμαι ότι σύντομα θα έχετε παρόμοια τύχη με όσους πολιτικούς ηγέτες σε μια ελεύθερη κοινωνία, όπως η ελληνική επιχείρησαν να επιβληθούν με τον αυταρχισμό και την καταστολή».

ΠΗΓΗ: avgi.gr

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com