Στη Λάρισα επέστρεψαν οι τοιχογραφίες του Μιχάλη Παντόλφη

0

Κοσμούσαν την παλιά αγορά της Λάρισας («Ψαράδικα») και βρίσκονταν από το 1991 στον Βόλο για συντήρηση

Στη Λάρισα βρίσκονται από σήμερα το μεσημέρι, οι περίφημες τοιχογραφίες του Μιχάλη Παντόλφη, που κοσμούσαν την παλιά αγορά της πόλης, εκεί όπου σήμερα βρίσκεται η πλατεία Αγ. Μπλάνα.

Οι τοιχογραφίες βρίσκονταν από το 1991 στην τότε Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Εργων Θεσσαλίας και Κεντρικής Στερεάς Ελλάδας στο Βόλο, απ’ όπου επέστρεψαν σήμερα στα εργαστήρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, στις εγκαταστάσεις του Διαχρονικού Μουσείου.

Στο Διαχρονικό βρέθηκαν σήμερα το μεσημέρι, ο Δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης, ο βουλευτής Λάρισας της ΝΔ κ. Μαξ. Χαρακόπουλος, ο οποίος με παρέμβασή του στην υπουργό Πολιτισμού κ. Λ. Μενδώνη συνέβαλε για την γρήγορη ολοκλήρωση των διαδικασιών επιστροφής στην Λάρισα, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Παν. Σάπκας, η υπεύθυνη του Λαογραφικού Μουσείου κ. Φανή Καλοκαιρινού και ο γνωστός Λαρισαίος γιατρός και ιστοριοδίφης Νικ. Παπαθεοδώρου, όπου τους υποδέχθηκε η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων κ. Στ. Σδρόλια.

Υπενθυμίζεται ότι οι αποτοιχίσεις των έργων του Μιχάλη Παντόλφη έγιναν το καλοκαίρι του 1978 από την παλιά αγορά προκειμένου να ακολουθήσει η κατεδάφιση των κτισμάτων. Τα έργα παραδόθηκαν στο Λαογραφικό Μουσείο και το 1991 μεταφέρθηκαν στην Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Εργων Θεσσαλίας και Κεντρικής Στερεάς Ελλάδας στο Βόλο, δεδομένου ότι τότε το Λαογραφικό Μουσείο δεν διέθετε τμήμα συντήρησης.

Από το 2016 και μετά η Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων και το Λαογραφικό Μουσείο Λάρισας, με σειρά εγγράφων και ασκώντας συστηματικά πίεση προς όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και τους σχετικούς φορείς ζητούσε την επιστροφή των έργων στις εγκαταστάσεις του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας, προκειμένου μετά την ολοκλήρωση της συντήρησης να επιστραφούν στο Δήμο.

Σε δηλώσεις του ο κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιστροφή των τοιχογραφιών του Μιχ. Παντόφλη στην Λάρισα, τονίζοντας με έμφαση ότι σήμερα είναι μια «φωτεινή, καλοκαιρινή ημέρα μέσα στο χειμώνα».

«Χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί συνέβαλα στην προσπάθεια του Δήμου Λαρισαίων για την επιστροφή των τοιχογραφιών στην Λάρισα» τόνισε ο κ. Χαρακόπουλος, ευχαριστώντας παράλληλα την υπουργό Πολιτισμού κ. Λ. Μενδώνη για την ιδιαίτερα πολύτιμη στήριξη στο αίτημα για την επιστροφή των έργων. «Το πολιτιστικό απόθεμα της πόλης εμπλουτίζεται και εύχομαι σύντομα να ολοκληρωθούν οι εργασίες συντήρησης για να απολαύσουν όλοι οι Λαρισαίοι αυτά τα έργα», τόνισε ο Λαρισαίος βουλευτής.

Από την πλευρά του ο κ. Καλογιάννης, υποστήριξε ότι οι προσπάθειες του Δήμου που ξεκινούν από την πρώτη θητεία απέδωσαν καρπούς και ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον κ. Χαρακόπουλο για την πολύτιμη συνεισφορά του στην προσπάθεια του επαναπατρισμού. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με την Εφορεία Αρχαιοτήτων και το Υπουργείο Πολιτισμού ώστε να μπορέσουμε να εκτεθούν στους Λαρισαίους και στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής προκειμένου να απολαύσουν την ομορφιά του παλιού», όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος.

Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων κ. Στ. Σδρόλια αναφέρθηκε στις διαδικασίες συντήρησης που θα ακολουθηθεί, ενώ η υπεύθυνη του Λαογραφικού Μουσείου κ. Φ. Καλοκαιρινού τόνισε ότι η επιστροφή των τοιχογραφιών αποτελούσε και διακαή πόθο του ζεύγους Γιώργου και Λένας Γουργιώτη.

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com